Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Yaz mevsiminin bitmesi ile bazı sebze ve meyveleri kış aylarında sağlıklı bir şekilde tüketebilmek için dondurup buzluğa atarız. Ancak yiyecekleri sadece dondurmakla iş bitmiyor. Dondurucuya atılan gıdaların sağlıklı bir şekilde tüketilmesi için doğru şekilde çözdürmek oldukça önemli. Gereken yapılmadığında bazı besinler bakteri yuvasına dönüşüp hem sağlığımızı riske atar hem de tadı zehir gibi olur… Peki bu besinler neler? Dondurucuya atılan besinler nasıl çözdürülmeli? Püf noktaları neler? İşte ayrıntılar…

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Yazın bitimine yaklaşırken birtakım sebzeleri kış aylarında tüketmek için dondurucuda saklarız. Ancak her ürünü dondurucuda sakladığınız tadı eskisi gibi kalmaz. Hatta bir takım besinler bakteri yuvasına dönüşerek tadı çok kötü bir hale gelir ve sağlığınızı ciddi bir riske sokar. İşte o besinler ve dondurucuda meyve ve sebze saklamanın püf noktaları…

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Buzdolapları 1913'ten bu yana evlerimizde yiyecekleri serin tutuyor, fakat buzdolabındaki her şey daha taze kalamıyor. Her yiyeceği buzluğa atmak ciddi tehlikelere davetiye çıkarıyor.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Çünkü bazı yiyecekler buzlukta kalınca bakteri üretmeye başlar bu bakteriler de sağlığınızı derinden etkileyebilir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

TAZE OTLARI DOLAPTA NASIL SAKLARIZ?

Bir buzdolabı, fesleğen, biberiye, kekik ve daha pek çok aromayı özümser ve onları da kurutur.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Bunun yerine, onları küçük bir bardağa, sapları aşağıya ve oda sıcaklığında biraz suya sokun ve doğrudan güneş ışığı almayan tezgahın üzerine koyun.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

DOMATESİ BUZLUĞA ATMAK DOĞRU DEĞİL!

Yaz aylarının sonlarına doğru kış için hazırlıklar yaparız. Bu hazırlıkların içinde en çok domates bulunuyor.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Domatesi kış için hazırlayıp buzluğa atmak aslında çok doğru değil. Yemek için çıkardığınızda tadının bozulacağını göreceksiniz ve ağzınızda kötü bir tat bırakmış olacak.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Bu gıdaların dondurulması kıvamlarını, dokularını ve tatlarını olumsuz yönde etkileyecektir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

SALATALIK

Dondurulmuş salatalık dilimlerini ağzınız için değil sadece gözleriniz için kullanın. Salatalık çözüldükten sonra ıslanacak ve tadı farklı olacaktır.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

KAHVE

Açık kahve çekirdekleri veya öğütülmüş kahve, o tuhaf dondurucu kokusunu yakalayacak ve kahvenizin tadı aynı olmayacaktır.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Ancak açılmamış kahve poşetleri yine de birkaç hafta dondurucuda saklanabilir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

PATATES VE SOĞAN ASLA BUZLUĞA GİRMEMELİ

Doğranmadıkça soğan ve patates kilere atılmalıdır. Asla buzlukta saklanmamalıdır. dokularını korumak için oda sıcaklığında muhafaza edilmesi gerekir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Gaz salınımı yaptıkları için, bu iki sebzenin buzlukta durması sakıncalıdır.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Soğan gibi sarımsak da en iyi serin ve kuru bir yerde saklanır. Soğutma, lastik gibi olmasına neden olur.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

KAVUN

En iyi lezzet için karpuz, kavun ve bal özü gibi bütün kavunları tezgahta tutun. USDA araştırması, oda sıcaklığında depolamanın antioksidanları daha sağlam tutmaya bile yardımcı olabileceğini buldu. Kesildikten sonra, buzdolabında üç ila dört gün saklayın.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Bu, çözüldüğünde optimum tazelik elde etmek ve gıdaya hava ulaştığında meydana gelen ve dehidrasyon ve oksidasyona neden olan dondurucu yanmasını önlemek için çok önemlidir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

ÇİLEK

Meyvelerinizin oda sıcaklığında taze kalma şansı daha yüksektir. Buzdolabının nemi onları mahveder. Ayrıca onları sadece yemek yiyeceğiniz zaman yıkamanız önerilir.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

FINDIK

Fındıklarınızı buzdolabında bekleterek lezzetini bozmayın. Çok sıcak veya soğuk olmayan bir yerde hava geçirmez bir kapta saklanmalıdırlar.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Kabuklu yemişler ayrıca buzdolabında gizlenen diğer kokuları da emebilir. Somunları kilerde hava geçirmez bir kapta saklayın.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Daha soğuk sıcaklıklar, kuruyemişlerdeki doğal yağların sertleşmesini önlemeye yardımcı olur, ancak serin ortam, ceviz aromasını boğabilir;

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Buzdolabında çok miktarda saklanmışsa, kullanmadan önce kuru bir tavada kuruyemişleri kızartın.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

MEYVELER

Taze meyveler değil, sadece kuru meyveler veya kuru meyveler dondurucuda saklanabilir. Dondurulmaları yapılarını, tatlarını değiştirecek ve besin değerlerini düşürecektir

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

Eğer hava alırsa bunun sonucunda tadı bozulur ve sağlık sorunlarına yol açar.

Bu yiyecekler yeniden dondurulduğunda, ilk dondurma işleminden daha çok bakteri barındırır. Bu da hayatınızı riske atar.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

BESİNLERİ DONDURUCUDA SAKLAMANIN PİF NOKTALARI

Sebze ve meyveler başta olmak üzere yazın tüketilen yiyecekleri kış boyunca sağlıkla yiyebilmek için en pratik ve yaygın tercih edilen yöntem dondurmak... Ancak yiyeceklerinizi dondururken sağlık bakımından dikkat etmeniz gereken kritik ayrıntılar var.

Dolaplar kış için yiyeceklerle doldu! Dondurucuda bu besinler zehre dönüşüyor! Sürekli yapılan bu yanlış ölüme götürüyor

DONDURURKEN DE ÇÖZÜLÜRKEN DE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR

Her bir yiyeceğin güvenli bir şekilde dondurulması ve saklanması gerektiğinin altını çizen uzmanlar, dondurulmuş gıdaların çözdürülmesine de muhakkak dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Konuyla ilgili Gıda Mühendisi Ebru Akdağ'ın çok önemli uyarıları var.