Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Sağlık için birçok faydası bulunan karnabahar, pek çok farklı şekilde pişirilip tüketilmektedir. Özellikle kızartması çok sevilir, üzerine sarımsaklı yoğurtlu sos ile çok daha leziz olur. Peki karnabahar kızarması nasıl pişirilir?

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Sağlık için birçok faydası bulunan karnabahar, pek çok farklı şekilde pişirilip tüketilmektedir. Özellikle kızartması çok sevilir, üzerine sarımsaklı yoğurtlu sos ile çok daha leziz olur. Peki karnabahar kızarması nasıl pişirilir?

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Hem lezzetli hem de yararlı olan karnabaharın kızartmasını hazırlamak oldukça kolaydır. Birçok hastalık üzerinde de olumlu etkileri bulunan karnabahar kızartmasının pratik tarifini sizler için derledik.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

İstanbul halkının beslenmesinde geniş yeri olan sebze ve meyveler, mevsiminde hem bol hem de ucuz olmuştur. Devlet bu ürünlerden az vergi alarak yoksul kesimin bolca tüketmesini sağlamış, bunun için de sıkı bir denetim sistemi getirmiştir.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

İstanbul'da birçok bostanda yetiştirilip sevilerek tüketilen karnabahardan musakka, bastı, mücver, kızartma, yoğurtlu veya zeytinyağlı salata, kıymalı yemek ve turşu yapılmıştır.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Çeşitli vitamin ve mineraller içeren karnabaharın, bağırsakları rahatlattığı, sinirleri kuvvetlendirdiği, zihni dinlendirdiği, idrar söktürdüğü, romatizmaya ve şeker hastalığına iyi geldiği, kalp rahatsızlığı olanları rahatlattığı bilinmektedir.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Günümüzde karnabahar yanında yeni bir sebze türü olan brokoli de mutfaklarımızda yerini almış, geçmişten gelen yemek kültürümüz ile bu sebzeden karnabahar gibi sos, yemek, salata, börek, kızartma ve turşu çeşitleri türetilmiştir.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Malzemeler:
1 ufak boy karnabahar
3 adet çırpılmış yumurta

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

1 kaşık un veya galeta unu veya mısır unu
Kızartmak için yeterince sıvı yağ
Tuz ve karabiber

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Yapılışı:
Tencereye biraz tuz ve bol su koyun, kaynayınca karnabaharı parça parça koparıp içine atın. Hafif yumuşayınca çıkarıp soğuk suya atın, böylece pişme işlemini durdurmuş oluruz. Bir kaseye yumurtaları, tuzu, karabiberi ve unu koyup iyice çırpın.

Lezzetiyle meşhur karnabahar kızarması tarifi

Yağı biraz kızdırın, karnabaharların teker teker her yerini bu sosla bulayıp yağda arkalı önlü kızartın, fazla yağını çeksin diye kağıt havlunun üzerinde biraz bekletip servis tabağına alın. İster sarımsaklı yoğurt dökerek ister maydanozla süsleyip ikram edin.

Kaynak: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yayınları/İstanbul'un 100 Lezzeti-Nilgün Tatlı