Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Sucuğu eviniz de yaparak daha sağlıklı bir hale getirebilirsiniz. Peki evde sucuk yapımı nasıl olur? Evde bağırsaklı ve bağırsaksız sucuk nasıl yapılır? İyi sucuk için püf noktalar nelerdir?

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Evde sucuk yapımı iki şekilde olur. Sucuğunuzu ister bağırsaklı, isterseniz de bağırsaksız yapabilirsiniz. İşte evde sucuk yapımı hakkında tüm bilgiler...

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Evde bağırsaklı sucuk yapımı

Evde sucuk yapımı; büyükbaş hayvanlardan parça etler alındıktan sonra kalan kemiklere yapışık kalan ufak parçaları değerlendirmek ve saklamak için tercih edilen yollardan biridir.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Bağırsak sucukta neden kullanılır?

Bağırsak yarı geçirgen sistemiyle suyu dışarıya yavaş ve kontrollü şekilde atarak, baharatlarla birlikte eti pişirip kurutnmasını sağlar ve bakterilerin çürümesini engeller. Böylece içerisinde ki etin dayanıklık süresi artmış olur. Sucuğun içideki kıymanın yağının rolüyse etin yumuşaklığını korur.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Malzemeler

6 kilo et için;

-Kurutulmuş bağırsak
-Kaburga kapağından ya da kemiğe yakın bölgeden çekilmiş kıyma
-125 gram acı toz kırmızı biber
-125 gram tatlı toz kırmızı biber
-150 gram kimyon
-100 gram karabiber
-50 gram yenibahar
-25 gram tarçın
-200 gram tuz
-2 baş sarımsak
-1 çorba kaşığı tuz

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Bağırsağı temizlemek için malzemeler:

-Kurutulmuş bağırsak
-Yarım çay bardağı sirke
-Kaynamış su

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Nasıl yapılır?

-Kurutulmuş bağırsakları önce kaynara yakın ılık suya batırın, 3-4 dakika içinde açılmalarını sağlayın.

-Sonra 1-2 kere daldırıp çıkararak suyun tüm bağırsaklara nüfuz etmesini sağlayın.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Tekrar yeni bir kaynar suyla bu işlemi tekrarlayın.

-Sonra musluğu açın ve bağırsağın içini bir kez daha sudan geçirin, iyice yıkayın.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Son olarak bir kaynar suyun içerisine yarım çay bardağı sirke dökün ve bağırsakları iki dakika -bekletin. İyice dezenfekte olmasını sağlayın. Suyu süzüldükten sonra artık doldurulmaya hazır hale gelecekler.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

İç harcı nasıl hazırlanır?

-Kıymanızın içine baharatları ekleyin ve 3-4 saat ile 12 saat arası bekletin. Sonra tuz ile dövülen sarımsağı ekleyin ve 15-20 dakika yoğurun.

-Üzerini sarın ve 24 saat buzdolabında bekletin.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Sucuğu doldurmak için ağzı çok derin olmayan bir huni kullanabilirsiniz. Önce huniyi içinde hiç boşluk kalmayacak şekilde doldurun.

-Kıymanızı huninin ucuna iyice gelmesini sağlayın.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Bağırsağı huninin boynuna geçirin. Hiç hava kalmamasına dikkat edin. Eğer hava kalırsa dışarda kalan düğümü kesin, açık uçlu bağırsağı iple bağlayın.

-Sonra yavaş yavaş kıymayı itmeye başlayın. Doldurma işlemi bittiğinde tercih ederseniz keten bir iple bağlayın. Son olarak hazırladığınız sucukları kurutmanız gerekiyor.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Bağırsaksız kolay sucuk yapımı

Evde bağırsaksız sucuk yapımı kurutulmuş bağırsak yerine genelde pastırma tercih edlir.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Malzemeler:

-500 gram dana döş kıyma ya da kuzunun sırt kısmından elde edilen kıyma
-3-4 diş sarımsak
-3-4 dilim pastırma
-1 tatlı kaşığı kimyon
-1 tatlı kaşığı pul biber
-1 tatlı kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı yeni bahar
-Tuz

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

Nasıl yapılır?

-Pastırma hariç tüm malzemeleri robotto çekin.

-Daha sonra pastırma ekleyip tekrardan çekme işlemine devam edin. Sucuk harcınızı kapalı kapta, buzdolabında 2-3 gün arada yoğrularak saklayın.

-Daha sonra streç filme sarılıp sucuk şeklini verin ve serin yerde kurutma işlemine başlayın.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

İyi sucuk için püf noktalar nelerdir?

-Öncelikle ellerinizin hijyenli olmasına özen gösterin.-Çalışacağınız yüzey de temiz olmalı.
-Et seçimi ise dana kaburga kapağından ya da döş denilen, kemiğe yakın bölgenin etinden lezzetli bir kıyma elde edersiniz.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Kıymanızı hazır paketlenmiş almamaya özen gösterin.
-Kullanacağınız kıymada yüzde 40 oranında yağ olması lazım. Sucuğu pişirirken bu yağ oranı azalacaktır.
-Damak zevkinize göre baharat seçimi yapın.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Hazırladığınız kıyma harcınızı doldurmadan önce köfte yapıp kızartın ve tadına bakın. Böyle baharat oranını anlamış olursunuz.
-Sucuğun içinde hiç hava kalmamasına özen gösterin, yoksa bozulma yaşarsınız.
-İlk defa sucuk yapıyorsanız uzun kangallar yerine parmak sucuklar yaparak risksiz çözüme ulaşabilirsiniz.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?

-Sucuklarınızı kurutmak için en kolay yöntem buzdolabının uygun bir yerine asmayı tercih edin.
-Sucuğunuzun üstü zaman içinde küflenebilir. Bunu önlemek için, sirkeli bezle 3-4 günde bir temizleyin.
-Sucukları en fazla 3 hafta bekletin. Uzun süre bekletirseniz içindeki yağ azalır ve sertleşir.

Evde sucuk yapımı nasıl olur?