İftar için ne pişirsem? Ramazan'ın 1. günü iftar menüsü
Ramazan yine tüm bereketiyle gelmişken, şimdiden "İftara ne pişirsem?" diye düşünmeye başlayanlara çare olacak, resimli denenmiş yemek tarifleri... İşte sizin için seçtiğimiz tariflerle iftar menüsü....
MALZEMELER
Bir buçuk su bardağı kırmızı mercimek
2 çorba kaşığı tereyağı
1 adet büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
8 su bardağı su
2 diş sarmısak
Tuz, karabiber
Bir tutam köri 1'er çorba kaşığı pulbiber ve nane
YAPILIŞI
Mercimeği yıkayıp tencereye aktarın. Üzerine yağı, ince kıyılmış soğanı, kimyonu, suyu, dövülmüş sarımsakları, tuzu, karabiberi ve köriyi ekleyin. Tencerenin kapağını kapatarak, mercimek iyice yumuşayana dek, 20-25 dakika çorbayı kaynatın. Sonrasında blenderden geçirin. Pul biber ve nane ekleyerek sıcak servis yapın.
MALZEMELER
3 adet yufka
12 dilim pastırma
5 adet sivri biber
24 dilim salam
24 dilim kaşar peyniri
Kızartmak için: Sıvı yağ
YAPILIŞI
Yufkaların her birini 4 eşit parçaya bölüp 12 adet üçgen parça elde edin. Her üçgen parçasının geniş tarafına önce pastırma dilimini, üzerine halka kesilmiş yeşil biber parçalarını koyun. Daha sonra 2 dilim salam ve en üste de 2 dilim kaşar peyniri ekleyin. Üçgen yufkanın iki kenarını üstüne kapatın. Yassı bir sigara böreği görünümü alacak şekilde üç parmak eninde sarın. Yufkanın uç kısmına hafifçe su sürüp yapıştırın. Tüm yufkaları sardıktan sonra kızgın yağda, arkalı önlü kızartın. Kağıt havlu üzerine alın. Sıcak olarak servis yapın.
MALZEMELER
5 adet bostan patlıcanı
Kızartmak için: Sıvı yağ
3 adet kuru soğan
4 diş sarımsak
Sotelemek için:
2 çorba kaşığı sıvı yağ
750 gram kuşbaşı et
200 gram mantar
4 adet domates
1 tatlı kaşığı salça
3 su bardağı et suyu
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz, karabiber
Süslemek için: Maydanoz
YAPILIŞI
Patlıcanları soymadan ikiye bölüp, içlerini çıkarın. Yarım saat tuzlu suda bekletip, kızgın sıvı yağda kızartın. İçini hazırlamaya başlayın. Bunun için, soğanları ve sarımsakları küp şeklinde doğrayın. 2 çorba kaşığı sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Eti ilave edip, biraz daha kavurun. Küçük doğranmış domates, mantar, salça, tuz, karabiber ekleyin. Biraz daha kavurup, 3 su bardağı et suyunu ilave edin ve soteleyin. Daha sonra bu malzemeyi patlıcanların içine doldurup, fırın tepsisine dizin. Soteden artan suya biraz daha sıcak su ekleyip, patlıcanların üzerine gezdirin. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 dakika pişirin. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpip servis yapın.
MALZEMELER
2 su bardağı pilavlık iri bulgur
Yarım demet nane
3 çorba kaşığı tereyağı
12 adet arpacık soğan
1 Türk kahvesi fincanı soyulmuş badem
2 adet kırmızı
2 adet sivri biber
Üç buçuk su bardağı et suyu veya tavuk suyu
1 Türk kahvesi fincanı haşlanmış
1 Türk kahvesi fincanı nohut
1 Türk kahvesi fincanı yeşil mercimek
1 Türk kahvesi fincanı kuru fasulye
Yarım Türk kahvesi fincanı kuş üzümü
Tuz Pul biber
YAPILIŞI
Bir tencereye tereyağını koyun ve eritin. Arpacık soğan ve bademi hafif pembeleşene kadar kavurun. Doğranmış biberleri ilave edip, 1-2 dakika soteleyin. Bulguru katın ve şöyle bir çevirdikten sonra et suyu veya tavuk suyu ekleyin. Kaynamaya başlayana kadar harlı, sonra suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Ocaktan aldıktan sonra nohut, yeşil mercimek, kuru fasulye, kuş üzümü, kıyılmış nane, tuz ve pul biberi ekleyin. Karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis yapın.
MALZEMELER
5 adet orta boy domates
3 adet orta boy salatalık
2 adet orta boy kırmızı biber
5 adet sivri biber
4 dal taze soğan
5 dal maydanoz
100 gram beyaz peynir
100 gram ceviz
Tuz
Nar ekşili sos için: 2 çorba kaşığı nar ekşisi 8 çorba kaşığı zeytinyağı 1 tatlı kaşığı kuru nane Bir tutam pul biber Bir tutam kimyon
YAPILIŞI
Domates ve salatalığı küp doğrayıp geniş bir kaba alın. Üzerine ince kıyılmış kırmızı biber, sivri biber, taze soğan ve maydanoz ilave edin. Peyniri iri küpler halinde doğrayın. Cevizi parçalara bölün. Peynir ve cevizi salataya ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Sos için malzemeyi bir kaba alıp iyice karıştırın. Daha sonra salatanın üzerine gezdirin. Harmanlayıp servis yapın.
MALZEMELER
Yarım litre süt
1 litre hindistan cevizi sütü
Yarım kg kadayıf
300 gram tereyağı
2 su bardağı dövülmüş ceviz
1 su bardağı+1 çorba kaşığı toz şeker
Üzerine: 1 çay bardağı dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
Kadayıfı derin ve geniş bir kaba alıp elinizle didikleyin. Bir miktarını avucunuzun içine yerleştirin ve ortasına ceviz içi koyup dolma sarar gibi sarın. Kadayıf ve ceviz içi bitene kadar işleme devam edin. Sardığınız parçaları fırına dayanıklı bir kaba yan yana dizin ve üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Daha sonra fırından alın ve soğumaya bırakın. Derin bir tencereye sütleri ve toz şekeri alıp kaynatın. Soğuyan kadayıfın üzerine gezdirin ve cevizle süsleyip servis yapın.