Pancar cinsel hayatı canlandırıyor
Tansiyona ilaç gibi gelen pancar cinsel hayatı canlandırıyor. İçerdiği vitamin ve minerallerle çiftlerde afrodizyak etkisi yaratıyor...
İLTİHAP ÖNLER
Birçok besinde bulunmayan, hücreleri, enzim ve proteinleri koruyan betalain grubu bir madde içerir. Bu maddenin iç organları koruyucu, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıkları engelleyici çok büyük faydası vardır.
KANSER DÜŞMANI
Yapılan deneylerde pancar tüketimi , kalın bağırsak, mide, sinir sistemi, akciğer, meme, prostat kanserlerini engellemede ve ilerlemesini yavaşlatmada etkili bulunmuştur.
VÜCUDU ARINDIRIR
Kanın temizlenmesi ve karaciğerin zehirlerden arınmasına yardımcı olduğu bilinmektedir.
YÜKSEK KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR
Pancarda bulunan nitrat denilen maddenin vücutta nitrik oksite dönüşerek damarları genişlettiği, kan dolaşımını kolaylaştırdığı, tansiyonu düşürdüğü gösterilmiştir.
DAYANIKLILIK SAĞLAR
Egzersiz öncesi içilen pancar suyunun egzersize dayanıklılığı arttırdığı, dinçlik verdiği bilinmektedir. Pancarın diğer yararları şöyle:
- C vitamini ile bağışıklığı güçlendirir.
- Lif içeriğiyle bağırsakları çalıştırır, hazmı kolaylaştırır.
- Potasyumu ile sinir ve kas fonksiyonlarını güçlendirir.
- Manganez zengini pancar, kemik, karaciğer, böbrek ve pankreas sağlığını destekler.
- Folik asit ve B vitamini ile kalp damar hastalığına, sakat doğumlara ve kansızlığa karşı korur.
- Lutein ve zeaksanthin ile sarı nokta göz hastalığını engeller.
NASIL SEÇMEL İ VE TÜKETMELİYİZ
Küçük veya orta boyu, kökleri ve yaprakları canlı ve sağlam olanı, yüzeyi düzgün ve çatlağı eziği, lekeleri olmayan, koyu canlı renkli olanları seçilmelidir. Yaprakları ve kökleri, suyunu kaybetmemesi için çok dipten kesilmemelidir, tepeden yaprakları 4 cm, alttan kökleri 2 cm bırakacak kadar kesilmesi uygundur. Havası iyice alınmış plastik torbada, yıkanmadan buzdolabında 3 hafta kadar saklanabilir. Yaprakları da yıkanmadan aynı şeklide saklanırsa 4 gün kadar tazeliğini korur.
BU BELİRTİLERE DİKKAT!
Çok yüksek besin değeri nedeniyle haftada 2 gün, yarım veya bir bütün pancar ya da pazı, ıspanak, kinoa tüketimi önerilmektedir. Bazı kişilerin pancar tüketimi sonrası 24-48 saat kadar süren idrar ve dışkıda koyu kırmızı renk değişimi görülebilmektedir. Bu durumdakilerin demir metabolizma bozukluğu veya sık böbrek taşı düşürme sorunu olabilir.