İŞKUR'un sunduğu İşbaşı Eğitim Programı, gençlere mesleki alanlarında iş tecrübesi kazandırarak geleceğe daha sağlam ilerlemelerini sağlıyor. Program kapsamında katılımcılara günlük 850,16 TL ödeme yapılırken, meslek lisesi mezunlarına %30 zamlı ödeme imkanı sunuluyor. Böylece, kendi alanlarında eğitim gören meslek lisesi mezunları aylık 28.736 TL'ye kadar ödeme alabiliyor. Peki kimler bu programa katılabiliyor? İşte başvuru şartları ve detaylar…
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), gençlerin iş tecrübesi kazanmasını sağlayan İşbaşı Eğitim Programı kapsamında önemli bir düzenlemeye imza attı. Program sayesinde katılımcılar, iş dünyasında deneyim kazanırken her gün için belirli bir ödeme alabiliyor. Takvim Gazetesi'nden Çığıl Ön Yener'in haberine göre, yeni düzenlemeyle birlikte meslek lisesi mezunlarına yönelik teşvik artırıldı. Bu kapsamda, standart katılımcılara günlük 850,16 TL ödeme yapılırken, meslek lisesi mezunları kendi alanlarında düzenlenen programlara katıldığında günlük 1.105,25 TL alacak. Bu da 26 gün üzerinden hesaplandığında aylık 28.736 TL'ye denk geliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, meslek lisesi mezunlarının Aktif İşgücü Programları ile bilgi ve tecrübe açısından uzmanlaşmasını sağladıklarını belirtti. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım da şu ifadeler kaydedildi:
"İşbaşı Eğitim Programlarında katılımcılara aylık 22 bin 104 lira cep harçlığı öderken, meslek lisesi mezunlarına kendi alanlarında katıldıkları programlarda cep harçlıklarını yüzde 30 daha fazla ödüyoruz. Bu alanda hem iş gücü piyasamızın ihtiyaçlarına göre şekillenen politikalarımızı sürdürecek hem de mezunlarımızı maddi açıdan destekleyecek çalışmalarımıza devam edeceğiz."
İŞKUR'un sunduğu bu avantajlı programdan yararlanmak isteyenlerin belirtilen başvuru koşullarını karşılaması gerekiyor. İşbaşı Eğitim Programları başvuru şartlarında şu kriterler aranıyor:
İŞKUR'a kayıtlı işsiz olmak
15 yaşını doldurmuş olmak
Emekli olmamak
İşverenin birinci veya ikinci derece akrabası olmamak
Son bir yıl içinde aynı iş yerinde sigortalı çalışmamış olmak
Aynı meslekte düzenlenen kurs ya da programı tamamlamamış olmak
Programa katılmayı engelleyen bir yaptırıma maruz kalmamak
İşbaşı Eğitim Programları haftalık en fazla 45 saat olacak şekilde planlanıyor. Sektöre göre program süreleri değişiklik gösteriyor. Bilişim ve imalat sektörlerinde en fazla 6 ay, siber güvenlik, bulut bilişim, oyun geliştirme gibi dijital çağın mesleklerinde en fazla 9 aya kadar uzayabiliyor. Diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay olarak uygulanıyor.
Metal teknolojisi
Elektrik-elektronik teknolojisi
Makine ve tasarım teknolojisi
Motorlu araçlar teknolojisi
Mobilya ve iç mekan tasarımı
Gemi yapımı
Tesisat teknolojisi ve iklimlendirme
Muhasebe ve finansman
Gıda teknolojisi
Konaklama ve seyahat hizmetleri
İnşaat teknolojisi
Sağlık hizmetleri
Bilişim teknolojileri