TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin: Karadeniz gazı için 10 kuyu açılacak
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazında 2023’te hedefin 10 milyon metreküp gaz olduğunu belirterek, “10 kuyu açılacak” dedi. Bu 10 tane kuyu adım adım planlandı, aşama aşama devam ediyor. Yaptığımız sondajların arkasından ikinci bir faaliyet evresi olarak kuyu tamamlama ve kuyu testleri evreleri planlanmış durumda" dedi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü Melih Han Bilgin, Karadeniz gazında hedeflerinin 2023'te 10 milyon metreküplük ilk gazın çıkartılıp kullanılır hale gelmesi olduğunu söyledi.
Bilgin, "Bunun için 10 tane kuyu açılacak. Bu 10 tane kuyu adım adım planlandı, aşama aşama devam ediyor. Yaptığımız sondajların arkasından ikinci bir faaliyet evresi olarak kuyu tamamlama ve kuyu testleri evreleri planlanmış durumda" dedi. TBMM KİT Komisyonu'nda TPAO'nun hesapları görüşülürken konuşan Bilgin, "Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi'nde rezervuarının tanımlanması bu yıl tamamlanacak" diye konuştu.
Deniz üzerine herhangi bir platform koymadan, tamamen 'subsea tieback' deniz tabanına yerleştirilecek üretim sistemleriyle oradaki boru hatlarından, deniz tabanından gazı alarak karaya getireceklerini anlatan Bilgin, "Karada bir işleme merkezinde gazı proses ederek ilgili dağıtım şebekesine vereceğimiz bir planlama içerisindeyiz" mesajı verdi.
Türkali-1 ve Türkali-2 kuyularının testlerinin yapılması için son hazırlıkların ve sertifikasyon süreçlerinin tamamlandığını vurgulayan Bilgin, "Önümüzdeki ayın ortasında test sürecine başlıyoruz. Sakarya gaz sahasıyla ilişkili 2 bin 200 kilometrekare üç boyutlu sismik alan içerisinde yaptığımız sismik yorumlarla birlikte ikinci ve üçüncü tespit kuyuları kazılmıştır. İkinci ve üçüncü kuyular sonuçlandırılmıştır.
Üçüncü kuyudan bugün (önceki gün) sondaj gemimiz, operasyon merkezimiz Filyos Limanı'na doğru seyir hâline geçmiştir dördüncü kuyuya doğru. Dördüncü kuyunun bir arama kuyusu olması planlanmaktadır. Arkadan gelecek fazlarla beraber bölgeden elde edeceğimiz üretim miktarının artacağını da söylemek lazım. O da bir planlama içerisinde ama Üçkuyu'nun bize verdiği teknik veriler ilk fazdaki belirsizlikleri çok net bir şekilde ortadan kaldırmıştır, onun müjdesini verebilirim." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, gaz konusunda Türkiye'ye nasıl bir oyun oynandığını ise şöyle anlattı:
"Bugün (önceki gün) yurt dışından bir şirket ziyaretimize geldi. Bu şirket, Akdeniz'deki operasyonumuzda ilk kuyudan sonra bizi maalesef terk eden şirket.
Ve şunu söylüyorlar; 'Biz aslında buralardan isteyerek ayrılmadık.' Başkentlerinden gelen telefonlar üzerine çekildiklerini ifade ettiler. Oradaki esas amaç, 'bu servis şirketleri de buradan çekilirse Türkiye de bu işlerden vazgeçer" idi. Millî gemilerimiz olması stratejisinin, aslında böyle bir bakış açısı vardı; bunun da haklı olduğunu görüyoruz."