Derbide gol sesi çıkmadı!
Türkiye'nin El Clasico'sunun 382. randevusunda kazanan çıkmadı. Fenerbahçe'nin gol kaçırma rekoru kırdığı maçta şampiyonluk yarışındaki ezeli rakibine çelme çakanGalatasaray bu sonuçla en çok Beşiktaşlıları sevindirdi.
Güvenlik nedeniyle ertelenen 26. hafta maçında zirve takipçisi Fenerbahçe, UEFA prangasından kurtulmak için 5. sırayı hedefleyen Galatasaray'a konuk oldu. Türk Telekom Arena'da oynanan ve hakem Mete Kalkavan'ın yönettiği karşılaşma golsüz eşitlikle sona erdi.
Osmanlıspor beraberliği ve Torku Konyaspor yenilgisinin ardından bir darbe de ezeli rakibinden alanFenerbahçe, üst üste 3. maçından da galibiyet çıkaramadı ve zirve yarışında bir yara daha aldı. 61 puanda kalan ve maç eksiğini tamamlayan sarı-lacivertliler, ligin bitimine 6 hafta kala lider Beşiktaş'ın 5 puan gerisine düştü.
Kendi sahasındaki yenilmezlik serisini 15 maça çıkaran Galatasaray ise 41 puanla 6. sırada yer aldı.
VOLKAN ŞEN BOŞ KALEYE KAÇIRDI
Maça hızlı başlayan ve pozisyonlara giren taraf Fenerbahçe'ydi. Derbide 16 dakika geride kaldığında Muslera tam 17 kez topla buluşarak bu bölümde en çok topla oyuncu oldu.
Sarı-lacivertlilerin yakaladığı en tehlikeli pozisyonda ise Volkan Şen boş kaleye topu gönderemedi. 24. dakikada Van Persie'nin kafayla sektirdiği topla buluşan Volkan boş kaleye karşı topu auta gönderdi.
MUSLERA'DAN AKREP VURUŞU!
Maçın en ilginç pozisyonu 29. dakikada yaşandı. İleri uca atılan uzun topa hareketlenen Alper'den önce kaleci Muslera ceza sahasını terk ederek bu topa müdahale etti. Muslera'nın voleyle uzaklaştırmak istediği top top Robin Van Persie'nin önünde kaldı. Tecrübeli golcünün uzak mesafeden gelişine vuruşu kalenin üzerinden auta gitti.
PODOLSKİ'NİN GOLÜ GEÇERSİZ
Pozisyon bulmakta zorlanan Galatasaray, 41. dakikada yakaladığı kontra atakta hızlı çıktı. Sneijder'in pasında defansın arkasına sarkan Podolski'nin şutunda top filelerle buluştu ancak yan hakem Aleks Taşçıoğlu ofsayt gerekçesiyle golü geçersiz saydı. ilk yarı golsüz beraberlikle sona erdi.
VAN PERSİE OYUNDAN ALINDI
Galibiyete ihtiyacı olan sarı-lacivertlilerde Teknik direktör Vitor Pereira ilk oyuncu değişikliği tercihini golcülerini değiştirerek kullandı. 66. dakikada Van Persie'nin yerine Fernandao oyuna girdi. Maçta bir çok gol pozisyonundan yararlanamayan Volkan Şen de 71. dakikada yerini Diego'ya bıraktı.
Maçın son bölümünde Galatasaray oyuna hakim olan taraftı. İki tarafın son bölümdeki çabaları da sonuç vermeyince taraflar sahadan 0-0 beraberlikle ayrıldı.
DERBİ 24 GÜN SONRA OYNATILDI
Spor Toto Süper Lig'in 26. haftasında oynanması planlanan Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, 24 gün gecikmeyle yapıldı.
Programa göre 20 Mart Pazar günü oynanması gereken derbi müsabakası, güvenlik önlemleri çerçevesinde ertelenirken, aradan geçen 24 günün ardından bu önemli müsabaka oynatıldı.
CANER ERKİN KADRO DIŞI
Teknik direktör Vitor Pereira, maçtan önce tartışma yaşadığı Caner Erkin'i kadroya dahil etmedi.
Caner, karşılaşmadan önce tesislerde yapılan maç toplantısında ilk 11'de olmadığını öğrenince Pereira'yla tartışma yaşadı. Milli futbolcu, teknik direktörüyle yaşadığı diyalogdan dolayı Galatasaray derbisinin 18 kişilik maç kadrosuna alınmadı. Caner, toplantı öncesi 18 kişilik maç kadrosuna olmasına rağmen, teknik direktörüyle yaşadığı tartışmadan sonra kadrodan tamamen çıkarıldı.
Pereira, bu sezon sadece 13 Süper Lig maçında forma giyen ve istediği şansı bulamayan Caner'in yerine, yine Hasan Ali Kaldırım'ı oynattı.
SNEIJDER VE SELÇUK YETİŞTİRİLDİ
Galatasaray sağlık ekibi, sarı-kırmızılı takımın yıldız isimleri Selçuk İnan ve Wesley Sneijder'i Fenerbahçe derbisine yetiştirdi. Sakatlığı nedeniyle Gençlerbirliği, Eskişehirspor ve Çaykur Rizespor maçlarını kaçıran yıldız oyuncu Sneijder ile Eskişehirspor ve Çaykur Rizespor maçında oynayamayan Selçuk İnan, bu önemli müsabakada sahadaki yerlerini aldı.
Ayrıca, sakatlıktan çıkmasının ardından Çaykur Rizespor maçının yedekleri arasında yer almasına karşın oynamayan Hakan Kadir Balta da yeniden 11'e döndü.
NANI FORVET ARKASI OYNADI
Fenerbahçe'nin Portekizli futbolcusu Luis Nani, Galatasaray derbisinde forvet arkasında oynadı.
Asıl bölgesi kanatlar olan Nani, bu sezon ilk kez forvet arkasında görev aldı. Portekizli futbolcu Diego Ribas'ın yerine bu bölgede forma şansı buldu.
SEMİH KAYA SAĞ BEKTE
Teknik direktör Jan Olde Riekerink, Semih Kaya'yı savunmanın sağında görevlendirdi.
Savunma kurgusunda değişikliğe giden Hollandalı teknik adam, sağ bek olarak Semih Kaya'yı oynatırken, stoper mevkisinde Denayer ile Hakan Kadir Balta'yı, sol bekte ise Olcan Adın'ı tercih etti.
MUSLERA'DAN İKİNCİ DALYA
Galatasaray'ın tecrübeli file bekçisi Fernando Muslera, sarı-kırmızılı formayla 200. resmi maçına Fenerbahçe karşısında çıktı.
Fenerbahçe derbisiyle ikinci kez "dalya" diyen Muslera, Galatasaray tarihinde Zoran Simovic, Cevad Prekazi ve Ali Faryd Mondragon'un ardından 200 resmi maç barajına ulaşan dördüncü yabancı oyuncu oldu.
Galatasaray'a 2011-2012 sezonunun başında İtalya'nın Lazio Kulübünden transfer edilen Muslera, sarı-kırmızılı ekiple birçok önemli başarıya imza attı. Deneyimli file bekçisi, Galatasaray'ın kalesini koruduğu yaklaşık 5 sezonda, 3 Süper Lig, 2 Türkiye Kupası ve 3 TFF Süper Kupa şampiyonluğu yaşadı.
GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Galatasaray-Fenerbahçe derbisi öncesi Türk Telekom Arena'da geniş güvenlik önlemleri alındı.
Stat çevresinde ve içinde yoğun önlem alınırken, taraftarlar iki ayrı güvenlik koridorunda arandıktan sonra stada girebildi.
Maçın başlaması öncesinde stat yanında bulunan yan yol trafiğe kapatıldı ve otopark giriş kartı bulunmayan araçların geçişine izin verilmedi. Araçlar, yapılan kontrollerin ardından içeri alındı. Ayrıca, bir polis helikopteri de stat çevresinde sürekli uçuş yaptı.
BEŞİKTAŞLI TARAFTAR UYARILDI
Derbi maçı izlemek için Türk Telekom Arena'ya, üzerinde Beşiktaş amblemli kıyafetlerle gelen bir taraftar, görevlilerce uyarıldı.
Beşiktaş amblemli şapka, atkı ve tişörtle tribünde yerini alan taraftar, güvenlik görevlileri tarafından fark edildi. Bu kişi, yapılan uyarılar üzerine atkısını ve tişörtünü, üzerindeki montun önünü kapatarak kamufle ederken, şapkasını ise çıkarmadı.
Galatasaraylı bazı futbolseverler siyah-beyazlı taraftara tepki gösterirken, bazı taraftarlar ise ortamı yatıştırmaya çalıştı. Beşiktaşlı taraftar, tribünden maçı takip etti.
BURAK YILMAZ'DAN MESAJ
Galatasaray'dan Çin'in Beijing Guoan takımına transfer olan Burak Yılmaz, derbi öncesi sosyal medya üzerinden sarı-kırmızılı ekibe başarı dileğinde bulundu.
Sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından açıklamada bulunan Burak, "Türkiye'nin tek 4. yıldızlı formasını giyen arkadaşlarıma başarılar dilerim." ifadelerini kullandı.