aHaber
11 Ağustos 2022, Perşembe
  • CANLI YAYIN
  • MANŞET
  • CANLI YAYIN
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
      • Apara Radyo
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Gül Masalı Sevmek Zamanı İçimizdeki Ateş Yalnız Kurt Destan Kuruluş Osman Kardeşlerim Eski Diziler
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Televizyon Sağlık Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar Ramazan
      Galeri Yorgancıya verilen bohçadan servet çıktı! Koyun yününü kabartırken buldu gözlerine inanamadı🐏 Kuzey Kore lideri hakkında şoke eden açıklama! Kız kardeşi itiraf etti İspanya’da karartma başladı! Enerji krizi derinleşiyor | Avrupa’da kara kış paniği Eren Bülbül’ün yürek burkan son fotoğrafı ortaya çıktı! Şehit edilmeden saatler önce... Annesinin sözleri yürek dağladı ’Deterjan Pazarı’ saadet zinciri çöktü! On binlerce mağdur var | Tertemiz vurgun Oyuncu Seda Güven doğuma günler kala objektif karşısına geçti! Kolay doğum için tıkla Eve giren firari vahşi hindi ortalığı birbirine kattı! ABD polisinden özel hindi operasyonu Usta sanatçı Muazzez Ersoy’a 63. yaş gününde gelen hediyenin değeri dudak uçuklattı! 3 milyonluk…
      Namaz Vakitleri RSS Bize Ulaşın Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası
  • BİZE ULAŞIN
Namaz Vakitleri şehir ara
    Haberler Burhanettin Duran Madrid Zirvesi’ne kimler gölge düşürür?
    BURHANETTİN DURAN
    Madrid Zirvesi’ne kimler gölge düşürür?

    Madrid Zirvesi’ne kimler gölge düşürür?

    21.06.2022, Salı
    Haziran'ın son iki gününde Madrid'de NATO Zirvesi yapılacak. Bu zirve 2030 stratejik konseptinin yenilenmesi ve Rusya ile Çin'e yönelik mesajlar açısından merak ediliyor. Son 21 yılın en önemli zirvesi olarak görülüyor. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg "Rusya'nın artık bir ortak değil, bir tehdit" olduğunu ilan edeceklerini ve Çin'in yükselişinin ittifakın çıkarları, değerleri ve güvenliği için "bir meydan okuma" olarak niteleneceğini açıkladı. Yeni üyelik başvuruları (İsveç ve Finlandiya) ve müttefikler arası ilişkiler açısından da Madrid Zirvesi tüm başkentlerin dikkatini çekiyor. Malum Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu iki ülkenin üyeliği ile ilgili şartları açıklamasından sonra Batılı diplomatlar Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında mekik dokuyor. Ankara, bu iki ülkeden PKK-YPG terör örgütüne verdiği desteği somut olarak kestiğini göstermesini ve savunma sanayisindeki Türkiye'ye yönelik ambargoları kaldırmasını istiyor. Bu talepleri NATO üyeliğinin gerektirdiği hususlar olarak niteliyor. Yine Yunan medyası, Başbakan Miçotakis'in Washington'da başlattığı Türkiye karşıtı kampanyayı Madrid'de genişleteceğini ileri sürüyor. Bu tartışmalar bazı uzmanlar tarafından NATO'nun dayanışma sergilemesi gerektiği bir dönemde bölünmüş havası verecek konular olarak değerlendiriliyor.

    ***

    24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Batı ve NATO için yeni bir dönemin başlangıcıydı. İşgale verilen ilk tepkiler (ağır yaptırımlar, savunma bütçelerinin artırılması, Ukrayna'ya silah yardımı ve ittifakın doğu sınırına yeni asker göndermeler) Batı dayanışması olarak algılandı. Ancak dört aydan sonra Ukrayna'nın güneyinde Rusya'nın üstünlüğünün devam ediyor olması bu savaşın yıllarca sürebileceği görüşünü öne çıkardı. Dört Avrupa liderinin Kiev'e dayanışma ziyareti bile Avrupa içerisindeki "Rusya'ya karşı ne yapmalı" hususundaki ayrışmayı örtemedi: a- Uzlaşalım b- Ukrayna'ya daha ağır silahlar vererek savaşa daha etkili devam edelim. Elbette Rusya bu işgal ile Avrupa için "ortak" olmaktan çıkarak "tehlike" haline geldi. Ancak önümüzdeki onlu yıllar boyunca Rusya ile birlikte yaşamak durumunda olan bir Avrupa var. Bunun farkında olan Batılı liderler farklı mesajlar vermeye başladı. Papa Francesco, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ile ilgili NATO genişlemesine atıfla "belki bir şekilde provoke edilmiştir" açıklaması yaptı. Yine Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Kiev'e gitmeden önce "Rusya'yı küçük düşürmemeliyiz ki savaş bittiği gün diplomatik kanallardan bir çıkış yolu inşa edebilelim" demişti. Bu emareler savaş uzadıkça Batı ittifakı içindeki Rusya karşıtı ortak tavrın zayıflayabileceğini gösteriyor. Putin ise Rus milliyetçisi söylemlerini sürdürüyor.
    Yayılmacı hamlelerini eski Rus Çarı Büyük Petro'nun 18. yüzyılda İsveç'le savaşta Baltık kıyısını ele geçirmesiyle kıyasladı. Dahası, 25. St. Petersburg Ekonomi Forumu konuşmasında olduğu gibi "tek kutuplu dünya düzeni sona erdi" diyerek Batı'ya meydan okudu. Rusya'ya karşı uygulanan yaptırımların kendilerine zarar veremediğini aksine Avrupa ve ABD'deki ekonomik durumu ağırlaştığını öne sürdü.

    ***


    İşte böylesi uluslararası bir ortamda gerçekleşecek Madrid Zirvesi'nde NATO üyelerinin ittifak içi dayanışma için rasyonel kararlar alması gerekiyor. Bunların başında Türkiye'nin PKK ve FETÖ ile mücadelesine destek verilmesi geliyor. 2001 yılından bu yana terörizmle mücadele NATO gündeminde zaten. Türkiye ilkesel olarak NATO'nun genişlemesine karşı değil. 70 yıldır NATO'ya her zaman aldığından fazlasını veren Türkiye, müttefiklik ruhuna uygun davranılmasını istiyor.
    İsveç ve Finlandiya'dan üyelik şartlarını yerine getirmesini bekliyor. Değişen uluslararası sistemde Türkiye'nin yerini en iyi görenlerden birisi Stoltenberg. NATO liderleri "Türkiye'nin Avrupa, Rusya, Irak ve Suriye arasında stratejik önemini" ve "hiçbir NATO ülkesinin terörden Türkiye kadar çok acı çekmediğini" hatırlaması gerekir. İttifak içi dayanışma böyle sağlanır. Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı uygulamalarına rağmen Miçotakis, Madrid'de Türkiye aleyhine bir gündem oluşturursa alacağı cevabı Cumhurbaşkanı Erdoğan daha önce ifade etti: "Aklınızı başınıza alın." Türkiye'nin haklı taleplerini göz ardı etmek kritik önemdeki Madrid Zirvesi'ne gölge düşürür.

    Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
    Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
    • paylaş
    • tweetle
    • paylaş
    Sonraki Haber
    YAZARIN DİĞER YAZILARI
    Karışık zihinlere 13. Büyükelçiler Konferansı’ndan beş mesaj 09.08.2022 Salı
    Soçi görüşmesi neden önemli? 06.08.2022 Cumartesi
    İki boğaz ve büyük güç rekabetinin yeni dünyası 05.08.2022 Cuma
    Adaylık dayatması ve ‘devletin geleceği’ 02.08.2022 Salı
    Sonbaharın gündemi ve HDP faktörü 30.07.2022 Cumartesi
    Siyasete rengini vuramamak 29.07.2022 Cuma
    Erdoğan’ın İbn Haldun Üniversitesi’nde verdiği ipucu 26.07.2022 Salı
    Tahıl koridoru, zirveler ve Türkiye’nin politikası 23.07.2022 Cumartesi
    Tahran ve Cidde zirvelerinin ardından bölge denklemleri 22.07.2022 Cuma
    Kılıçdaroğlu ‘Batı karşıtı’ mı oldu? 19.07.2022 Salı
    ahaber.com.tr
    • VİDEO
    • CANLI YAYIN
    • PROGRAMLAR
      • Düşünce Atlası
      • Yaz Boz
      • Kadraj
      • Toplumsal Hafıza
      • Canan Barlas ile Gündem
      • Arka Plan
      • Memleket Meselesi
      • Seyahatname
      • Belgesel Kuşağı
      • Diplomasi
      • Söz Teması
      • Medya Dünyası
      • İş'in sırrı
      • Dijital Çağ
      • Z Raporu
      • 1.Sayfa
    • Üye Girişi
    • Üye Ol
    • A HABER ÖZEL
    • GÜNDEM
    • EKONOMİ
    • SON DAKİKA
    • YAŞAM
    • DÜNYA
    • SPOR
    • MAGAZİN
    • TEKNOLOJİ
    • OTOMOBİL
    • DİN
    • TARİH
    • SAĞLIK
    • YAZARLAR
    • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
    • GALERİ
      • En Yeniler
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Ekonomi
      • Magazin
      • Spor
      • Otomobil
      • Teknoloji
    • RSS
    • BİZE ULAŞIN
    • KÜNYE
    • VERİ POLİTİKASI
    • KARİYER
    • FREKANSLAR
    • ARŞİV
    • YAYIN AKIŞI
    • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
    Daha Fazla Gör
    • Son dakika video izle
    • Son dakika haberleri
    • A Haber analiz
    • Gündem haberleri
    • Ekonomi haberleri
    • Otomobil haberleri
    • Namaz vakitleri
    • Hava durumu
    • İstanbul Yol durumu
    • Atv canlı yayın izle
    • Spor haberleri
    • Foto galeri
    • Son dakika emekli haberleri
    • Teknoloji haberleri
    • A Haber programlar
    • Sabah – Takvim yazarları oku
    • Kuruluş Osman izle
    • Gazete manşetleri
    • Instagram dondurma
    • TYP okullara temizlik ve güvenlik görevlisi alımları başladı mı? İŞKUR TYP alım ilanları yayınlandı mı? Duyuru listesi...
    • Lise kayıt tarihleri 2022: Lise kayıtları ne zaman başlayacak 2022? Lise kayıt tarihleri açıklandı mı?
    • DGS sonuç tarihi... DGS sonuçları ne zaman açıklanacak 2022? DGS AİS sonuç tarihi belli oldu mu?
    • ATA AÖF üç ders sınav sonuçları ne zaman açıklanacak 2022? ATA AÖF 3 ders sınavı sonuçları açıklandı mı?
    • PKK'lı teröristlerce, 11 Ağustos 2017'de şehit edilen Eren Bülbül, bugün kaç yaşında olacaktı?
    • 2017'de ABD'de yayınlanan bir araştırmaya göre, köpekleri beraber oldukları kişiden hoşlanmayan kişilerin yüzde 54'ü hangisini yapmaya meyillidir?
    • Dur işaretinin mucidi olan yaya geçidi dönel kavşak tek yönlü yol taksi durağı firiklerini bulan ve polisler için ilk trafik yönetmeliği el kitabını yazan William Phelps Eno için hangi bilgi doğrudur?
    • 1962'de İsveç'teki tek televizyon kanalında bir uzman, televizyon ekranının önüne hangisinin yerleştirilmesiyle görüntü elde edebileceğini açıklayarak izleyenlere 1 Nisan şakası yapmıştır?
    • Yüksek emekli maaşı için 7 formül! Peş peşe sıralandı, o yollar izlenecek! Çalışırken hangi önlemler alınır?
    • Masterchef 10 Ağustos kim kazandı? Masterchef bugün hangi yarışmacı birinci oldu?
    • DGS sınav sonuçları sorgulama: DGS 2022 sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? DGS sonuçları açıklandı mı?
    • Ucuz konutta detaylar netleşti! Asgari ücretli ve emekliye müjde! 81 ilde 450- 500 bin konut...
    • ahaber.com.tr
    • iPhone iPhone
    • Android Android
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • Flipboard Flipboard
    • Youtube
    • RSS
    ANA SAYFA