Finans analisti İslam Memiş ve Takvim Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında altın ve gümüş piyasalarındaki son hareketliliği değerlendirdi. Uzmanlar son haftalarda yaşanan sert yükseliş ve düşüşlerin "doğal bir piyasa tepkisi değil manipülasyon kaynaklı bir süreç" olduğuna dikkat çekti.
GERÇEKÇİ DEĞİL
İslam Memiş, ons altının yılın başında 2.623 dolar seviyesindeyken bugün 4.000 doların üzerine çıktığını hatırlatarak, bu artışın ekonomik verilerle açıklanamayacağını söyledi. "Her 4.000 dolarlık ons altın yükselişi, ABD ekonomisinin yüzde 11'lik borcunu kapatıyor. İki ayda 1 trilyon dolarlık gelir sağlandı. Bu tablo manipülasyonun net göstergesidir." dedi.
Memiş, altındaki hızlı yükselişin yatırımcıyı "zengin olma hayaliyle" yanılttığını belirtti. Ona göre piyasa, kısa vadeli kazançlarla değil, kontrollü bir stratejiyle yönetilmeli: "Küçük yatırımcı manipülasyon tuzağına düştü. Bu fiyatlamalar istikrarlı değil. Kimse panikle alım satım yapmasın, kaldıraçlı işlemlerden uzak dursun."
"SOSYAL MEDYA ALTIN PİYASASININ GÖRÜNMEYEN KAZANANI"
İslam Memiş, sosyal medyanın altın manipülasyonundaki rolüne de dikkat çekti. "Son iki ayda altın fiyatları yükselmedi, sosyal medya yükseldi. Sahte görüntülerle, dünyada altın kalmadı algısı oluşturuldu. Gerçekte piyasada altın bol. Ama insanlar sosyal medyanın gazıyla kuyumculara koştu" diyerek, yanlış bilginin yatırımcıyı yönlendirdiğini vurguladı.