Sedat Peker ve örgütü yargı karşısında hesap verecek! Duruşma başladı
Sedat Peker’in yargılanma süreci başladı. Peker’in elebaşı olduğu suç örgütüne açılan davanın ilk duruşması bugün İstanbul’da görülüyor. İçlerinde Sedat Peker’in de olduğu 26’sı tutuklu 92 zanlı için açılan davada zanlılar ilk defa hakim karşısına çıktı.
Sedat Peker'in elebaşı olduğu suç örgütüne ilişkin açılan davanın ilk duruşmasına bugün İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
Aralarında Peker'in de olduğu 26'sı tutuklu 92 sanık için açılan davada sanıklar ilk kez hakim karşısına çıktı.
Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından zanlı sayısının fazla olması sebebiyle konferans salonunda görülen duruşmaya, bir takım zanlılar ve avukatları katılırken, bazı tutuklu zanlılar da bulundukları cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlandı.
Mahkemede zanlıların kimlik tespitinin yapılmasının ardından savunmalarına geçildi.
ERCAN EKŞİ SUÇLAMALARI REDDETTİ
SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanan tutuklu sanık Ercan Ekşi, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, "Ben örgütün de yağmanın da ne olduğunu cezaevinde öğrendim. Ben Sedat Peker'i bir akrabamın verdiği yemekte tanıdım. Öncesinde bilmem. Benim Sedat Peker'le hiçbir ortaklığım, para alışverişim yok. Ben 300 bin kişilik bir ailenin soyadını taşıyorum. Peker'le ticaret yapmaya ihtiyacım yok. Hiç kimseden menfaat sağlamadım. Ticari görüşmelerim yağma gibi gösterilmeye çalışılıyor. Üzerime atılan ithamların tamamı ticari hayatımda olan görüşmelerimden ibarettir. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.
Sanık Ekşi, iddianamede bahsedilen 6 eylemle ilgili tüm suçlamaları da kabul etmediğini söyledi.
Firari sanık Sedat Peker'in avukatı, sanık Ekşi'ye, adı geçen ya da geçmeyen herhangi bir alacak verecek olayında, kendisinin şahsi menfaat elde edecek bir ilişkiye tanıklık edip etmediğini, Sedat Peker'den emir veya talimat alıp almadığını sordu.
"SEDAT PEKER İLE DOSTLUĞUMUZ SADECE AİLESELDİR"
Sanık Ekşi soruya "Sedat Peker ile dostluğumuz sadece aileseldir. Hiçbir zaman alacak verecek konusuna da dahil olduğunu görmedim. Kesinlikle kendisinden hiçbir şekilde talimat almadım ve kimseye talimat vermedim. Bana yöneltilen suçların hiçbirisinde Sedat Peker yoktur." yanıtını verdi.
Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.
Duruşma, verilen aranın ardından sanıkların savunmasının alınmasıyla devam edecek.
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma çerçevesinde düzenlenen iddianamede 92 zanlı, 30 mağdur, Çekmeköy'de 2017 senesinde silahlı saldırı sonucu öldürülen Cahit Çetin ise maktul olarak yer alırken ülkede ekonomik problemlerin arttığı dönemlerde kentte "kabadayı" olarak bilinen bazı şahısların kendi çıkarlarına uygun bir şekilde silahlı baskı ve korku oluşturarak çıkar sağlamaya başladıkları anlatılmıştı.
"TOPLUMDAKİ KORKULAR BU ŞAHISLARA DOĞRU GİDEREK SAYGIYA DÖNÜŞTÜ"
Şahısların göstermelik yardımlarla halkın gözünde sempati kazanmaya çalıştıklarına da vurgu yapan savcılık, bu isimlerin etrafındaki adamlarının artmasıyla toplum içerisinde ciddi korkuların oluşmaya başladığını ifade etmişti. Toplumdaki korkuların bu şahıslara doğru giderek saygıya dönüştüğü "baba, reis ağa, abi" gibi unvanlara sahip olup etrafına topladığı adamlarla birlikte 'mafya' olarak bilinen çıkar amaçlı suç örgütü yapılanması içerisine girdikleri, bu şahısların devletin yerine kendilerini koyarak hem ceza kesen, hem de adalet dağıtan bir görünüme kavuştuğu ancak bu sayede maddi menfaatlerini arttırma çabası içerisinde olduklarının altı çizilmişti.
İddianamede Sedat Peker'in çektiği videolara da atıf yapılarak örgütün medyayı da etkin kullanarak korkutucu güçle insanları tehdit edip hem etkinliğini artırmaya çalıştığı, hem de genç kesime yönelik sempati kazanma çabaları içerisinde olduğunu kaydetmişti.
PEKER'İN 392 SENE HAPSİ İSTENİYOR
Sedat Peker'in Çekmeköy'deki cinayete ilişkin ağırlaştırılmış müebbet, 'suç işlemek amacıyla silahlı örgüt kurma ve yönetme' gibi suçlardan toplamda 392 yıl 4 aya kadar hapsi istenirken dava firari sanıklar Sedat Peker ile Ufuk Yapıcı yokluğunda gerçekleşecek. Peker'in yanı sıra örgüt yöneticisi ve üyelerinin 4'er yıldan 10'ar yıla kadar değişen oranlarda hapis cezası istenen yargılamada 30 mağdur bulunmakta.
SUÇ ÖRGÜTÜ ZANLILARININ YARGILANMASINA BAŞLANDI
İstanbul Anadolu 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 gün sürecek dava geniş güvenlik önlemleri eşliğinde İstanbul Anadolu Adliyesi'nde bulunan konferans salonunda sanıkların kimlik tespitinin yapılmasıyla başladı.