Donmuş gıdalar için kanser uyarısı! Donmuş gıdaların zararları!
Donmuş gıda günümüzde birçok evde kullanılmasına rağmen zararları tam olarak bilinmemekte. Kanser uzmanlarının araştırmaları sonucu donmuş gıdalar hakkında önemli bilgiler verildi. Donmuş gıdalar kalp ve damar hastalıklarının başını çekerken, vücuttaki hücrelerin tahrip olmasına da neden olabiliyor. Trans yağlar bakımından zengin olan donmuş besinlerin zararları sıralanırken, kanser tehdidi dikkat çekti. Peki donmuş besinlerin zararları nelerdir?
Donmuş gıda günümüzde birçok evde kullanılmasına rağmen zararları tam olarak bilinmemekte. Kanser uzmanlarının araştırmaları sonucu donmuş gıdalar hakkında önemli bilgiler verildi. Donmuş gıdalar kalp ve damar hastalıklarının başını çekerken, vücuttaki hücrelerin tahrip olmasına da neden olabiliyor. Trans yağlar bakımından zengin olan donmuş besinlerin zararları sıralanırken, kanser tehdidi dikkat çekti. Peki donmuş besinlerin zararları nelerdir?
Kalp hastalığı
Dondurulmuş besinler, Trans yağlar bakımından zengindir. Bu durum, kalp hastalığına yakalanma riskinizi arttırır ve ayrıca tıkalı arterlere katkıda bulunur. Trans yağlar kolesterol seviyelerini yükseltir. Bazen donmuş öğünler normalde eklenenden daha fazla tuz içerir, bu da kolesterol seviyenizi yükseltirken kan basıncınızı da yükseltir.
Tansiyonu yükseltir
Dondurulmuş besinler vücudunuz üzerinde çok çeşitli etkileri olan farklı tiplerde koruyucular içerir. Şekeri veya tuzu yüksek olan donmuş yiyecekler kan basıncını olumsuz yönde etkileyebilir ve hipertansiyon gibi, daha ciddi koşullara yol açabilecek kan basıncı yükselmelerine neden olabilir. Birçok çalışma, kanın kan basıncı seviyelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynadığını gösterir.
Diyabet
Nişasta donmuş yiyecekleri taze tutmak için kullanılır. Aynı nişasta ayrıca yemeğe tat ve doku katar. Bununla birlikte, nişasta temel olarak bir glikoz polimeridir. Vücudunuz bu glikozu sindirilmeden önce şekere dönüştürür. Aşırı şeker, şeker hastalığına yakalanma riskinizi artırabilir, ayrıca vücut dokularınıza da zarar verebilir.
Kanser riski
Araştırmalar, donmuş yiyeceklerin, özellikle etin, pankreas kanserine yol açabileceği sonucuna varmaktadır. Yapılan bir araştırma, donmuş sosisli sandviçlerin ve sosislerin, kansere yakalanma riskini etten fazla arttırdığını belirledi.
Donmuş gıda zararlı mı?
Donmuş gıda (sebze ve benzeri) ürünleri değerlendirmek için birkaç kritere sahibiz. Bunlar gıdanın besin ve antioksidan kapasitesi, zararlı bileşen düzeyi olarak sıralanabilir.
Donmuş gıda: Besin ve antioksidan kapasitesi
Dondurma işlemi makro besinlere zarar vermez ve miktarını değiştirmez. Dolayısıyla konuyu direkt olarak mikro besinlere getirmek istiyorum.
Besinlerin dondurulması her mikro besine farklı şekilde etki eder. Örnek olarak suda eriyebilen vitaminler dondurma işlemine dayanıksızdır ve bu süreçte kaybedilebilir.
Bununla beraber donmuş ürünlerde A vitamini, karetenoid gibi bazı antioksidanların düzeyleri taze besinler ile aynı olarak izlenmiştir. Burada bilmeniz gereken bir nokta daha var. Görünümü ve tadı değişmese bile birçok sebze ve meyve toplandıktan kısa süre sonra bozulmaya başlar.
Tarladan sofranıza gelme süreci uzun olan birçok gıda ürünü bu nedenle özelliklerini kaybeder. Dondurma işlemi ise bozulma sürecini durdurur ve az bir kayıpla besinlerin sofranıza ulaşmasını sağlar.
Donmuş gıda: Zararlı bileşen düzeyi
Dondurma işleminin birçok farklı prosedürü var. Bazı firmalar gıdayı kaynatıp zararlı mikroorganizma ve maddelerden ayırıp dondururken bazıları sadece yıkama ile yetiniyor. Bu sebeple dondurma yapılan gıdanın tipi ve işlemin ayrıntısını bilmenizde fayda var. Ama hiç bir firma bu işlemlerin ayrıntılarını sizinle paylaşmaz.
Benim deneyimim ise firmaların genel olarak yıkama ve dondurma işlemi yaptığı yönünde. Bu yöntem ile gıdanın dış yüzeyine bulaşabilecek zararlı bileşenler azaltılmış oluyor. Ama tabi ki işlemler ev tipi titiz yıkama kadar güvenilir değil.
Sonuç olarak dondurulmuş gıdaların zararlı bileşen düzeyleri ile ilgili net bir fikre sahip değiliz. Bu sebeple kendi yıkamanızı yapmanız ve gıdaların temizliğinden emin olmanız oldukça önemli.