Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever oldu! 36 bin kişi arasından seçildiler
Başkan Recep Tayyip Erdoğan cumartesi günü TEKNOFEST'te Türkiye'nin ilk uzay yolcularını açıkladı. Türk pilot Alper Gezeravcı ve Roketsan sistem mühendisi Tuva Cihangir Atasever, 36 bin kişi arasından Türk Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere seçildi. Gezeravcı ile Atasever fiziksel ve psikolojik zorlu testleri başarıyla tamamladı.
Türk Uzay Yolcuları Alper Gezeravcı ile Tuva Cihangir Atasever, 36 bin kişi arasından Türk Bilim Misyonunu gerçekleştirmek üzere seçildi. Hem titiz ve ayrıntılı seçim kriterlerini sağlayan Gezeravcı ve Atasever, hem de Türkiye'de ve ABD'de fiziksel ve psikolojik zorlu testleri başarıyla tamamladı. Uzay yolcularının ABD'de Axiom Space tarafından verilen eğitimleri de devam ediyor. Burada yaşamsal faaliyetlerini uzay istasyonu ortamında gerçekleştirmelerini sağlayacak teorik ve pratik derslere devam ediyorlar.
Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türkiye'nin uzay, havacılık ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te kamuoyuna tanıtılan Türk Uzay Yolcuları, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile birlikte düzenlenen basın açıklamasında kendilerini tanıttı. Gezeravcı ve Atasever'in nasıl seçildiği, hangi test süreçlerinden geçtiği de merak konusu olurken kılı kırk yaran bir seçim süreci yaşandığı da ortaya çıktı.
EĞİTİME 2023 SONUNA KADAR DEVAM
F-16 pilotu olan Türk Uzay Yolcusu Alper Gezeravcı, 44 yaşında. Gezeravcı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak ve 13 farklı deney yapacak. Gezeravcı, seçim sürecine ilişkin yaptdığı değerlendirmede eş zamanlı ve birbirinden ayrı ilerleyen birçok eğitim sürecini içinde barındıran bir dönem yaşadıklarına değinerek "Bu fırlatmanın gerçekleştirileceği 2023'ün son periyoduna kadar da bu şekilde devam edecek. Heyecandan ziyade mutluluk verici son derece mutluluk verici ve gurur verici bir görev." dedi.
İZİN VERİLENE KADAR HABERLERİ OLMADI
Zorlu testler döneminden ailesinin haberi olmadığını bildiren Gezeravcı, "Dolayısıyla olumlu sonucu ben öğrendikten sonra da halen gizlilik kriterlerini ilgili yetkili birimlerimiz tarafından aileme açma noktasına izin verilene kadar haberleri olmadı. Bu şaşkınlığı attıktan sonra o büyük mutluluk ve gururu yaşadılar. Tabii bir evlat olarak da başımızın tacı anne babalarımıza böyle bir mutluluğu yaşatmış olmak son derece gurur verici." diye konuştu.
ELEME 6-7 AY SÜRDÜ
Türk Uzay Yolcusu Tuva Cihangir Atasever de ROKETSAN'da sistem mühendisi. 31 yaşındaki Atasever yörünge altı uçuşu gerçekleştirecek. Atasever de çok yoğun, 6-7 ay süren bir eleme sürecinden geçtiklerini kaydederek "Çevresel testler diyebileceğim yüksek g testleri, alçak basınçlı testleri, psikolojik testler, zeka IQ testleri, yetenek testleri çok zorlu süreçlerden geçtik. Sağlık testleri de oldu tabii ki ve sonunda bu noktaya ulaştık." dedi.
ZOR AMA HEYECANLI
Bundan sonraki süreçte çok yoğun bir eğitim programından geçeceklerini anlatan Özdemir, "Oldukça sıkışık bir takvimimiz var. 2023 yılı içerisinde bu misyonu gerçekleştirmek istiyoruz. Uzay tabii ki çok zor bir konu. Her türlü gecikmeye, ertelemeye açık. Bunlara da kendimizi mental olarak hazırlıyoruz. Ama hem çevresel anlamda testler yine psikolojik testler, Uluslararası Uzay İstasyonunun alt sistemlerine yönelik teknik eğitimler, doğada hayatta kalma eğitimleri bizi oldukça zorlu ama heyecanlı bir süreç bekliyor." diye konuştu.
ZORLU SÜREÇLERDEN GEÇTİLER
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, düzenlenen basın açıklamasında, "Arkadaşlarımız, çok zorlu süreçlerden geçtiler. Emin olun. Hayalinizde kurabileceğinizi den çok daha fazla testlerle ancak bu neticeye ulaşabiliyorsunuz. Bu arkadaşlarımız da gayet başarılı bir şekilde bu testleri tamamladılar. İnşallah Türkiye'yi en güzel şekilde temsil edecekler." ifadelerini kullandı.
UZAY TURİZMİ DEĞİL
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da yaptığı değerlendirmede Türk uzay yolcularının bulunulan ortamda ani karar alabilme, karmaşık ortamlarda karar verebilme gibi birçok testten geçtiklerini belirterek "Bu bir uzay gezisi, uzay turizmi değil. Bu bir bilim misyonu. Dolayısıyla gidecek olan arkadaşımızın seçiminde deneyleri yapabilme yetkinliği de önemliydi." diye konuştu.
HANGİ ŞARTLARA BAKILDI?
Türk Bilim Misyonu'nu gerçekleştirecek iki uzay yolcusunun belirlenmesi için Mayıs 2022'de başvurular açılmıştı. Başvuru aşamasında şu genel şartlara bakılmıştı:
*Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
*23 Mayıs 1977'den sonra doğmuş olmak,
*Kamu haklarından yasaklanmamış bulunmak,
*Yükseköğretim Kurumlarının en az 4 yıllık lisans eğitimi veren Mühendislik, Fen Bilimleri/Temel Bilimler, Fen Bilimleri alanındaki Eğitim ve Tıp fakültelerinden birini bitirmiş olmak,
*Çok iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak.
*Boy uzunluğu: 149,5-190,5 santimetre,
*Kilo: 43-110 kilogram.
Aday seçiminde bakılan genel sağlık kriterlerinden bazıları da şu şekildeydi:
*Her iki gözde doğal olarak veya gözlük/kontakt lens ile düzeltme sonrası yüzde 100 görme keskinliğine sahip olmak,
*Renkli görme bozukluklarından herhangi birine sahip olmamak,
*Protez kullanmıyor olmak ve vücudunda platin/vida bulunmamak,
*Tüm eklemler için normal hareket açıklığına ve işlevselliğine sahip olmak,
*Kan basıncı/tansiyonu 155/95 altında olmak, kronik kalp ve damar sistemi rahatsızlığı olmamak,
-Panik bozukluk, anksiyete bozuklukları, psikotik bozukluk, bipolar bozukluk, intihar düşüncesi, uyuyamamazlık (insomnia) veya diğer ağır kişilik bozukluklarından birini yaşamamış olmak,
*Alkol, uyuşturucu/uyarıcı madde veya ilaç bağımlılığı yaşamamış olmak,
*Karanlık, yükseklik, hız, kaza, kalabalık, boğulma/nefessiz kalma, dağınıklık, yalnızlık/izolasyon, kapalı/dar alan korkusu olmamak,
*Epilepsi, titreme (tremor), MS (multiple skleroz), inme (felç) gibi sinir sistemi rahatsızlıkları yaşamamış olmak.