Rekabet Kurumu'ndan 'zincir marketler' açıklaması: Nihai karar 22 Aralık'ta verilecek
Rekabet Kurumu, zincir marketlere yönelik başlatılan soruşturmaya ilişkin yaptığı son dakika açıklamasında, "Taraflar savunmasını tamamlamış olup toplantı sona ermiştir. Kurulumuz, soruşturmaya ilişkin nihai kararını verdikten sonra kararın tefhimi 22 Aralık 2022 günü yapılacaktır. Karar, tefhim tarihinden önce alınması durumunda, Kurumumuz internet sitesinden de duyurulacaktır." ifadelerine yer verdi. Ayrıca yapılan soruşturmada ŞOK, Horizon, Pasifik ve Şölen Çikolata temsilcileri sözlü savunma verdi. İşte detaylar...
Rekabet Kurulunca, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketler hakkında yürütülen soruşturmada firmaların sözlü savunmaları alındı.
ŞOK'TAN AÇIKLAMA: BİR KARTELE TARAF DEĞİLİZ
ŞOK Marketler Ticaret AŞ Temsilcisi Meryem Kübra Şıvgın, ŞOK'un herhangi bir kartele taraf olmadığını, kartel iddiasının hukuka aykırı ve haksız olduğunu söyledi.
Dosyada yer alan delillerin kartel olduğu anlamına gelmediğini ve yazışmaların pazarlık amaçlı olduğunu dile getiren Şıvgın, kartel isnadından vazgeçilerek, ihlal olmadığı yönünde kanaat getirilmesini ve şirkete ceza verilmemesini talep etti.
HORİZON'DAN AÇIKLAMA
Horizon Hızlı Tüketim AŞ'nin de temsilcisi olan Şıvgın, hakkında ceza istenmeyen Horizon'la ilgili herhangi bir bulgu, delil ve yazışmanın söz konusu olmadığını ifade ederek, "Horizon hakkında herhangi bir ceza uygulanmaması gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
Pasifik Tüketim Ürünleri Satış ve Ticaret AŞ'nin de temsilciliğini yapan Şıvgın, "Hızlı tüketim ürünleri açısından fiyat temelli satın alma tercihi, tüm tüketiciler için söz konusu oluyor. Şirket, bu durumun bilincinde olarak herhangi bir ürüne yönelik fiyat değişikliği yapacağında tüm piyasayla aynı zamanda paylaşılıyor." değerlendirmesini yaptı.
ŞÖLEN: İÇ PAZARDA KÜÇÜK BİR OYUNCU
Şölen Çikolata Gıda Sanayi ve Ticaret AŞ Temsilcisi Tuncay Songör, "Şölen, ihracat faaliyetleriyle ayakta kalmaya çalışırken iç pazarda küçük bir oyuncudur. Perakandeciler alıcı güçlerini kullanarak tedarikçilere karşı haksız uygulamalar yapmaktadır." ifadelerini kullandı.
Kurul, soruşturmaya ilişkin nihai kararını 22 Aralık'ta açıklayacak, kararın daha erken alınması durumunda duyuru yapılacak.
NE OLMUŞTU?
Rekabet Kurulu, hızlı tüketim malları sektöründe faaliyet gösteren 5'i zincir market 20 teşebbüs hakkında, 4054 sayılı 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'u ihlal ettikleri yönündeki iddialar üzerinden soruşturma başlattı.
SÖZLÜ SAVUNMA VERDİLER
Soruşturma kapsamında, geride kalan gün ve bugün sözlü savunma aşamasına gelinmişti. Rekabet Kurumu'nda gerçekleştirilen sözlü savunma toplantısına Kurul Başkanı Birol Küle, soruşturma heyeti ve firmaların temsilcileri katıldı.
"FİYATLARIN TÜKETİCİ ALEYHİNE YÜKSELTİLMESİ SAĞLANDI"
Soruşturma heyetinin görüşünde, 4054 sayılı 'Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesinin, rekabeti engelleme nitelikleri olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ile teşebbüs birliklerinin davranışlarını yasakladığı bildirilmişti.
Soruşturmada yer alan 5 zincir market ile ilgili, "Ulusal zincir marketler arasında, ortak tedarikçiler aracılığıyla kurulan dolaylı temaslar yoluyla, fiyatların veya fiyat artışlarının koordinasyonunun sağlandığı; yine ortak tedarikçiler aracılığıyla geleceğe dönük fiyatlar, fiyat artış tarihleri, dönemsel aktiviteler ve kampanyalar gibi rekabete hassas bilgilerin paylaşıldığı; fiyat indirimine giden veya pazar genelinde fiyatların arttığı dönemde henüz fiyat artışı yapmayan perakendecilerin fiyatlarına tedarikçiler aracılığıyla müdahale edilmek suretiyle söz konusu fiyatların, tüketiciler aleyhine yükseltilmesinin sağlandığı; rakip fiyatlarının yükselmemesi halinde, ürün özelinde fiyat düşürme (bozma) gibi çeşitli stratejiler yoluyla teşebbüsler arasındaki danışıklılığa uyumun sürekli olarak gözetildiği; böylelikle adı geçen perakendecilerin satışa sundukları pek çok ürünün perakende satış fiyatlarının tespiti amacına sahip, topla-dağıt karteli niteliğindeki anlaşma veya uyumlu eylemler yoluyla 4054 sayılı Kanun'un 4'üncü maddesini ihlal ettikleri sonucuna ulaşılmıştır" denilmişti.
MÜKERRER CEZALANDIRMA YASAĞI KAPSAMINDA
Söz konusu firmalara, idari para cezası uygulanması gerektiği belirtilirken; Kurul'un 28 Kasım 2021 tarihli kararıyla teşebbüslere zaten idari para cezasının uygulandığı kaydedilmişti.
Hukukta 'mükerrer cezalandırma yasağı' olarak da bilinen 'bir kimsenin aynı fiilinden dolayı mükerrer olarak yargılanamaması ve cezalandırılamaması' ilkesi kapsamında soruşturmada para cezasına hükmedilmesine yer olmadığı değerlendirilmişti.
14 TEDARİKÇİYE İDARİ CEZA İSTENMİŞTİ
Soruşturmada yer alan üretici, tedarikçi konumundaki 14 teşebbüse ilişkin, "Zincir marketlerin geleceğe dönük satış fiyatları ve fiyat artış tarihleri gibi rekabete hassas bilgilerinin paylaşımına aracılık etmek suretiyle, perakendeciler arasında koordinasyonun sağlanmasında ve sürdürülmesinde rol oynadıkları, anılan perakendecilerin ise söz konusu koordinasyondan haberdar oldukları ve tedarikçiler tarafından kendilerine aktarılan rakiplere ait bilgileri ileriye dönük fiyatlama kararlarında kullandıkları değerlendirilmektedir" denilmişti.
Firmalara idari para cezası verilmesi gerektiği kaydedilmişti.
Soruşturmadaki 1 tedarikçi firma hakkında ise herhangi bir bulguya rastlanılamadığı için cezaya yer olmadığı aktarılmıştı.