Ayva ye eyvah deme
Güzel kokusuyla iştah kabartan ayva, her derde deva oluyor. Soğuk algınlığına karşı bire bir olan bu meyve aynı zamanda cildin yaşlanmasını geciktiriyor...
VİTAMİN DEPOSU
Ayvanın meyvesinde pektin, tanen, şeker, organik asit, A, B ve C vitamini ve mineral tuzlardan bol miktarda bulunmaktadır. Ayva kalp, akciğer, boğaz, mide, böbrek, göz, bağırsak, ağız rahatsızlıkları ve adet kanamalarına faydalıdır. Ağrıları azaltamada etkilidir.
Ayva içindeki pektin sayesinde, ağrı ve sancılarla kendini gösteren kabızlığı gidermekte oldukça etkilidir. Bu sıkıntıdan korunmak ve sıvı alımını artırmak için ayva kompostosu yiyebilirsiniz. Ancak aşırıya kaçmamakta fayda var.
Ayva aynı zamanda kanı temizler, çarpıntıyı dindirir, karaciğer tembelliğine iyi gelir.
DİYABET HASTALARI DİKKAT!
Antioksidant etkisi sayesinde, hipertansiyon, kalp, hiperkolesterol, diyabet ve metabolik sendroma karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır. Ancak özellikle diyabet hastası olan bireylerin ayva tüketimindeki miktara dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü 1 orta boy ayvanın kalori içeriği 4 orta boy elmaya eşdeğerdir. Bu sebeple ayva tüketiminin bir porsiyonu dörtte bir ayva şeklinde olmalıdır. Aksi durumlarda şeker yükselmesine neden olabilir.
CİLDİ GÜZELLİŞTİRİR
Ayvanın antioksidant etkisi yaşlanma karşıtı etki göstererek, cildin gençleşmesini sağlamaktadır. Özellikle ayva çekirdeğinin kollajen yapısı sayesinde oluşan jölemsi kıvam cilde parlaklık katmaktadır. Öte yandan ayva çekirdeğinin yapılan içeceğin soğutulup cilde sürülmesi, akne tedavisinde Romalılar tarafından kullanılmıştır.
Özellikle emzirme döneminde olan annelerin, şekersiz ayva kompostosu tüketmesi anne sütünü artırmaktadır.
IHLAMURLU AYVA ÇAYI
Soğuk kış günlerinde bir yudum çayla hem hastalıklara karşı meydan okuyabilir, hem de sağlığınıza sağlık katabilirsiniz... 1 orta boy ayvanın kabuğunu, çekirdeğini ve ıhlamuru 10 dakika kaynatın. Karışımın içerisine, karanfil ve tarçın ekleyerek zenginleştirin. İçeceğiniz bu mucize çayın balgam söktürücü, boğaz ağrısı giderici , kalp sağlığını koruyucu, insülin direncini giderici, kolesterol düşürücü etkisi vardır. Aşırıya kaçmadan günde 2 bardak tüketmek faydalı olacaktır.
YAPILIŞI
Ayvaların kabuklarını soyup çekirdekleri ile beraber pişirin. Kaynamaya başlayınca kuru üzüm ve karanfili ekleyin. Ayvalar yumuşayınca altını kapatıp servis edebilirsiniz.
Ayva kompostosu ile sofranızı zenginleştirin
1 orta boy ayva
4 su bardağı sıcak su
Ayvanın çekirdekleri
1 yemek kaşığı kuru üzüm
2 karanfil
Zencefilli ayva reçeli deneyin
Nezle ve soğuk algınlığı geçiren bireylerin 1 tatlı kaşığı her sabah yemesi boğaz ağrılarını hafifletecektir. Ancak bu reçel özellikle diyabet hastalarına önerilmemektedir.
MALZEMELER:
1 kg ayva, 1kg şeker, 1 su bardağı su, 1 yemek kaşığı rendelenmiş taze zencefil
YAPILIŞI:
1 bardak suyla ayvaları haşlayın, yumuşadıktan sonra şeker ilave edin. Ardından 1 zencefil de ekleyin, 12 dakika harlı ateşte kaynatın. İndirmeye yakın yarım limon sıkın. 1 taşım kaynatılıp altını kapatın.