Üst solunum yolu enfeksiyonları arttı! Herkes neden grip?
Son zamanlarda ağır bir soğuk algınlığı yaşayıp Kovid-19 testiniz negatif çıktıysa yalnız değilsiniz. Dünya genelinde bir çok insan yaşadığı ağır grip ve soğuk algınlığından şikayetçi. Uzmanlar ağır enfeksiyonların sebebini koronavirüs kısıtlamalarının kaldırılmasına bağlıyor. Gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Alper Şener değerlendirdi.
Hava değişimi ile birlikte okulların da başlamasıyla son haftalarda grip ve benzeri vakalarda artış yaşandığı gözleniyor. Kovid-19 sonrası özellikle grip hastalığına karşı verilen hassasiyet söz konusu.
Peki herkes neden grip? Vatandaşlar ne yapmalı? Hangi tedbirler alınmalı?
Prof. Dr. Alper Şener'in öne çıkan sözleri:
"Yaklaşık 1 aydır solunum yolu enfeksiyonlarıyla gelen yani öksürük, balgam, ateş, kas ağrısı ve burun tıkanıklığıyla gelen hasta sayısında kısmen bir yoğunlaşma var. Ama bu hastaların ciddi bir kesimi korona değil. Korona testi yapıldığı zaman test pozitiflik oranı çok düşük çıkıyor. Yani diğer solunumu yolu enfeksiyonlarıyla karşı karşıya kalmış durumdayız.
Bunların bir kısmı grip bir kısmı solunum yoluyla bulaşan nino virüsü yani burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşayanlar. Çocuklarda ise RSV dediğimiz bir virüs tablosu var. Özellikle çocuklarda devam eden kuru öksürük çok sık karşılaştığımız tablolardan bir tanesi. Bunların hepsi aslında 2 yıldır görmediğimiz korona boyunca rastlamadığımız virüsler. Bu viral virüsleri vücudumuz yeniden hatırlıyor.
Bunlara karşı devam eden bağışıklık ve hatırlama durumu söz konusu. Bu hatırlama süreci bazı kişilerde hafif seyrediyor ama bazı kişilerde ise birkaç hafta boyunca devam eden semptomlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumda panik olacak bir durum söz konusu değil. Aslında biz bu viral enfeksiyonları yeniden hatırlıyoruz. Bir nostalji yaşıyoruz tabiri caizse. Bu viral enfeksiyonlara karşı yeniden bağışıklığımızı kazanacağız.
Kasım ayının başından itibaren yeniden yükselişe geçmesi beklenen bir koronavirüs tablosu var tabi. D vitamini konusunda biraz sıkıntılarımız var. Çünkü bu konuda kantarın topuzu kaçtı. Vitaminin 20-40 arasındaki değerleri koruyucu 40'ın üstü ise hormon vitaminidir. Maalesef burada D vitamini zehirlenmeleri ile karşı karşıya kalıyoruz.
D vitaminini kan takibiyle hekim denetiminde kullanmak gerekiyor. Bunların uzun dönem kullanımında her halükarda vücutta metabolik olarak bazı zararlar verdiğiniz bilmemiz gerekiyor. Solunum yolu enfeksiyonlarında D vitamininin yanında C vitamininin önemli olduğunu düşünüyoruz Boğaz ağrılarının geçmesinde etkili olduğunu biliyoruz."