Sürekli yorgunluktan yakınıyorsanız, bunu bahara bağlamayın!
Tiroit hastalığından vitamin eksikliğine kadar birçok sebep yorgunluğa neden oluyor. Dr. Özgür Şamilgil, enerjisi düşene kırmızı meyve, bitter çikolata ve kırmızı et öneriyor
kronik yorgunluğun altında ciddi hastalıklar yatabiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, halsizlik ve yorgunluğun sebeplerini şöyle sıralıyor:
D ViTAMiNi: Bu vitamin, besinler yoluyla günlük ihtiyacın yüzde 5-10'undan fazla alınamayan, kas-kemik, beyin-sinir sistemi, metabolizma, tiroit, bağışıklık, yumurtalık, sindirim ve prostat fonksiyonları ile yakından ilişkilidir. Enerji eksikliği ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olmamak için yazın sağlıklı güneşlenerek, kışın kan düzeyi eksik ise takviye alarak normal seviyede tutulması gerekir.
C VİTAMİNİ: Vücutta birçok kimyasal tepkimede önemli rol oynuyor. Cildin, eklem ve bağ dokularının, kemiklerin, damarların dayanıklılığı ve elastikiyetini sağlayan molekülün üretimini gerçekleştiriyor. Vücutta yıpranma ve yaşlanmayı önlüyor. Yağdan enerji üretimi için gereken 'Carnitene' oluşumunu, mücadele hormonu 'noradrenali'nin üretimini sağlıyor. Üretme ve depolama yeteneğimiz olmadığından dışarıdan C vitamini zengini sebze-meyveler tüketmemiz gerekiyor.
TİROİT: Metabolizmamı-zın ana hormon-larından olan tiroit, besinler-le alınan iyot ve selenyum yetersizli-ği durumunda ciddi derece-de halsizliğe neden olabi-liyor. Özel-likle deniz mahsulleri-ni haftada 2-3 porsiyon tüketmek sorunu çöze-biliyor. Eksik-liği gibi fazla miktarda iyot-lu tuz tüketimi ise yine farklı bir tiroit hastalığına yol açıyor.
DEMİR: Sadece kan yapımı için değil, beyin, sinir, kas, iskelet sistemi fonksiyonları için de önemli olan demir yeterli alınmaz veya adet kanaması, mide, basur kanaması gibi nedenlerle azalırsa takviye edilmesi gerekir. C vitamini ile beraber alınması mideden emilimini arttırır. Hayvansal demir hızlı emildiğinden ilk seçenek kırmızı ettir.
D ViTAMiNi: Bu vitamin, besinler yoluyla günlük ihtiyacın yüzde 5-10'undan fazla alınamayan, kas-kemik, beyin-sinir sistemi, metabolizma, tiroit, bağışıklık, yumurtalık, sindirim ve prostat fonksiyonları ile yakından ilişkilidir. Enerji eksikliği ve bağışıklık sisteminde zayıflamaya neden olmamak için yazın sağlıklı güneşlenerek, kışın kan düzeyi eksik ise takviye alarak normal seviyede tutulması gerekir.
C VİTAMİNİ: Vücutta birçok kimyasal tepkimede önemli rol oynuyor. Cildin, eklem ve bağ dokularının, kemiklerin, damarların dayanıklılığı ve elastikiyetini sağlayan molekülün üretimini gerçekleştiriyor. Vücutta yıpranma ve yaşlanmayı önlüyor. Yağdan enerji üretimi için gereken 'Carnitene' oluşumunu, mücadele hormonu 'noradrenali'nin üretimini sağlıyor. Üretme ve depolama yeteneğimiz olmadığından dışarıdan C vitamini zengini sebze-meyveler tüketmemiz gerekiyor.
TİROİT: Metabolizmamı-zın ana hormon-larından olan tiroit, besinler-le alınan iyot ve selenyum yetersizli-ği durumunda ciddi derece-de halsizliğe neden olabi-liyor. Özel-likle deniz mahsulleri-ni haftada 2-3 porsiyon tüketmek sorunu çöze-biliyor. Eksik-liği gibi fazla miktarda iyot-lu tuz tüketimi ise yine farklı bir tiroit hastalığına yol açıyor.
DEMİR: Sadece kan yapımı için değil, beyin, sinir, kas, iskelet sistemi fonksiyonları için de önemli olan demir yeterli alınmaz veya adet kanaması, mide, basur kanaması gibi nedenlerle azalırsa takviye edilmesi gerekir. C vitamini ile beraber alınması mideden emilimini arttırır. Hayvansal demir hızlı emildiğinden ilk seçenek kırmızı ettir.
Başınızı kaldıramıyorsanız düzenli egzersiz yapmalısınız. Çünkü düzenli egzersiz, dinç tutmanın yanında; yaşlanmayı geciktirici büyüme hormonu, dep-resyonu engelleyen ağrı kesici ve mutluluk hissi veren morfin benzeri bir madde salgılanmasına neden olur. Böylece sürekli enerjik hissedersiniz.
AZ PİŞMİŞ KIRMIZI ET YİYİN
Enerjiyi yükseltmek, vitamin eksikliğini gidermek için badem, ceviz, fındık, kabuklu deniz mahsulleri, koyu kırmızı meyveler ve siyah çikolata yenilmesi gerekiyor. Kırmızı et az pişirilerek tüketildiğinde içerdiği vitamin benzeri koenzim-Q-10, B-12 vitamini ve mine-raller sayesinde kendinizi iyi hissedeceksiniz.
KAHVALTIYA DİKKAT!
Yorgunluktan yakınanlar beslenmesi-ne özen göstermeli. Kahvaltıda bal, reçel, hamur işleri, meyve, meyve suyu gibi kar-bonhidrat ağırlıklı gıdalar tüketmek 2 saat sonra ani şeker düşmesine, enerji eksikliği-ne neden olur. Kahvaltıda peynir, yumur-ta, domates ve salatalık yemek önemlidir.
6-8 saatlik iyi bir gece uykusunun sağlık için büyük önem taşıdığını söyleyen Dr. Özgür Şamilgil, bölünmüş, kalitesiz, eksik ya da fazla uykunun neden olduğu rahatsızlıkları şöyle sıraladı:
-Bağışıklık sistemi bozulur.
-Hafıza zayıflar, dikkat dağınıklığı olur. Zihinsel ve fiziksel performans düşer, problem çözme yetisi azalır.
-Şeker hastalığına yatkınlığa, tokken bile sık acıkmaya (gece nöbeti tutanlarda) kilo artışına neden olur. Hayvan deneylerinde tümör gelişiminin 2-3 kat arttığı görülmüştür.
-Biyolojik iç saate bağlı (uyku hormonu ve antioksidan olan) melatonin gibi hormonların dengesi bozulup kansere neden olan maddelere dayanıklılık azalır.
-Stresle ilişkili, kalp, tansiyon, mide, bağırsak, psişik hastalıklar artar.