aHaber
24 Şubat 2021, Çarşamba
  • ANA SAYFA
  • CANLI YAYIN
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      • Medya
      Özel Video Haber Özel Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza Belgesel Kuşağı Klipler Portre Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Bir insan bir hikaye Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Erkan Tan İle Sabah Ajansı 15 Temmuz
  • ÖZEL VİDEO
  • KLİPLER
  • A HABER RADYO
  • ANALİZ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL VİDEO
  • ÖZEL HABER
  • CANLI
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • OTOMOBİL
  • MEDYA
  • GALERİ
  • TÜRKİYE KUPASI
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Kuruluş Osman Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz Hercai Bir Zamanlar Çukurova Akıncı Maraşlı Kardeşlerim Hercai Eski Diziler
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Özel Haber Klipler Analiz Portre Yazarlar Son Dakika Yaşam Magazin Teknoloji Otomobil Din Tarih Sağlık Medya Ramazan
      Galeri Sadakatsiz’in Derin’i Melis Sezen yaşıyla şaşırttı! Kimse böyle beklemiyordu Doğduğun Ev Kaderindir’in Nermin’i Senan Kara herkesi şaşırttı! Eşi de oyuncu çıktı! Balıkçının ağına takıldı! Görenleri şoke etti! Gözleri burnunda insan yüzlü köpek balığı Şırnak teröre karşı tek yürek! Gara şehitleri için 'PKK'ya lanet' yürüyüşü Kuruluş Osman'ın Osman Gazi'si Burak Özçivit'in babasını görenler şaşırdı! Son dakika: Türk ve Yunan savaş gemileri Akdeniz'in ortasında karşı karşıya! Türkiye'de kaç kişi aşı oldu? İşte en çok koronavirüs aşısı yaptıran ülkeler 6 ayaklı 2 kuyruklu köpek! Görünce gerçek olduğuna inanamayacağız hayvanlar
      Üye Girisi / Üye Ol Namaz Vakitleri RSS Bize Ulaşın Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası
  • BİZE ULAŞIN
Namaz Vakitleri şehir ara
    Haberler Nihat Hatipoğlu Asrı Saadet’te ‘gizli mektup’
    NİHAT HATİPOĞLU
    Asrı Saadet’te ‘gizli mektup’

    Asrı Saadet’te ‘gizli mektup’

    01.01.2021, Cuma

    Hz. Peygamber (s.a.v.) dönemindeki olaylar bizim açımızdan ders niteliğindedir. Özellikle zor durumlarda nasıl davranılacağı konusunda Hz. Resul bizim için müthiş bir modeldir. Efendimiz hem düşmanlarının hem de dostlarının yanlış hamlelerini büyük bir hikmetle değerlendirmiş ve boşa çıkarmıştır.
    İslam tarihinde -Mekke fethi öncesi- yaşanan Hatıb Beltia olayı bunlardan birisidir. Olay ibretliktir. Ama bir o kadar Hz. Peygamber'in tavrı açısından da hayli sarsıcıdır. Dudak uçuklatıcıdır.
    Şimdi olayı özetleyelim:
    Peygamberimiz Kâbe'ye doldurulmuş putları kaldırmak ve Mekke'de zulmedilen Müslümanlara yardım etmek niyetiyle Mekke'ye hareket için hazırlıklara başladı. Ancak harekâtın hedefini saklıyordu. Hedef şaşırtıyor, Mekke'ye gidileceğini söylemiyordu. Böylece kan dökülmeden, direnişle karşılaşmadan Mekke'ye girmiş olacaktı.
    Ancak bu esnada beklenmedik bir olay oldu. Daha önce her önemli olayda Efendimizin yanında yer almış, Hudeybiye'de Peygamberimizle ahitleşmiş, Bedir'e katılmış bir isim olan Hz. Hatıb, Mekkeli liderlere gizli bir mektup gönderdi.
    Hz. Hatıb bu mektubu Sare isimli oyuncu kadına emanet ederek gönderdi. Bu kadın şehirleri dolaşır, oyunla hayatını idame ettirirdi.

    Hz. Peygamber bilgilendiriliyor
    Sare bu gizli ve özel mektubu alıp Medine'yi terk etti. Hedefi mektubu Mekke'nin ileri gelenlerine ulaştırmaktı. Ancak Cebrail, Hz. Peygamber'e hadiseyi vahiyle bildirdi. Bunun üzerine Efendimiz, Hz. Ali, Hz. Zübeyir ve Mikdad'ı (r.a.) çağırdı ve onlara şu bilgiyi verdi: "Hah bostanı civarında bir kadın yolculuk yapıyor. Bu kadının üzerinde bir mektup var. O mektubu alıp getiriniz."

    Gizli mektup
    Bu önemli isimler hayvanlarına binerek bostana ve oradaki kadına ulaştılar. Kadından mektubu istediler. Kadın önceleri inkâr etmekle beraber sonra saçlarının arasına sakladığı mektubu çıkarıp verdi. Burada Hz. Ali'nin kadına söylediği şu sözler dikkat çekicidir: "İnkâr etsen de bu mektup sendedir. Çıkarıp bize ver. Zira biz yalan söylemeyiz. Hz. Peygamber de yalan söylemez. Resulullah bizi boşuna göndermez."
    Hz. Ali'nin, Efendimize bağlılık ve itimadı bu kadar güçlüydü. Kadın bu duruşu görünce mektubu çıkarmak zorunda kaldı. Kadın yoluna devam etti. Mektup Hz. Peygamber'e getirildi.

    Mektubun içeriği
    Mektup Hz. Peygamber'in huzurunda açıldı. Efendimiz mektubun okunmasını emretti. Mektubun içeriği şöyleydi:
    "Ey Kureyşliler. Allah'ın Peygamberi size karşı büyük bir orduyla geliyor. Gece karanlığı gibi üstünüze çökecek bir orduyla. Onlar sel gibi akacaklar. Allah'a yemin ederim ki, Allah'ın Resulü üzerinize yalnız başına gelse dahi Allah O'nu galip getirecektir. Allah'ın vaadi gerçekleşecektir. Başınızın çaresine bakın."
    Mektup böyleydi. Mektubun altındaki isim okunduğunda hem Hz. Peygamber hem de sahabe sessizliğe büründü. Zira mektubu gönderen kişi Hz. Peygamber'le Bedir'e katılmış Hatıb bin Beltia idi. Gizlice bir harekâtı deşifre ediyordu bu mektupla. Bu sahabenin imanı ve samimiyeti konusunda hiç kimsenin tereddüdü yoktu. Ama neden böyle bir şeye tevessül etmişti.

    Niçin müşriklere şirin görünüyorsun
    Hz. Peygamber (s.a.v.), Hatıb'ın çağrılmasını emretti. Hz. Hatıb çağrıldı. İçeri girdi. Hz. Peygamber vakur ama sitem eder bir bakışla Hz. Hatıb'a baktı ve mektubu uzattı. "Nedir bu mektup Hatıb" diye sordu. "Bu mektubu neden gönderdin?"
    Hz. Hatıb şöyle savundu kendini: "Ey Allah'ın elçisi, ben müminim, seninle biatime bağlıyım. Ancak Mekke'de kalan ailemi koruyacak kimse yoktur. Ben Mekkeli de değilim. Ailemi koruyacak aşiretim de yok. Bu mektubum Mekkelilere bir fayda sağlamayacak. Ancak ben bu mektubu yazarak ailemi korumak istedim. Aksi takdirde sizin harekâtınızı işitecek olan Mekkeliler ailemi öldürürlerdi. İşte bu korkudan dolayı bu mektubu gönderdim. Size ihanet niyetiyle değil."
    Hatıb, Mekkelilere hoş görünmek için bu yola başvurmuştu. Bu hareketin bedeli de aslında çok ağırdı. Belki idamdı. Hatıb pişmandı. Mahcuptu. Başını kaldırıp da Efendimize bakamıyordu. Orada hazır bulunan Hz. Ömer; Peygamber Efendimize dönüp şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü müsaade edin bu münafığın cezasını vereyim. Boynunu vurayım." Hz. Peygamber bu isteğe iltifat etmedi, kabul etmedi.
    Hz. Ömer ısrar edince, Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Hayır Ömer! Hatıb'a bir şey yapılmayacak. Yüce Allah şöyle buyurmuştu: 'Ey Bedir'e katılanlar! İşlediğiniz bütün günahları affettim.' Onun için Hatıb'a dokunmayacağız."
    Hz. Ömer yerine oturdu. İsteğinden vazgeçti.
    Bu olaydan sonra Hz. Hatıb kendini mescidin direklerinden birine bağladı. Yemedi, içmedi. Ta ki Yüce Allah Mümtehine Suresi'nin ilk ayetlerini indirinceye kadar. Hz. Hatıb affedildi.

    Eşsiz bir tolerans

    Hz. Hatıb olayı manidardır. Ders vericidir. İhanet olarak kabul edilebilecek bir olayı Hz. Peygamber'in nasıl tolere ettiğini, ulaşılmaz bir toleransla meseleyi nasıl sonuçlandırdığını bize gösteriyor. Hatıb olayı birçok problemi çözen bir anahtar gibidir.
    Müslüman hata edebilir. Kusurlu olabilir. Bütün bunlar tövbeyle, kusuru anlamakla aşılabilir. Hepimizin yaptığı budur zaten. Burada en önemli olan şey kötü niyetten uzak durmaktır. Hz. Peygamber'in Hz. Hatıb'ı affetmesi, Hz. Hatıb'ın ise bu hatasını affettirmek ve tövbesini kabul ettirmek için kendini Medine Mescidi'nin direğine bağlaması ve Allah'ın affını beklemesi buna en açık delildir.

    ***


    2021'i hayırlı kıl Rabbim

    Bugün yeni yılın ilk günü. Rabbim; Kitabı Kerim'in hürmetine, güzel isimlerin hürmetine, sevdiklerinin hürmetine, sadıkların hürmetine, müminlerin hürmetine, indirdiğin yağmur hürmetine, seçilmiş peygamberler hürmetine, atomdan hücreye, güneşten evrenin tümüne hükmeden kudretin hürmetine, seni hürmet ve imanla zikreden her zakir hürmetine, senin bilip de bizim bilmediğimiz bütün isimlerin hürmetine, günahsız çocuklar hürmetine, masum ve dilsiz mahlukat hürmetine, kanatlarını merhametin için yerlere seren melekler hürmetine bu yeni yılı hepimiz için şifa, bereket, huzur, mutluluk, başarı ve sadık kulluğa vesile eyle. Günahlarımızı affeyle. İçimizdeki fitnecilere, dedikoduculara fırsat verme. Hesaba katmadığımız yerden bize çıkış nasip eyle. Kazanın, musibetin, belanın, afetin her türlüsünden bizi uzak eyle. Beri eyle.
    Ülkemizi koru. Muhafaza eyle. Kötülüklere fırsat verme. Din düşmanlarına fırsat verme. Cahillik içinde olup da bunun farkında olmayanlara hidayet nasip eyle. Din cahili olanlara marifet yolunu aç. Gençlerimizi koru. Onları Kur'an ve Hz. Mustafa'nın (s.a.v.) hidayetiyle hemdem eyle. Kalplerimizi birleştir. Ayrıdan gayrıdan uzak et. Kibir, riya, gösteriş gibi hastalıklardan uzak eyle. Kimden ve neden razı isen Rabbim onların bereketi hürmetine bütün bu yakarışımızı kabul eyle.

    ***


    Hz. Havva, Hz. Adem'i cennette yanılttı mı? Günahı işleten Havva mı?

    Bu yanlış bir bilgidir. İslam'dan önceki dönemde Hz. Havva'nın Hz. Adem'i -yasak meyveyi yemek konusunda- yanılttığı kanaati vardı. Ama İslam bunun tam zıddını söyler. İslam Hz. Havva'yı bu olaydan tertemiz sıyırır. Böylece kadınların işlediği günahla dünyaya geldiği inancını reddeder.
    Kur'an-ı Kerim Hz. Adem'i yanıltanın Hz. Havva olduğu bilgisini, önyargısını reddeder. Kur'an Hz. Adem ile Hz. Havva'yı yanıltanın ve böylece cennetten çıkışlarını sağlayanın şeytan olduğunu apaçık belirtir:
    Kur'an şöyle buyuruyor: "Şeytan oradan onların ayağını kaydırdı da bulundukları yerden onları çıkardı." (Bakara, 36; Araf, 22)
    İslam böyle bir günahın kadına yükletilmesini kabul etmez. Zira vakıa da Kur'an'ın dediği gibi olmuştur. Namaz, hac, oruç ve diğer hususlarda erkek ne sevap alıyorsa kadın da aynı sevabı alır.

    Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
    Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
    • paylaş
    • tweetle
    • paylaş
    Sonraki Haber
    YAZARIN DİĞER YAZILARI
    Gençlerimiz umut veriyor 19.02.2021 Cuma
    Af ve mağfiret ayları 12.02.2021 Cuma
    Son nefeste muhasebe 05.02.2021 Cuma
    Müslüman dava adamıdır 29.01.2021 Cuma
    Pandemi günlerinde ailenize iyi davranın 22.01.2021 Cuma
    Deizm yanılgısı 15.01.2021 Cuma
    İlk hutbe 08.01.2021 Cuma
    Din üzerinden kutuplaştırma 25.12.2020 Cuma
    İslam’dan razıyız 18.12.2020 Cuma
    ahaber.com.tr
    • VİDEO
    • CANLI YAYIN
    • PROGRAMLAR
      • Düşünce Atlası
      • Yaz Boz
      • Kadraj
      • Toplumsal Hafıza
      • Canan Barlas ile Gündem
      • Arka Plan
      • Memleket Meselesi
      • Seyahatname
      • Belgesel Kuşağı
      • Diplomasi
      • Söz Teması
      • Medya Dünyası
      • İş'in sırrı
      • Dijital Çağ
      • Z Raporu
      • 1.Sayfa
    • Üye Girişi
    • Üye Ol
    • A HABER ÖZEL
    • GÜNDEM
    • EKONOMİ
    • SON DAKİKA
    • YAŞAM
    • DÜNYA
    • SPOR
    • MAGAZİN
    • TEKNOLOJİ
    • OTOMOBİL
    • DİN
    • TARİH
    • SAĞLIK
    • YAZARLAR
    • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
    • GALERİ
      • En Yeniler
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Ekonomi
      • Magazin
      • Spor
      • Otomobil
      • Teknoloji
    • RSS
    • BİZE ULAŞIN
    • KÜNYE
    • VERİ POLİTİKASI
    • KARİYER
    • FREKANSLAR
    • ARŞİV
    • YAYIN AKIŞI
    • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
    Daha Fazla Gör
    • Son dakika video izle
    • Son dakika haberleri
    • A Haber analiz
    • Gündem haberleri
    • Ekonomi haberleri
    • Otomobil haberleri
    • Namaz vakitleri
    • Hava durumu
    • İstanbul Yol durumu
    • Atv canlı yayın izle
    • Spor haberleri
    • Foto galeri
    • Son dakika emekli haberleri
    • Teknoloji haberleri
    • A Haber programlar
    • Sabah – Takvim yazarları oku
    • Kuruluş Osman izle
    • Gazete manşetleri
    • Instagram dondurma
    • Günde 400 TL para kazanıyor! Bu işte çalışan paraya para demiyor! Cesareti olan yapabilir...
    • SGK'dan toplu para almak mümkün! Aranan şartlar belirlendi! Haberi olmayanlar dikkat...
    • MEB son dakika açıklamaları: Lise sınavları iptal olur mu? Lise sınavları ertelenecek mi? Detaylar...
    • Son dakika: Milyonlarca vatandaş başvurdu! Vergi borcu yapılandırması ilk taksit tarihi...
    • Emeklinin cebini rahatlatacak zam! Emekliye 414 TL ek artış! Flaş gelişme...
    • İhtiyacı olana verilecek! 300, 400, 600 TL para yardımı! E-Devlet başvuru şartları...
    • MEB son dakika: 1 Mart'ta hangi illerde okullar açılacak? İlkokul, ortaokul ve liseler ne zaman açılır? 5,6,7,8 ve 9, 10, 11 sınıflar...
    • Tek tek sıraladı! Hafta içi ve hafta sonu yasaklarıyla ilgili son dakika açıklaması! İşte normalleşecek iller...
    • İller açıklanıyor! 1 Mart'ta hangi illerde yasaklar kalkacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı sokağa çıkma yasağı...
    • Bir Başkadır hayranları bekliyordu: Flaş gelişme! Bir Başkadır 2. sezon ne zaman başlayacak?
    • Survivor kim elendi? 23 Şubat Survivor'da elenen isim kim oldu? İşte SMS sıralaması...
    • Başvuru şartları güncellendi! Almanya işçi alımı yapıyor mu? Almanya vasıflı-vasıfsız işçi alımı başvurusu...
    • ahaber.com.tr
    • iPhone iPhone
    • Android Android
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Flipboard Flipboard
    • Youtube
    • RSS
    ANA SAYFA