Şeker kullanımına dikkat!
A Haber’de Hüseyin Özcan’ın sunumu ile ekranlara gelen Hayat Rehberi programında bu hafta Beslenme Uzmanı Selahattin Dönmez , şeker kullanımına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Beyaz şeker ve esmer şeker arasında kalori farkı olmadığını söyleyen Dönmez, ‘Şeker tüketimini sınırlamak, hatta hiç kullanmamak en sağlıklısı.’ dedi.
Günlük taze, meyve, sebze, tam tahıllı ürünler yendiği zaman gerekli olan saf karbonhidrat miktarı tamamlanmış oluyor. O yüzden ekstradan endüstriyel şeker koymayın deniyor. Endüstriyel şeker bizim bildiğimiz beyaz şeker,beyaz şekerle yapılmış tüm ürünler. İkincisi esmer şeker. Esmer şeker, bildiğimiz beyaz şekerin karamelize edilmiş halidir. İkisi de aynı bitkiden yapılır. Şeker pancarı ya da şeker kamışı. Kalori olarak bir farkı yok. Bir de bunun dışında bu şekerler bir bitkinin belirli işlemler sonrasında elde edilmesiyle oluşan şekerler var.
Bu şekerlerin hiçbirini kullanmayalım istiyoruz, iki tane sorun için. Bir tanesi obezite. Daha fazla yediğimizde, daha fazla kalori olarak geliyor vücudumuza ve yağ olarak depolamasını sağlıyor, şekerin değil, fazla aldığımız kalorinin. İkincisi ise diş çürükleri için.
ŞEKERİ SINIRLAMAK HATTA TAMAMEN KALDIRMAK SAĞLIMIZ İÇİN EN DOĞRUSU
Saf şeker tüketiminin artması ile birlikte bazı kanser türlerinin de indüklenebileceği söyleniyor. Tam net olmamakla birlikte bunların başında pankreas kanseri geliyor. O yüzden sınırlamak, hatta hiç kullanmamak en sağlıklısı olarak düşünebiliriz.
