CANLI | Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan Azerbaycan'da diplomasi trafiği!
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde düzenlendi. Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde Hankendi Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve marjında ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ikili görüşmeler gerçekleştirdi.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı, 17'nci Zirvesi, Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde yapıldı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde Hankendi Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve öncesi liderler, aile fotoğrafı için bir araya geldi.
İŞTE ZİRVEDEN DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER
BAŞKAN ERDOĞAN, AZERBAYCAN'DAN YURDA DÖNDÜ
"TUR" uçağıyla Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'ne gelen Erdoğan'ı, İstanbul Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir ve diğer yetkililer karşıladı.
Başkan Erdoğan ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Halit Yerebakan ve Sevilay Tuncer, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da İstanbul'a geldi.
BÖLGESEK KÜRESEL KONULAR MASADA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu Azerbaycan’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Türkiye ile Azerbaycan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Başkan Erdoğan görüşmede, Türkiye-Azerbaycan dayanışmasının örnek teşkil ettiğini, iki ülke arasındaki enerji, ulaştırma alanlarındaki iş birliğini artırarak sürdürmenin önemli olduğunu ifade etti.
Başkan Türkiye’nin, Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki kapsamlı barış müzakerelerini yakından takip ettiğini, Azerbaycan’ın meşru taleplerini karşılayacak bir anlaşma imzalanmasının beklendiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İran ile İsrail arasındaki ateşkesin memnuniyetle karşılandığını, bölgede kalıcı sükûnetin sağlanmasının herkesin faydasına olduğunu ifade etti.
"GAZZE'DE ATEŞKES SAĞLANMALI"
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu Azerbaycan’da Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’i kabul etti.
Kabulde Türkiye ile Pakistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Türkiye ile Pakistan arasındaki ticaret, enerji başta olmak üzere birçok alanda iş birliğini geliştirmek için çalıştıklarını ifade etti.
Erdoğan İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması, ateşkesin sağlanması ve insani yardımların kesintisiz olarak Gazze’ye erişimi için birlikte gayret göstermeye devam edeceklerini belirtti.
Kabulde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIR"
Başkan Erdoğan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi için bulunduğu Azerbaycan’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede Türkiye ve İran ikili ilişkileri ile bölgesel meseleler ele alındı.
Başkan Erdoğan görüşmede, İran ile İsrail arasındaki fiili ateşkesin kalıcı sükûnete dönüştürülmesinin önem arz ettiğini, meselelerin müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini, Türkiye’nin kolaylaştırıcılık dahil üzerine düşeni samimiyetle yapmaya hazır olduğunu ifade etti.
Erdoğan Türkiye ile İran’ın terörle mücadele alanında iş birliğini güçlendirmesi gerektiğini, ticaret başta olmak üzere ikili ilişkileri her alanda ilerletmenin iki ülkeye de yarar sağlayacağını belirtti.
Görüşmede Cumhurbaşkanımıza Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç eşlik etti.
BAŞKAN ERDOĞAN ALİYEV İLE GÖRÜŞTÜ
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde başladı. Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ev sahipliğinde Hankendi Kongre Merkezi'nde düzenlenen zirve marjında ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra küresel ve bölgesel konular ele alındı.

ŞERİF İLE KRİTİK TEMAS!
Başkan Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Azerbaycan'da, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya geldi.
BAŞKAN ERDOĞAN PEZEKİYAN İLE GÖRÜŞTÜ
BaşkanErdoğan, Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ndeki konuşmasında, zirve kapsamında dostlarıyla bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ardından ikili görüşmelere de geçti. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Hankendi'de İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi. Görüşmede iki ülke ilişkilerinin yanı sıra İsrail'in İran'a yönelik saldırıları ve varılan ateşkes ve bölgesel konular ele alındı..

PEZEŞKİYAN'DAN İRAN ÖNERİSİ
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17. Zirvesi'nde konuştu.
Konuşmasında İsrail ve ABD'nin ülkesine saldırılarına değinen Pezeşkiyan, "Saldırılar, bu rejimin (İsrail), Birleşmiş Milletler'in 2. Maddesi, 4. Paragrafı da dahil olmak üzere tüm uluslararası norm ve yasaların açık bir ihlaliyle başladı ve Amerikan saldırgan ordusuyla devam etti." ifadelerini kullandı.
Saldırılarda üniversite profesörlerinin sivil vatandaşların, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) denetimi altındaki nükleer enerji tesislerinin ve kamu altyapısının hedef alındığını belirten Pezeşkiyan, "İran Silahlı Kuvvetleri, Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesine dayanarak, meşru müdafaa hakkı çerçevesinde, halkını, ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü savunmuş ve kararlı bir karşılıkla saldırganlara unutulmaz bir ders vermiş ve bölgede savaşın uzamasını önlemiştir." diye konuştu.
BÖLGE ÜLKELERİNİN İSRAİL SALDIRGANLIĞINA KARŞI "SORUMLU TUTUMUNA" TEŞEKKÜR
Bu süreçte bölge ülkelerinin ve EİT'nin "sorumlu tutumuna" teşekkür eden Pezeşkiyan, İslam İşbirliği Teşkilatı da dahil olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun İsrail'in saldırılarını kınadığını hatırlattı.
EİT Zirvesi'nin son dönemde İsrail'in bölgedeki saldırganlığını ve bunlardan kaynaklanan bölgesel ve küresel tehditleri bir kez daha dünya kamuoyunun dikkatine sunmak için değerli bir fırsat olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı, "Ekonomik İşbirliği Teşkilatı'nın üye devletlerin ve tüm bölgenin büyümesini, refahını, gelişimini ve dayanıklılığını teşvik edebileceğine inanıyoruz." dedi.
Pezeşkiyan, "Komşuluk politikası, İran'ın ekonomik politikası için bir öncelik olmaya devam ediyor ve bizim için Ekonomik İşbirliği Teşkilatı bir komşuluk işbirliği örgütüdür. Bu açıdan bakıldığında çok taraflı ekonomik diplomasinin ön saflarında yer almaktadır." değerlendirmesinde bulundu.
Üye ülkeler arasında karşılıklı uçuşların artırılması için vize serbestisi gibi konuların hayata geçirilmesinin önemine değinen Pezeşkiyan, bir sonraki EİT Devlet Başkanları Zirvesi'nin İran'da yapılmasını önerdi.
KARABAĞ VE DOĞU ZENGEZUR’DA YENİDEN İMAR!
Aliyev, Azerbaycan'ın Hankendi kentinde düzenlenen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 17'nci Zirvesi'nde konuştu.
Azerbaycan'ın daha önce 2 kez EİT'in zirvesine Bakü'de ev sahipliği yaptığını hatırlatan Aliyev, bugünkü zirvenin Karabağ'da, Hankendi'de düzenlenmesinin özel anlamı olduğunu belirtti.
Aliyev, Ermenistan işgalinden kurtarılan topraklarda son yılda birkaç önemli uluslararası etkinlik düzenlediğini hatırlatarak, "Bugün ise EİT'in 17'nci Zirvesi, Hankendi'de yeni inşa edilmiş Kongre Merkezi'nde yapılıyor. İşgalden kurtarılan Karabağ ve Doğu Zengezur'da geniş kapsamlı imar ve ihya çalışmaları yürütülüyor. Ermenistan, Azerbaycan topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini 30 yıl işgal altında tutmuş, etnik temizlik yapmış, 1 milyondan fazla soydaşımızı ata yurtlarından etmişti. Azerbaycan halkı ve devleti hiçbir zaman işgali kabullenmedi." diye konuştu.
İşgal altındaki toprakları gönüllü boşaltmasalar askeri yola başvuracakları hususunda Ermenistan'ı ve bu ülkeyi destekleyen devletleri defalarca uyardıklarını aktaran Aliyev, "Maalesef Ermenistan ve destekçileri bizim uyarılarımızı ciddiye almadılar ve sonunda pişman oldular. 2020'de Azerbaycan, Ermenistan'ı savaş meydanında darmadağın ederek 300'den fazla şehir ve köyü işgalden kurtardı." ifadelerini kullandı.
- İŞGAL DÖNEMİNDE AZERBAYCAN'A 150 MİLYAR DOLAR ZARAR VERİLDİ
Aliyev, Ermenistan'ın işgal döneminde Azerbaycan'a ait yerleşim birimlerini, kültürel ve dini anıtlarını yok ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"67 camiden 65'i Ermenistan tarafından yerle bir edildi. Kalan 2'si ise ciddi zarar gördü ve domuz ahırı olarak kullanıldı. Bu, İslam dünyası ve Müslümanlar için bir hakaretti. Mezarlıklar da vandalizme maruz kaldı. Devlet Komisyonu, işgal döneminde Azerbaycan'a verilen zararın yaklaşık 150 milyar dolar olduğunu hesapladı. Ermenistan, topraklarımıza 1 milyondan fazla mayın döşedi. 2. Karabağ Savaşı sonrasında yaklaşık 400 vatandaşımız mayın patlaması sonucu hayatını kaybetti ve ağır yaralandı."
Ermenistan'ın yerle bir ettiği şehir ve köyleri yeniden kurduklarını anlatan Aliyev, "Bugüne kadar 16 şehre göçmenlerin geri dönmesini sağladık. İşgalden kurtarılan topraklarda şimdi 50 binden fazla insan yaşıyor." bilgisini paylaştı.
Aliyev, Ermenistan'dan kovulan Azerbaycanlıların da geri dönmesi için çabalarını sürdürdüklerini bildirdi.
"AZERBAYCAN, BUGÜN ÇOK SAYIDA ÜLKENİN ENERJİ GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAKTADIR"
EİT üyesi ülkelerle ilişkilerini başarıyla sürdürdüklerini belirten Aliyev, EİT'in Azerbaycan'da yapılacak araştırma ve yeşil enerji merkezinin faaliyete başlaması hususundaki çalışmaların sürdüğünü aktardı.
Aliyev, ekonomik alanda işbirliğini derinleştirmek için bugün müzakere edilecek konuların önem taşıdığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Azerbaycan'da çok olumlu yatırım ortamı mevcuttur. Son 20 yılda Azerbaycan ekonomisine 350 milyar dolardan fazla yatırım yapıldı. Bunun da yarısı yabancı sermayedir. Azerbaycan, bugün çok sayıda ülkenin enerji güvenliğini sağlamaktadır. Azerbaycan, çeşitli hatlarla 12 ülkeye doğalgaz ihraç ediyor. Bu verilere göre biz dünyada ön sıralardayız. Doğu-Batı ve Kuzey-Güney ulaşım koridorları Azerbaycan üzerinde geçiyor ve EİT üyesi ülkelerin çoğu bu koridorları kullanıyor. Bugünkü müzakerelerimizin faydalı olacağından ve ülkelerimizin gelişimine olumlu katkı sunacağından eminim."
AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ!
Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve zirveye katılan liderler karşılamanın ardından zirve öncesinde aile fotoğrafı çektirdi. Liderler daha sonra zirveye geçti.
Zirveye, Erdoğan'ın yanı sıra İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirzioyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadr Caparov, Kazakistan Başbakanı Oljas Bektenov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, Afganistan Başbakanının Yardımcısı Abdulgani Baradar ve toplantılara gözlemci olarak katılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katılıyor.

TOPLANTI ÖNCESİ MİNİ ZİRVE
ALİYEV KARŞILADI
Başkan Erdoğan Zirve'nin yapılacağı salonda Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılandı.

BAŞKAN ERDOĞAN AZERBAYCAN'DA
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "Tur" ile Azerbaycan'ın Fuzuli şehrine geldi.
Başkan Erdoğan'ı, Fuzuli Havalimanı'nda, Azerbaycan Bilim ve Eğitim Bakanı Emin Amrullayev, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Agdam, Fuzuli ve Hocavend Özel Temsilcisi Emin Hüseyinov, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Birol Akgün ve büyükelçilik personeli karşıladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halit Yerebakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sevilay Tuncer ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Fuzuli'ye geldi.
Başkan Erdoğan, beraberindeki heyetle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'nin gerçekleştirileceği Hankendi şehrine hareket etti.

BAŞKAN AZERBAYCAN'A GİTTİ
Başkan Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katılmak üzere özel uçak "TUR" ile Azerbaycan'ın Hankendi şehrine gitti.
Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nden İstanbul Valisi Davut Gül ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Abdullah Özdemir uğurladı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Konseyi Başkanı Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Devletleri ile İlişkiler Başkanı Kürşad Zorlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Halit Yerebakan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Sevilay Tuncer ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç da Hankendi'ye gitti.
Erdoğan'ın ziyaret kapsamında, "Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu" temasıyla, Azerbaycan'ın ev sahipliğinde yapılacak zirvenin oturumunda hitap etmesi bekleniyor.
BAŞKAN ERDOĞAN LİDERLERLE GÖRÜŞECEK
Başkan Erdoğan, zirve oturumuna hitap edecek olup liderlerle görüşmeler gerçekleştirecek.
HANKENDİ'DE MASA KURULUYOR
"Sürdürülebilir ve İklim Değişikliğine Dayanıklı bir Gelecek için Yeni Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Vizyonu" temasıyla tertiplenecek zirvede; iklim değişikliği, ticaret, ulaştırma ağları ve Teşkilat reformu konuları esas olmak üzere, üye ülkeler arasında iş birliğine dair fikir teatisinde bulunulacak.
MASA 2 YIL SONRA KURULUYOR
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16'ncı Zirvesi geçtiğimiz 2023 yılında Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te yapılmıştı.
KKTC GÖZLEMCİ OLARAK KATILACAK
Zirveye, üye ülkelerin Devlet ve Hükümet Başkanlarına ilave olarak, aralarında KKTC'nin de olduğu gözlemciler ile uluslararası kuruluşların temsilcileri katılacak.
ZİRVEDE KİMLER OLACAK?
Zirveye, üye ülkeler Özbekistan, İran, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Pakistan'dan devlet başkanları ve bakanlar katılacak. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da zirvede yer alacak.
Ülkeler arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, ulaştırma, transit ve iklim değişikliği alanlarındaki işbirliğinin geliştirilmesi konularının ele alınacağı zirvede, EİT kapsamındaki çalışmalar gözden geçirilecek. Liderler, zirve kapsamında ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.
Zirvenin Karabağ'da bir dönem işgalci rejimin başkent olarak kullandığı Hankendi'de yapılması, Azerbaycan için sembolik önem taşıyor.
Türkiye, Pakistan, İran, Afganistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Türkmenistan'ın üye, KKTC'nin ise gözlemci üye olduğu ve 1985'te kurulan EİT'in devlet başkanları zirvesi 2 yılda bir düzenleniyor.

TEŞKİLATIN KURULUŞU
Türkiye, İran, Pakistan devlet ve hükümet başkanlarının bölgesel ekonomik işbirliğini geliştirmek amacıyla 1964'te İstanbul'da bir araya gelerek yayımladıkları bildiriyle kurulan Kalkınma için Bölgesel İşbirliği (RCD) platformunun devamı niteliğinde olan EİT, 1979'da İran'da gerçekleşen devrim sonrasında faaliyetlerini askıya almak durumunda kalmıştı.
Üç ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin 1980'li yılların başında yeniden gelişmeye başlamasıyla işbirliğinin RCD'nin hukuki zemini üzerinde ama farklı bir isim altında sürdürülmesi kararı alınmıştı. EİT'in temeli böylece 1985'te atılmıştı.
Türkiye, İran ve Pakistan'ın kurucuları olduğu teşkilata 1992'de Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan katılmıştı. Faaliyet alanı daha da genişleyen EİT, toplam 7 milyon kilometrekare alana yayılan ve yaklaşık 450 milyon nüfusa sahip ekonomik ağırlıklı bölgesel bir güç halini aldı.
Teşkilat, zirve ve dışişleri bakanları düzeyindeki dönemsel toplantıların yanı sıra ticaret, ulaştırma, tarım, enerji, çevre, sağlık, sanayi, maliye ve ekonomi bakanlarıyla düzenli toplantılar yaparak sektörel bazda alınan kararlar ve işbirliği projelerinin hayata geçirilmesine imkan sağlıyor.

TEŞKİLATIN KURUMSAL YAPISI
Devlet ve hükümet başkanları düzeyinde 2 yılda bir yapılan EİT zirvesi, şimdiye kadar 16 kez düzenlendi, son zirve Kasım 2023'te Özbekistan'da gerçekleştirildi.
Örgütün en üst düzey karar alma organı olan Dışişleri Bakanları Konseyi'nin toplantısı her yıl düzenleniyor. Teşkilat kapsamında sektörel bakanlar toplantıları da yapılıyor. Ayrıca, Bölgesel Planlama Konseyi (BPK), Daimi Temsilciler Konseyi (DTK) toplantıları da düzenli yapılıyor.
Tahran'da yerleşik EİT Sekretaryası bulunurken, teşkilat, Genel Sekreter tarafından yönetiliyor. Genel Sekreterlik bünyesinde ayrıca "sanayi ve tarım", "ticaret ve yatırım", "enerji, madenler ve çevre", "ulaştırma ve iletişim", "ekonomik araştırma ve istatistik" ile "proje araştırma" direktörlükleri de bulunuyor.
Teşkilat bünyesindeki bölgesel kuruluşlar arasında EİT Ticaret ve Sanayi Odası, EİT Ticaret ve Kalkınma Bankası, EİT Sigortacılık Koleji ile EİT Mühendislik ve Müşavirlik Şirketi yer alırken, uzmanlık kuruluşları arasında Tahran'da EİT Kültür Enstitüsü, İslamabad'da EİT Bilim Vakfı ve Ankara'da da EİT Eğitim Enstitüsü mevcut.
Üye ülkeler arasında ticaret, yatırım, ulaştırma, haberleşme, enerji, madenler ve çevre, tarım, sanayi ve turizm, proje, ekonomik araştırma ve istatistik, insan kaynakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi alanlarda işbirliği çalışmaları yürütülüyor.
Teşkilat, üye ülkeler arasında sürdürülebilir ekonomik kalkınmayı, bölgesel ticaretin geliştirilmesini, üye ülkelerin dünya ticaretinde daha fazla rol almasını, üye ülkelerin birbirleriyle ve diğer ülkelerle bağlantısını sağlayacak ulaştırma ve haberleşme altyapısının geliştirilmesini, tarım ve sanayi potansiyelinin etkin kullanılmasını ve bölgesindeki halklar arasında tarihi ve kültürel bağların güçlendirilmesini amaçlıyor.

TÜRKİYE-EİT İLİŞKİLERİ
Türkiye, Pakistan ve İran'la EİT'in üç kurucu üyesi statüsünde. Genel olarak ticari ve ekonomik temelli bir organizasyon olarak tanımlanabilecek EİT, Türkiye'yi Orta Asya devletleri ve Güney Asya ülkeleriyle bir araya getiren önemli platform niteliği de taşıyor.
Türkiye, önemli rol üstlendiği EİT'in 1993'te 2'nci, 2002'de 7'nci ve 2010'da 10'uncu zirvesine ev sahipliği yaptı. 2021'de Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında düzenlenen zirve ise Kovid-19 salgını nedeniyle çevrim içi olarak gerçekleştirildi.
Sekretaryası İran'da, ekonomik bürosu Türkiye'de, bilimsel bürosu ise Pakistan'da bulunan EİT'in genel sekreterliğini Asad Majeed Khan yürütüyor.