Numan Kurtulmuş: OHAL 3 ay uzatıldı

Numan Kurtulmuş: OHAL 3 ay uzatıldı

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, OHAL süresinin 3 ay uzatıldığını açıkladı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu sürerken açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulunda olağanüstü halin, 19 Ekim'den itibaren 90 gün süreyle uzatılmasına karar verildiğini söyledi.

"GÜLEN'İN BULUNDUĞU YERDE TUTUKLANMASINI TALEP EDİYORUZ"

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin ABD ile temasların sürdüğünü ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"ABD ile her alanda stratejik ortaklığı olan bir ülke olarak, özellikle suçluların iadesi anlaşmasını yapmış bir ülke olarak da, bu karar Amerikan yargısı tarafından verilene kadar, adı geçen kişinin Türkiye'ye iade edilmek üzere bulunduğu yerde tutuklanmasını talep ediyoruz. Eylül ayının 10'unda gönderilen dosya, ilgili kişinin tutuklanmasıyla ilgili bir taleptir. O da bizim ABD ile suçluların iadesi anlaşmasının 10. maddesinden kaynaklanan bir hakkımızdır. Bu başvurunun en kısa zamanda karşılanacağını, bununla ilgili adımların atılacağını umut ediyoruz."

"MUSUL VE RAKKA'NIN BAŞKA TERÖR ÖRGÜTÜNE BIRAKILMASINI ASLA KABUL ETMEZ"

Musul ve Rakka operasyonlarında, mutlaka şehrin unsurlarından oluşan mukavemet birimlerinin sahada olması, uluslararası koalisyonun da bu yerli unsurlardan oluşan bu mukavemete destek vermesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "Türkiye bu çerçevede, Rakka ve Musul operasyonları ve diğer operasyonların yürütülmesini düşünür ve bu çerçevede de oradan DAEŞ çıkartılırken, oraların başka bir terör örgütüne bırakılmasını da asla kabul etmez." dedi.

"ÇOK SAYIDA ŞEHİR EFSANESİ ÜRETİLDİ"

Kurtulmuş, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in özel temsilcisinin, 14 Temmuz'da darbe teşebbüsüyle ilgili Türk yetkililere uyarıda bulunduğu iddiası"na ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"15 Temmuz'dan sonra çok sayıda şehir efsanesi, sabık, başarısız darbe teşebbüsü öncesi ve sonrasıyla ilgili çok sayıda aslı esası olmayan şehir efsanesi üretildi. Herhalde bu söylediğiniz de onlardan birisidir."

SORU-CEVAP
3 İLE YENİ GÖREVLENDİRME: FETÖ mensubu olduğu, PKK mensubu olduğu için yerine vekil atanan "belediye başkan vekili" 30 belediye vardır. Bunlardan her birisi PKK desteği bir kısmı da FETÖ ilişkisinden dolayı görevden alındı. İhtiyaç duyulursa, terör örgütleriyle ilişkisi olan belediye başkanlarıyla ilgili gerekli kararlar alınır. Bunu keyifle yapıyoruz demiyoruz. İş makinasını çukur açmak için kullanmak hangi ülkede kabul edilebilir? Bunlar zorunluluk çerçevesinde alınmış kararlardır. Başka zorunluluk olursa kararlar alınmaktan çekinilmez.

İSTİHBARAT YAPILANDIRILMASI: İstihbarat birimleriyle ilgili çalışma sürüyor. Belli bir noktaya geldiğinde Bakanlar Kurulu'na gelir. Terörle mücadele ile ilgili istihbaratın ortak havuzda paylaşılması konularıydı.

ALMAN MİLLETVEKİLİNİN İNCİRLİK ZİYARETİ: Milli bir askeri üstür. NATO kapsamı ve ilgili anlaşmalar çerçevesinde, bazı ülkeler Türkiye'nin verdiği izin ölçüsünde yararlanırlar. Alman askerleri de var İncirlik'te. İncirlik Üssü'nü denetliyor değiller, kendi askerleriyle ilgili denetlemedir. Türkiye de ikili anlaşmalar gereği buna müsaade etmiştir.

MAVİ MARMARA TAZMİNATI: Bildiğim kadarıyla resmi hesaplara yatırılmıştır.

MUSUL OPERASYONU VE BAŞİKA MESELESİ: Başika meselesinin Musul operasyonuyla ilgili alakası yoktur. Yerel güçlerin isteği doğrultusunda Türkiye oradadır. Bunun Musul'un kurtarılması meselesinden ayrı görmek lazım. Türkiye o operasyonlarda YPG/PYD'nin operasyonlarda kullanılmasına karşıdır.

A Haber
Mobil uygulamalarımızı indirin