A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
20 Aralık 2025, Cumartesi
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri 20 kilo veren şarkıcı Zara bambaşka birine dönüştü AÖL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 AÖL sınav soruları ve cevapları açıkladı mı? Güllü’yü keşfeden isimden çarpıcı açıklama: Organize bir durum 20-26 Aralık Haftanın Yıldızları A101 aktüel katalog: Taze gıda ve kasap ürünlerinde indirim! 2 yılda 140 kilo veren kadının ilham veren hikayesi! O hastalığa rağmen... Taşacak Bu Deniz Eleni’nin dilinden düşmüyor: Malakas ne demek? Kocaeli’de korkunç kaza! Anne ile oğlu hayatını kaybetti Kalp ve karaciğer sağlığına güçlü destek: İskandinav diyeti! Kilo vermede 3 kat daha etkili
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri Demirtaş KCK'nın ateşkes açıklamasını yorumladı

Demirtaş KCK'nın ateşkes açıklamasını yorumladı

Giriş: 13.07.2015 00:00 Güncelleme: 13.07.2015 16:40

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Cemil Bayık'ın "ateşkes" ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi..

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Çözüm Süreci'ni kimsenin elinin tersiyle itme lüksünün olamayacağını belirterek, "(Çözüm Süreci yoktur. Çözüm Süreci olmamalıdır. Çözüm Süreci bitirilmelidir) diyenler. Hatta bunu koalisyon kurmanın şartı olarak ileri sürenler, onlara sormak lazım, KCK açıklamasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?" ifadesini kullandı.

Demirtaş, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısına katılmak ve bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere geldiği partisinin genel merkezinde, gazetecilerin sorularını cevapladı.

Koalisyon görüşmelerinin başladığının hatırlatılmasının ardından Demirtaş, sonuçların hayırlı olması temennisinde bulundu. Demirtaş, bu akşam Kadir Gecesi olduğunu ve bütün bu gelişmelerin, "bu gecenin yüzü suyu hürmetine" Türkiye toplumunun tamamının beklentisi olan barışa, özgürlüğe, kardeşliğe vesile olması dileğinde bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve ekibinin partiye yaptıkları ziyarette görüşlerini ifade edeceklerini söyleyen Demirtaş, "Fakat partimize dönük seçim kampanyası döneminde başlayan ve sonrasında da devam eden çok haksız, hakaretvari tehditler, saldırılar, ithamlar var. Bütün bunların önemli bir kısmı asılsız, temelsiz, asparagas iddialara sadece sansasyonel haberlere ya da bilgilere dayalı söylemlerdir. Hükümet cenahından da bu ve benzeri açıklamalar gelmesi şaşırtıcı değil. Çünkü kendilerine bağlı medya kuruluşları da aynı işi yapıyorlar. Yalan yanlış haber üzerinden algı yaratmaya çalışıyorlar" ifadesini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın, "HDP'nin önüne Kandil'in set çektiği ve talimatları oradan aldığı" yönündeki sözlerinin bir gazeteci tarafından hatırlatılması üzerine Demirtaş, şöyle konuştu:

"Ben, Sayın Bülent Arınç'a şunu net ve açık bir şekilde ifade ediyorum; biz HDP olarak bütün kararlarımızı, gördüğünüz binada alırız. Bizim için burada alınan kararlar dışında başka hiçbir karar geçerli değildir. Hiç kimse bizim adımıza karar almadı, almaz da fakat sen kendi partin için bunu söyleyebiliyor musun? 'Benim partimin bütün kararları, AKP Genel Merkezinde alınır' diyebiliyor musun? Ben iddia ediyorum, HDP Genel Merkezi dışında hiçbir yerde partimiz adına karar alınmaz. Sen söyleyebiliyor musun partin adına? Mesela, sarayda sizin partinizle ilgili kararlar alınabiliyor mu, alınamıyor mu? Sen onun cevabını ver. Çok merak ediyorum doğrusu."

Cemil Bayık'ın "ateşkes" ile ilgili açıklamalarını değerlendiren Demirtaş, Çözüm Süreci'nde en kritik aşamada olunduğunu vurguladı.

Çözüm Süreci'nin bir an önce, kaldığı yerden değil, daha ileri bir aşamadan hızla başlaması ve sonuçlandırılması gerektiğini düşündüklerini ve hep bunu söylediklerini dile getiren Demirtaş, "Süreç yoktur. Kürt sorunu yoktur. Dolmabahçe mutabakatı yanlıştır. Taraflar yoktur. Masa yoktur" diyenin de kendileri olmadığını söyledi.

- "Bütün gelişmeler kaygı verici"

"Süreç, var mıdır yok mudur, ateşkes var mıdır yok mudur, onun kararını HDP olarak biz vermiyoruz" diyen Demirtaş, şöyle devam etti:

"Biz, sürecin devam etmesi gerektiği, ilerleyerek barışa ulaşması kanaatimizi hep paylaştık. Hala o noktadayız. KCK'nın yaptığı açıklamadan da biz şunu anladık, tümüyle bir ateşkesin bitmesi durumundan söz etmiyorlar. Ama ateşkes karşılıklı olmalıdır ve ateşkesi ihlal eden askeri baraj, askeri yol yapımlarının durması gerektiği, durmazsa buna karşı misilleme eylemleri yapacakları şeklinde bir açıklama gibi okuduk biz. Tümüyle ateşkesin sonlandığı ve artık bundan sonra ateşkese uymayacakları şeklinde bir açıklama olarak okumadık. Ama yine de tabii ki bütün gelişmeler kaygı verici."

Ardahan'ın Göle ilçesindeki olayları da "çok endişe verici" olarak değerlendiren Demirtaş, olayda yaşamını yitiren Kanber Morkoç'a Allah'tan rahmet, yakınlarına da başsağlığı temennisinde bulundu.

Ardahan'da yaşananları bugün MYK'da da değerlendireceklerini belirten Demirtaş, partililerin ve milletvekillerinin orada incelemelerde bulunduğunu, Ardahan'dan gelen raporlara bakılacağını söyledi. Demirtaş, ateşin askerler tarafından açıldığına dair de ciddi bulgular bulunduğunu, onları da MYK'da değerlendirip paylaşacaklarını ifade etti.

- "Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım"

Çözüm Süreci'nin akıbeti ve gelinen noktaya ilişkin Demirtaş, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 3 aydır İmralı'da kesintisiz bir tecrit uygulanıyor. Aslında 17 yıllık bir tecritten söz etmek mümkün. İmralı bir tecrittir, kendisi bir tecrittir. Denizin ortasında bir ada, adanın içerisinde bir hücrede tutuyorsunuz. Kendisiyle istediğiniz zaman, istediğiniz kişilerin, istediğiniz kadar görüşmesine izin veriyorsunuz. Bunun adına da karşılıklı barış süreci, görüşme, müzakere diyorsunuz. Bu olmaz. Bu bir defa yanlış bir yaklaşım. Ben Sayın Öcalan'ın, kesinlikle Çözüm Süreci'nde çok ciddi katkı sunabilecek bir durumda olduğunu düşünüyorum fakat bunun yolu sadece HDP heyetlerinin gitmesiyle de olmaz. Açık, şeffaf bir müzakere sürecinin başlaması lazım. Gözlemci heyetler, parlamentonun dahil olduğu, dış dünyaya ne olup bittiğini aktarabildiğimiz, anlatabildiğimiz, karşılıklı olarak güvene dayalı bir müzakere sürecinin başlaması lazım ki bir an önce gerilimli ortamdan çıkabilelim. Kalıcı barışa ulaşabilelim."

- "Çözüm Süreci biterse elinize ne geçmiş olacak"

Demirtaş, aklı başında her Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının, Çözüm Süreci'ne destek vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

Türkiye'nin şu anda bir cehennemin tam orta yerinde bulunduğunu anlatan Demirtaş, bütün Ortadoğu'da olup bitenlere bakıldığında, Türkiye'yi bu yangınlardan korumanın yolunun, Çözüm Süreci olduğunu belirtti.

Çözüm Süreci'ni kimsenin elinin tersiyle itme lüksü olamayacağını ifade eden Demirtaş, şu ifadelere yer verdi:

"(Çözüm Süreci yoktur. Çözüm Süreci olmamalıdır. Çözüm Süreci bitirilmelidir) diyenler. Hatta bunu koalisyon kurmanın şartı olarak ileri sürenler, onlara sormak lazım, KCK açıklamasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz? 'Çözüm Süreci bitsin' diyenler onlardır, biz değiliz. 'Ateşkes bitsin' diyenler onlardır. Onlara sormak lazım, ne hissediyorsunuz? Biterse elinize ne geçmiş olacak? Bunları onların cevaplaması lazım."

- HDP'nin RTÜK üyesi adayı, Koçali

Demirtaş, Meclis'teki MHP ve HDP arasındaki "Sandalye sayısı mı, oy oranı mı" tartışmasına ilişkin olarak da bugüne kadarki uygulamalara bakarak hareket ettiklerini aktardı.

Sandalye sayılarında bir eşitlik söz konusu olursa, kura çekiminin yapıldığını kaydeden Demirtaş, "Teamül böyleydi. Meclis Başkanı, toplantıda, bizim HDP'nin görüşünü destekleyen bir görüş açıklamıştı. Ama ne hikmetse partimize yazdığı yazıda kendi görüşünü de inkar eden yaklaşım ortaya koydu. Kura çekmekle biz ya da MHP'den herhangi biri olabilirdi. Yüzde 50 şansımız vardı. Sonucu, bizim de olsa MHP'nin de olsa kabul edecektik. Ama görünen o ki AKP, el altından MHP'yi destekleyerek Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliğini MHP'ye armağan etmek istiyor. Ben parlamentodaki milletvekillerinin vicdanen oy kullanacaklarını ve RTÜK'te en iyi görevi yapabilecek ismi tercih edebileceklerini düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Selahattin Demirtaş, partilerinin RTÜK üyesi adaylığı için Filiz Koçali'yi düşündüklerini de sözlerine ekledi.
Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
İkas Eyüpspor-Fenerbahçe maçı! İşte muhtemel ilk 11’ler
Üniversiteyi 3 yılda bitirme şansı! YÖK Başkanı Özvar açıkladı
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • AÖL sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 2025 AÖL sınav soruları ve cevapları açıkladı mı?
  • 20-26 Aralık Haftanın Yıldızları A101 aktüel katalog: Taze gıda ve kasap ürünlerinde indirim
  • Taşacak Bu Deniz Eleni’nin dilinden düşmüyor: Malakas ne demek?
  • Kalp ve karaciğer sağlığına güçlü destek: İskandinav diyeti! Kilo vermede 3 kat daha etkili
  • Bugün ne sınavı var: 20-21 Aralık hafta sonu hangi sınavlar yapılacak? ÖSYM, AÖL, e-YDS, YDUS
  • MGM haritayı paylaştı: 26 kentte yağış, 10 ilde kar bekleniyor! Yılbaşında hava nasıl olacak?
  • Kuaförden çıkmış gibi parlatıyor! Japon kadınlarının pürüzsüz saç sırrı
  • Telefonu şarjda bırakanlar dikkat! O gerçek ortaya çıktı: Hemen fişi çekin
  • En Uzun Gece filmi konusu ne, oyuncu kadrosunda kimler var?
  • Milyonluk televizyonunuz çöp olabilir! Tek bir temizlik hatası yetiyor
  • Yemeğin tadı kaçacak diye korkmayın! Tuzu unutturan o gizli reçete
  • Safiye Soyman’dan şaşırtan güzellik tavsiyesi! Her gece bunu yapıyormuş
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS