"PYD de DAEŞ'le savaşıyor" diyenlere yanıt
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon çerçevesinde açıklama yapan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, 'Şengal operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz' dedi. İşte Peşmergelerin 7500 kişiyle başlattığı büyük operasyonun gün içindeki tüm detayları...
KOALİSYON GÜÇLERİ HAVADAN BOMBALIYOR
ABD öncülüğünde DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyon, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini, terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyona hava saldırılarıyla destek verdiğini bildirdi.
DAEŞ'e karşı devam eden Doğal Kararlılık Operasyonu Birleşik Ortak Görev Gücü'nden yapılan açıklamada, Peşmerge güçlerinin 12 Kasım sabah erken saatlerde "Özgür Sincar Operasyonu"nu başlattığı, operasyonda Sincar'ın teröristlerden temizlenmesinin ve Rakka ile Musul arasındaki tedarik yolunun bazı bölümlerinin ele geçirilmesinin amaçlandığı belirtildi.
Açıklamada, DAEŞ'in silah, savaşçı, yasa dışı petrol ve diğer malları taşımak için kullandığı ve stratejik öneme sahip 47 numaralı yolun ele geçirilmesiyle örgütün tedarik imkanlarının önemli zarar göreceği kaydedildi.
Peşmerge güçlerinin Rakka-Musul arasındaki yolda konumlandığı ve Sincar'ı DAEŞ militanlarından temizlemeye başladığı bilgisine yer verilen açıklamada, "Peşmerge güçleri, bölgenin önemli bölümlerinde hükümet kontrolünün yeniden sağlanması için operasyonlara devam edecek" denildi.
Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları son bir ayda Irak'ın kuzeyinde 250 kadar hava saldırı düzenledi. Birleşik Ortak Görev Gücü, bu saldırılarda DAEŞ'in muharebe pozisyonları, komuta ve kontrol tesisleri, silah depoları, patlayıcı üretim tesisleri gibi birçok noktayı hedef alarak yok ettiği bildirdi.
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmerge'nin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi halen DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.
PEŞMERGELER 20 KM İLERLEDİ
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyonda 20 kilometre ilerleme kaydedildiği ve Sincar'ın 4 taraftan kuşatıldığı bildirildi.
Peşmerge kaynaklarından alınan bilgiye göre, Peşmerge güçleri sabah saatlerinde başladığı operasyonda güney, kuzey ve doğu olmak üzere 3 koldan ilçe merkezine giriş yaptı ve kaymakamlık binasını ele geçirdi. Ardından ilçe merkezini 4 taraftan kuşatma altına alarak DAEŞ'e gidecek yardımların önünü kesti.
Stratejik öneme sahip Musul-Rakka güzergahı, Telafer-Sincar ana yolu, Umul Şebab köprüsü ve Sincar çimento fabrikasını ele geçiren Peşmergenin ilerleyişine devam ettiği belirtildi.
İntihar saldırısı düzenlemek üzere hazırlanan 7 bomba yüklü aracın da Peşmerge güçleri ve koalisyon güçlerine ait uçaklar tarafından etkisiz hale getirildiği ifade edildi.
Kaynaklar, planın başarılı bir şekilde yürütüldüğünü ve ilçenin yarısından fazlasının Peşmerge güçlerinin elinde olduğunu açıkladı.
Peşmerge Güçleri Komutanı ve Mesut Barzani'nin kardeşi Sihat Barzani, çatışmalarda yaklaşık 100 DAEŞ militanının öldürüldüğünü belirterek, "Gerekli olanı yaptık ve Şengal'i DAEŞ'in elinden kurtardık. Bu nedenle tüm Yezidileri ve Kürt halkını tebrik ediyorum" dedi.
Barzani, yere döşenen patlayıcılar nedeniyle ilerleyişin yavaş olduğunu ifade ederek, "Şengal'in merkezinde DAEŞ militanlarının kaldığını tahmin etmiyorum. Sadece intihar timleri kalmıştır. Ancak kalanların tamamı öldürülecektir" şeklinde konuştu.
ABD'DEN OPERASYON AÇIKLAMASI
ABD Başkanı Barack Obama'nın Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin Musul'un Sincar ilçesinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik geniş çaplı operasyonlarında önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti.
McGurk, resmi Twitter hesabında yaptığı açıklamada, "Peşmerge güçlerinin karadan başlattığı Sincar'ı DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de havadan destek verdi. Sincar operasyonu kapsamında son 24 saat içinde bölgede 40 hava saldırısı düzenlendi" bilgisini paylaştı.
Sincar'da başlatılan operasyonun amacına da değinen McGurk açıklamasında, "Suriye ve Irak'ta başlatılan operasyonların amacı teröristlerin Musul ile Rakka arasındaki temasını en aza indirmek" ifadelerini kullandı.
- "Sincar kent merkezine giden tüm yollar kontrol altında"
Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami ise yaptığı açıklamada, "DAEŞ teröristleri Sincar'da başlatılan operasyon karşısında direnç göstermeden ölülerini geri bırakarak kaçıyor. Şu ana kadar koalisyon güçlerinin desteğiyle 100'e yakın militan öldürüldü" dedi.
Sincar'ın Peşmerge güçleri tarafından tamamen abluka altına alındığını ileri süren Hawrami, "Operasyon sürecinde teröristlere ait 15 bomba yüklü araç imha edildi. Çok dikkatli bir şekilde ilerleme kaydediliyor. Sincar kent merkezine giden tüm yollar kontrol altına alındı. Kent içerisinde kalanların çıkışı mümkün değil" diye konuştu.
Hawrami ayrıca, Sincar'ın merkezinde bulunan çimento fabrikasının kontrol altına alındığını kaydetti.
IKBY Güvenlik Ajansı'ndan yapılan açıklamada da Musul'dan Suriye'ye giden yolun kesildiği bilgi verildi.
SİNCAR NEDEN ÖNEMLİ?
Irak'ta Peşmerge güçlerinin kuşatma altına aldığı Musul'un Sincar (Şengal) ilçesi, Irak-Suriye sınır noktasında stratejik bir bölge olarak biliniyor.
AA muhabirinin güvenlik kaynaklarından aldığı bilgilere göre Kürtlerin Şengal, Arap ve Türkmenlerin ise Sincar olarak isimlendirdiği bölge, doğuda Telafer ve Musul'u elinde bulunduran DAEŞ için önemli bir nokta. DAEŞ militanları, Suriye'deki lojistik desteğinin bir kısmını Sincar üzerinden sağlıyor. Sincar'ın düşmesi 40 kilometre doğuda DAEŞ'in elinde bulunan Telafer'in kurtarılması için önemli bir kapı açıyor. Türkmen halkın yaşadığı Telafer'in Irak güvenlik güçlerinin eline geçmesi ise Musul'un batı yönünden tamamen kuşatma altına alınması anlamına geliyor. Bu şekilde Musul'a yönelik düzenlenecek bir operasyonda Irak ordu güçleri ve Peşmergeler, batı yönünden Musul'u tamamen kuşatma altına alabilecek.
Sincar'ın DAEŞ'ten kurtarılması aynı zamanda Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY), Suriye sınırının bu bölgesini ele geçirmesi ve buradan doğrudan Suriye'yle bağlantı kurmasını sağlayacak. Bu nedenle Sincar'ın kurtarılması operasyonu ve bölgede hakimiyet kurma girişimleri IKBY ile terör örgütü PKK arasında gerginliğe neden olmuştu. PKK, Suriye'deki uzantısı PYD'nin bölgedeki gücünü artırmayı hedefliyordu. Ancak Mesut Barzani, siyasi ve askeri hamleleriyle PKK'nın bu girişimine izin vermedi.
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı.
OPERASYONA SADECE PEŞMERGELER KATILIYOR
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon çerçevesinde açıklama yapan Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, "Şengal operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz" dedi.
Yaver, Erbil'deki çalışma ofisinde bugün başlayan Musul'a bağlı Sincar'ı kurtarma operasyonu ve gündemdeki gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.
IKBY hükümeti ve Peşmerge güçlerinin, Sincar operasyonunun Musul'la eşzamanlı yapılmasını hedeflediğini ancak Irak ordusunun hazır olmaması nedeniyle bunun gerçekleşemediğini belirten Yaver, "Eğer Musul daha önce kurtarılmış olsaydı DAEŞ teröristleri Şengal'i terk etmek zorunda kalacaktı. Bu şekilde Peşmergenin de hiçbir kaybı olmazdı. Fakat biz Şengal operasyonunu daha erken başlatmak zorunda kaldık" dedi.
Yaver, Musul operasyonunun gecikmesi nedeniyle Sincar harekatını başlattıklarını belirterek şunları söyledi:
"Irak ordusu Rumadi ve diğer bölgelerle meşgul olmaya devam edecektir. Şengal operasyonu o nedenle Musul'dan önce başladı. Peşmerge güçleri kısa sürede Şengal ilçesini teröristlerden temizlemeyi hedefliyor. Şengal'in kuzey, doğu ve batısında Peşmerge bulunuyor. Kuzey batısında da DAEŞ var. Buralarda merkezi hükümetin herhangi bir askeri gücü yok. Şengal'i kurtarma operasyonu Irak hükümetinin dışında gelişiyor. Bağdat yönetiminin bununla bir alakası yoktur."
Geçen seneden bu yana koalisyon güçleri ve Irak hükümetiyle Musul operasyonuna ilişkin görüştüklerini ifade eden Yaver, "Fakat Irak ordusunun bu sürece hazır olmadığını gördük" ifadelerini kullandı.
PKK'nın Suriye'den yüksek sayıda askeri güç getirdiği yönündeki iddialara ilişkin de Yaver, şöyle konuştu:
"Şengal operasyonuna sadece Peşmerge katılıyor. Onun dışındaki siyasi tartışmalara girmek istemiyorum. Peşmerge derken de Kürdistan hükümeti ve Peşmerge Bakanlığı'na bağlı silahlı unsurlar kast ediliyor. Zerevani özel güçleri, polis ve gönüllü savaşçılar da buna dahildir. Fakat Kürdistan hükümetine bağlı olanların dışındaki hiçbir güç buna dahil olamaz."
- Kürtlerin yaşadığı yerlerin yüzde 5'i DAEŞ'in elinde
DAEŞ ile aralarındaki savaş hattının, Diyala'nın Hanekin ilçesinden başladığını ve Musul'un Sincar ilçesinde sona erdiğini aktaran Yaver, "Bu hattın uzunluğu bin 50 kilometredir. DAEŞ, Ramadi, Musul, Selahaddin vilayetlerini ele geçirdi ve Bağdat'a yaklaştı. Kerkük ve Musul'dan da Peşmergenin kontrolündeki bazı bölgelerini aldı. Peşmerge Ağustos 2014'ten itibaren karşı atağa geçti ve örgütün elindeki yerleri birer birer kurtarmaya başladı. Kürdistan'a ait bölgeler olarak kabul ettiğimiz yerlerin yalnızca yüzde 5'i teröristlerin elinde kaldı. Bunlar da Şengal, Başika ve Güver'in bazı köyleridir. Geri kalan bölgelerin tamamı kurtarıldı" değerlendirmesinde bulundu.
Yaver, siyasi partiler arasındaki tartışmaların da Peşmergeye hiçbir negatif etkisi oladığına dikkati çekerek "Aksine siyasi tartışmaların dozu yükseldikçe Peşmerge DAEŞ'e yönelik operasyonlarını yoğunlaştırmış ve daha fazla ilerlemiştir" dedi.
DAEŞ'in güçten düştüğüne ve gerilediğine ancak bitmediğine işaret eden Yaver, "Rumadi'den Rakka'ya kadar büyük bir bölge hala DAEŞ'in elinde. Kaçak olarak petrol satabiliyor ve vergi alabiliyor. Yok olmadı fakat askeri güç açısından 2014'e göre bir fark var. Suriye ve Irak'ta olduğu sürece Kürdistan bölgesi için de tehdittir" diye konuştu.
- "Rusya ile hiçbir görüşmemiz olmamıştır"
Rusya ve bölgedeki müttefiklerinin DAEŞ'e karşı yapacağı mücadeleyi "memnuniyetle karşılayacaklarını" yineleyen Yaver, şunları kaydetti:
"Bu şekilde teröre karşı cephe genişler. Fakat amaç sadece DAEŞ'i vurmak olmalıdır. Mesele siyasi bir rekabete dönüşmemeli. Dakat Rusya ile Peşmergeye yardım konusunda hiçbir görüşmemiz olmamıştır. 4 devlet arasındaki ittifakla da herhangi bir ilgimiz yoktur."
IKBY hava sahasının Irak merkezi hükümetin denetiminde olduğunu hatılatan Yaver, "Rusya bu alanı kullanmak istediğinde Bağdat yönetiminden izin alır. Çünkü bizim ne radar sistemimiz var ne de uluslararası düzeyde bunu engelleyecek gücümüz. Yasal olarak da sınırlar ve hava sahası merkezi hükümetin denetimindedir" ifadelerini kullandı.
- İsrail'den silah alındığı iddiası
Arap basınının IKBY'nin İsrail'den silah aldığı yönündeki iddialarına ilişkin olarak da Yaver şu açıklamada bulundu:
"İsrail ile gizli ve açık hiçbir ilişkimiz yoktur. Bu ülkeden silahın gelebileceği hiçbir yol da bulunmuyor. Çünkü eğer karadan gelen silahlar Türkiye, İran, Umman ya da Irak kara sınırlarından geçecektir. Irak, Türkiye ve İran şu ana kadar sınır kapılarından Kürdistan'a silah geçirmemişlerdir. Tek yol havadan gelmesi ki o da merkezi hükümetin kontrolündedir. Bağdat'tan izin almayan hiçbir sivil ya da askeri uçak, Erbil ya da Süleymaniye havalimanlarına inemez. Böyle şartlarda İsrail'den kalkan bir askeri uçak, Bağdat'tan izin almadan nasıl Kürdistan bölgesine gelebilir?"
OPERASYON TELAFER'E YAYILABİLİR
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyonda Telafer-Sincar arasındaki ana yolun kontrolünü sağladığı bildirildi.
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Sincar ile Telafer arasındaki ana yolun kontrolünün sağlandığını ve Peşmergenin bu yönde ilerlemeye devam ettiğini belirtti.
Peşmerge Komutanı Kasım Şeşo da AA muhabirine yaptığı açıklamada operasyonun Sincar'ın 40 kilometre doğusundaki Telafer ilçesini de kapsayabileceğini ifade etti.
Şeşo, Peşmerge güçlerinin 3 koldan ilçeye giriş yaptığını ve şehrin ana caddelerini kontrol ettiğini söyledi.
Bu arada Musul Valisi Nufeyl Hamadi Sultani, Peşmergenin operasyonunun, "Musul'un kurtarılmasının ilk adımı" olduğunu ifade etti.
Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları dün geceden bu yana Sincar ve Telafer'deki DAEŞ hedeflerini bombalayarak operasyona destek veriyor.
Peşmergenin, Sincar'ı DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon kapsamında kaymakamlık binasını ele geçirdiği bildirilmişti.
PEŞMERGE SİNCAR MERKEZİNE GİRDİ
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücünün, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için başlattığı geniş çaplı operasyon devam ediyor. İlçe merkezine giren Peşmergenin, kaymakamlık binasını ele geçirdiği bildirildi.
Sincar çevresine ve Sincar Dağı'na konuşlanan Peşmerge güçleri, ilçe merkezine girdi. Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) resmi sitesinde yayımlanan açıklamada Peşmergenin Sincar'daki kaymakamlık binasına IKBY bayrağını astığı belirtildi.
Bu arada KDP Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ilçe merkezinde sokak çatışmalarının başladığını bildirdi. Hawrami, Peşmergenin çok hızlı ilerlediğini, Sincar'ın doğusundaki çoğu köyün ele geçirildiğini ifade etti. Ağır bombardıman karşısında direnemeyen DAEŞ militanlarının araçlarını geride bırakarak kaçmaya başladığını belirten Hawrami, DAEŞ'in moral olarak çöktüğünü iddia etti. Hawrami, "DAEŞ için stratejik öneme sahip Sincar ile Suriye'nin Rakka kenti arasındaki yolun kontrolünün Peşmergenin eline geçtiğini" kaydetti.
IKBY Genelkurmay Başkanı Cemal Eminki ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Peşmerge 10 kilometre ilerleme kaydetti. Allah izin verirse en kısa sürede Şengal'in kurtarılması müjdesini halkımıza vereceğiz. Şu an Şengal'in doğusundaki ana caddeye yaklaştık. Bombardıman ve ilerleyiş aralıksız devam ediyor" dedi.
Eminki, PKK militanlarının operasyona katıldığı yönündeki iddiaları ise reddederek, "Mesut Barzani'nin komutasındaki operasyonda Peşmerge ve koalisyon güçleri dışında hiçbir silahlı grupla koordinasyon kurulmamıştır" ifadesini kullandı.
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi hala DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.
7500 PEŞMERGEYLE OPERASYON
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge gücü, Musul'un Sincar (Şengal) ilçesini terör örgütü DAEŞ'ten kurtarmak için geniş çaplı bir operasyona başladı.
DAEŞ'i, Sincar ilçe merkezinden temizlemek amacıyla düzenlenen operasyona 7 bin 500 Peşmergenin katıldığı belirtildi. Koalisyon güçlerine ait savaş uçakları da hava saldırısıyla Peşmerge güçlerine destek veriyor. Operasyon kapsamında DAEŞ militanlarının bulunduğu ilçe merkezi havadan ve karadan bombalanıyor. Sincar'ın yanı sıra Telafer'in de hava saldırısıyla bombalandığı ifade edildi.
Bu arada IKBY Dışilişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, operasyonun bölgede bulunan Mesut Barzani komutanlığında yürütüldüğünü ve "iyi bir ilerleme kaydedildiğini" açıkladı.
Musul'un merkezinin 120 kilometre batısında bulunan Sincar ilçesi 3 Ağustos 2014'te DAEŞ'in eline geçmiş, bunun üzerine bölgedeki binlerce Yezidi Kürt, evlerini terk ederek Sincar Dağı'na sığınmıştı. Daha sonra Peşmergenin açtığı güvenlik koridorundan dağda mahsur kalanlar kurtarılmıştı. Sincar Dağı, DAEŞ'ten kurtarılsa da ilçe merkezi hala DAEŞ'in kontrolünde bulunuyor.
