Kuru fasulyenin sırrı ortaya çıktı! 40 yıllık ustadan tam kıvamında ağızlara layık tarif!
Kuru fasulye, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir ve doğru bir şekilde pişirildiğinde damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Ancak kuru fasulyenin mükemmel bir şekilde pişirilmesi bazı püf noktalarını gerektirir. İşte 40 yıllık ustadan tam kıvamında ağızlara layık tarif...
AŞÇININ SIRRI: Unutmayın! Bir gece önce ıslatılan kuru fasulye soğuk su ile nohut ise kaynamış su ile ıslatılmalıdır. Kuru fasulye soğuk su ile nohut, sıcak su şeklinde ıslatılmalı.
Pişirme tekniğine dikkat
Kuru fasulyeyi tencerede kısık ateşte pişirebildiğiniz gibi düdüklü tencerede de pişirebilirsiniz. Eğer düdüklü tencerede pişirecekseniz kuru fasulye düdüklüde kaç dakikada pişer diye dakika hesapları yapabilirsiniz. Bu durumda ortalama 30 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır.
Tencerede pişireceğiniz durumda ise kısık ateşte yaklaşık 1 saat boyunca pişirmelisiniz.
Etli kuru fasulye yapıyorsanız etleri güzelce kavurduktan sonra kuru fasulyeyle buluşturmalısınız. İkisinin de aynı sürede pamuk gibi pişmesi önemlidir.
Yağ seçimi önemli
Kuru fasulye pişirirken soğanların kavrulması için yağ eklenir. Bu yağı ise tereyağı seçerseniz, yemeği kaşık kaşık yiyebilirsiniz. Has tereyağı kullandığınızda fasulyedeki lezzeti fark edebilirsiniz.
Lokantalarda kuru fasulye pişirildiğinde öncelikle bolca tereyağı kullandıklarını bilmeniz gerekli. Bu yağın ise güzelce erimesi, yemeğin püf noktalarından biridir.
Yemeklerinde zeytinyağı kullananlar kuru fasulyeye zeytinyağı eklemek isteyebilir. Ancak kuru fasulye yerken zeytinyağı kokusunu daha keskin hissedebilirsiniz.
En önemli malzemesi salça
Kuru fasulyenin salçalı hazırlanması, asırlardır devam eden bir gelenek. Domates ve biber salçası arasında kararsız kalıyorsanız, lokantaların uyguladığı gibi Antep biber salçası ile bir miktar domates salçasını karıştırıp soğan üzerine ekleyebilirsiniz.
Kullandığınız biber salçası, kuru fasulyelerin en iyi lezzette pişmesini sağlayacaktır. Salça miktarını az tutarsanız yemeğiniz çok soluk renkli olur. Ev salçası eklerseniz tam rengi yakalayabilirsiniz. Çok fazla salça eklemek de mideyi yoracağı için fasulyeyle orantılı şekilde salça ekleyebilirsiniz.
Fasulyelerin diriliği korunmalı
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
Kıvamının sırrı unda saklı
Bazı yemeklerin daha iyi kıvamlı olması için un kavurup eklendiği bilinmektedir. Kuru fasulye yemeğine de un eklendiğinde daha iyi bir kıvam elde edilir.
Siz de tam lezzetinde bir kuru fasulye hazırlamak istediğinizde, yaklaşık 2 kaşık unu bir miktar yağda kavurup yemeğin pişme esnasında tencereye ekleyebilirsiniz.
Son dokunuş: Fırınlama
Kuru fasulyeye son dokunuşu vermek çok önemli. Bu ise fırınlama yöntemi ile mümkün olacak. Pişen kuru fasulyeyi, büyük bir güvece alıp içerisinde yaklaşık 1 su bardağı içme suyu ekleyerek fırına göndermelisiniz.
Fırına gönderilen kuru fasulye, yaklaşık 30 dakika boyunca 200 derecede piştiğinde dışarıda yediğiniz kuru fasulye lezzetini elde edeceksiniz