Şifa niyetine aşure tarifi 2024 | Pratik ve en kolay aşure yapımı: A'dan Z'ye basit anlatım
Muharrem ayının gelişiyle birlikte evlerde aşure tencereleri kaynamaya başladı bile! Bereketin ve paylaşmanın simgesi olan aşureyi, bu yıl siz de kendi ellerinizle yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. İşte, geleneksel aşure tarifinin malzemeleri ve püf noktaları...
Aşure günü yaklaşıyor ve evinizi nefis kokusu saracak bir aşure yapmaya ne dersiniz? Üstelik saatlerce mutfakta vakit geçirmenize gerek yok! Hem pratik hem de lezzetli aşure tarifimizle siz de bu özel günde sevdiklerinizi mutlu edebilirsiniz. İşte pratik ve en kolay şifa niyetine aşure tarifi...
Geleneksel Lezzeti Evde Yapmanın Püf Noktaları
Aşure Günü'nün vazgeçilmez lezzeti aşureyi, bu yıl siz de evde kolayca yapabilirsiniz! İşte, geleneksel aşure tarifimiz, malzemeleri ve püf noktalarıyla...
Aşure Malzemeleri
250 gram buğday
4.5 litre sıcak su
100 gram pirinç
1 adet portakal kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
1 adet limon kabuğu (küçük küpler halinde doğranmış)
2 adet orta boy elma (soyulmuş, küp doğranmış)
4 yemek kaşığı kuru üzüm
1 su bardağı kuru fasulye
1 su bardağı nohut
Yarım su bardağı çiğ badem
2 yemek kaşığı kuş üzümü
1 avuç fındık
1 avuç ceviz
10 adet kuru kayısı (doğranmış)
900 gram toz şeker
10 adet karanfil
1 su bardağı su (bir cezvede karanfil ile kaynatmak için)
Aşure Nasıl Süslenir?
1 adet ayıklanmış nar
Yarım su bardağı toz Antep fıstığı
Yarım su bardağı file Antep fıstığı
5 adet dilimlenmiş kuru incir
2 yemek kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı susam
Yarım su bardağı çiğ badem
Yarım su bardağı fındık (kararmaması için servis etmeden hemen önce ekleyin)
Aşure Nasıl Yapılır?
Hazırlık: Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ayrı ayrı suda bekletin.
Buğdayı Haşlama: Buğdayı 3 litre suda, boza kıvamı alana kadar ve iyice yumuşayıp dağılana kadar haşlayın. Gerekirse su ekleyerek kıvamı ayarlayın.
Baklagilleri Haşlama: Nohut ve kuru fasulyeyi ayrı ayrı haşlayıp iyice pişirin. Kabukları çıkarsa ayırın.
Kuru Meyveleri Haşlama: Kuru kayısı ve kuru inciri küp küp doğrayın. Ayrı ayrı 5'er dakika haşlayıp süzün. (Haşlama suyunu aşureye eklemeyin, rengini koyulaştırabilir.)