Ekmeğe zam geldi mi, gelecek mi? "7,5 TL iddiası! 2022 ekmek fiyatı ne kadar, kaç TL? SON DAKİKA AÇIKLAMASI
Ekmeğe zam gelecek mi? Bazı bölgelerde 4 ila 5 TL arasında seyreden ekmek fiyatına zam geleceği iddia edildi. Sosyal medyada dönen iddialara göre, ekmek fiyatının 7,5 TL olacağı iddia edildi. Konu hakkında Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balıca'dan açıklama geldi. Peki, ekmeğe zam geldi mi, gelecek mi? Ekmek 7,5 TL mi olacak? 2022 ekmek fiyatı ne kadar, kaç TL? İşte son gelişmeler...
Ekmeğe zam gelecek mi? 5 liraya satılan ekmek fiyatına zam geleceği iddia edildi. Sosyal medyada dolaşan bu iddiaların ardından "Ekmek fiyatı 7,5 TL mi olacak" gibi sorular araştırılmaya başlandı.Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, söz konusu iddialara yanıt verdi. Peki, ekmeğe zam geldi mi, gelecek mi? Ekmek 7,5 TL mi olacak? 2022 ekmek fiyatı ne kadar, kaç TL? İşte haberin detayları...
EKMEĞE ZAM GELECEK Mİ?
İstanbul'da ekmeğin fiyatına zam geleceği ve 7,5 TL'ye yükseleceği iddia edildi. Türkiye Fırıncılar Odası Başkanı Halil İbrahim Balcı, ekmeğe zam iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
Basın toplantısı düzenleyen Balcı, "Bu kişilerin hiçbir yetkisi yokken fiyat talep etme yetkisi dahi olmamasına, komisyonda görevi olmamasına rağmen ekmek fiyatına ilişkin Aralık'ta 7.50 TL olacak demesi gerçek dışıdır" dedi.
EKMEK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
Türkiye Fırıncılar Federasyonu'nun resmi internet sitesinde konu hakkında şu ifadelere yer verildi:
İnsan sağlığı açısından değerli bir besin olan ekmeği alırken de dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var. Öncelikle yapmanız gereken ilk şey, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın izniyle üretilmiş ekmekler almak. Eğer aldığınız ekmeği o gün tüketmeyecekseniz, ambalajlı ekmek tercih edilmelisiniz. Eğer ambalajsız almışsanız saklama koşullarına dikkat edilmelisiniz. Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine özen göstermeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine koyarak taşınmalısınız.
EKMEK NASIL SAKLANMALIDIR?
Ekmeğin saklanma koşulları da çok önemlidir. Ekmeğinizi küflenmeden tüketebilmek için dikkat etmeniz gerekenler ise şöyle:
-Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Dondurucuda çok daha uzun süre kalabilen ekmek, kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
-Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze kalabilmesi içinse kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir.
-Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
-Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra poşete konularak saklanmalıdır. Aksi halde nem nedeniyle küflenebilir.
-Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.
-Gereğinden fazla ekmek satın alınması halinde o gün dondurucuda muhafaza edilmelidir.
-Donmuş ekmeklerin lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmesi gerekir.
-Ekmeğin muhafaza edildiği poşette buharlaşmadan kaynaklanan su taneciklerinin görülmesi halinde poşet derhal değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kâğıt havluya sarılarak saklanmalıdır.
EKMEĞİN BESLENMEDEKİ ÖNEMİ
Temel besin maddesi olan tahıllar; buğday, arpa, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi taneli bitkiler ve tohumlarından oluşmaktadır.
Tahıllar, B12 vitamini hariç vücudun enerji metabolizmasında görevli olan, yetersizliğinde sinir ve sindirim sistemi bozukluklarına neden olan B1 (tiamin) vitamininin başlıca kaynağıdır ve diğer B grubu vitaminler bakımından da zengindir.
Antioksidan özelliği taşıyan E vitamini, tahıl tanelerinin yağ içeren kısmında bulunur. E vitamininin kalp hastalıkları, sindirim sistemi bozuklukları ile prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı araştırmalarla desteklenmektedir.
Özellikle "tam tahıl ürünü" içeren besinler zengin birer posa kaynağıdır. Posa, kabızlığı önler, kan kolesterolünün azaltılmasına katkıda bulunur ve bağırsak kanserine karşı koruyucudur. Ayrıca kan şekerini düzenleyerek tokluk hissi oluşturduğundan "obezite" ile mücadelede de önemlidir.
Günlük tahıl grubu tüketimi bireylerin özelliklerine, alışkanlıklarına, yaşam ve çalışma biçimlerine ve diyetlerinin bileşimine göre değişmektedir.
Yetişkin kadın ve erkeğin günlük ortalama gereksinmeleri düşünüldüğünde 300 gr ekmek;
* Günlük alınması gereken enerjinin % 30-36'sını,
* Demirin % 12-48'ini,
* Proteinin % 39-42'sini,
* Kalsiyumun % 9-57'sini,
* B1 vitamininin % 27-63'ünü,
* B2 vitamininin % 12-30'unu,
* Niasinin % 15-27'sini karşılamaktadır.