A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
05 Aralık 2025, Cuma
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri 2 çocuk annesi Buse Terim yeni aşkını cümle aleme duyurdu! 5 yaşındaki Deniz’i öldüren diş çekimi! Doktordan pes dedirten ifade Gözaltına alınan spikerler: Hande Sarıoğlu, Ela Rümeysa Cebeci, Meltem Acet kimdir? 2025’in en tatlı gündemi: Ünlülerden peş peşe bebek müjdeleri! Ünlü tatil merkezi Bodrum’da sağanak! Cadde sokaklar göle döndü Bengü’den şaşırtan Selim Selimoğlu paylaşımı! 5 Aralık TV yayın akışı: Bu akşam Taşacak Bu Deniz var mı, Eleni diziden ayrıldı mı? Bir neslin Hafize Anası Adile Naşit’in gerçek ismi ortaya çıktı! Meğer annesi...
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Ekonomi Haberleri 1 trilyon dolarlık yiyecek çöpe gitti

1 trilyon dolarlık yiyecek çöpe gitti

Giriş: 30.01.2017 00:00 Güncelleme: 30.01.2017 11:34

Geçenlerde çok acı bir rapor yayınlandı. Avrupa Teftiş Mahkemesi, geçtiğimiz yıl tüm dünyada, 800 milyonu aşkın insanı doyurabilecek miktarda yiyeceğin israf edildiğini açıkladı…

ALEV RİGEL / PARA DERGİSİ

Avrupa Teftiş Mahkemesi geçtiğimiz hafta, iç karartıcı bir raporla yeni yıla başladı. Buna göre Avrupa Birliği ülkeleri, geçtiğimiz yıl, 88 milyon ton yiyecek maddesini çöpe attı. Bu miktar, 200 milyon nüfusu beslemeye yeterli. Avrupa'nın nüfusu ise 743 milyon.

1975'te Lüksemburg'da kurulan ve Avrupa Birliği'nin sayıştayı görevini üstlenen Avrupa Teftiş Mahkemesi, AB fonlarının gereğince yönetilip yönetilmediğini kontrol ediyor. Mahkemenin görevi, israfı önlemek değil. Ancak kötüye giden uygulamalarda ikaz edici bir rol oynayabiliyor.
Mahkemenin hazırladığı raporda, yiyecek israfıyla yeteri kadar mücadele edilmediği, ayrıca bunun sadece Avrupa'nın değil, tüm dünyanın sorunu olduğu belirtildi.

Rapordan sorumlu mahkeme üyesi Bettina Jakobsen, bu konuda üye ülkelerin mevcut politikalarının ahenk içinde çalışması gerektiğine işaret etti ve daha iyi koordinasyonla net hedefler konması gerektiğini hatırlattı.

AB üyesi ülkelerin bireysel önlemlerinin yeterli olmadığına değinen Jakobsen, birlik içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Örneğin Fransa'da, 400 metrekareden daha büyük marketlerin satılmamış ürünlerinin çöpe etmesi yasak. Bu ve buna benzer yasakların diğer üyelerde de yürürlüğe konması gerekiyor.

Avrupa'nın çöpe giden ürünlerinin faturası 143 milyar euro. İsrafın küresel olarak bir milyar 300 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Bütün dünyada, sanayileşmiş ülkelerde 680 milyar dolar, gelişmekte olan ülkelerde ise 310 milyar dolar olmak üzere toplam bir trilyon dolar civarında bir kayıp söz konusu. Sanayileşmiş ülkelerde kişi başına yıllık 95-115 kilo yiyecek israf edilirken diğer ülkelerde bu rakam 6-11 kilo arası. Çöpe atılan yiyeceklerin sadece dörtte biri bile kurtarılsa, 870 milyon kişinin doyurulabileceği hesaplanıyor. Bu da, açlık sorununun çözülmesi için fazlasıyla yeterli. Tüm dünyada yiyecek israfıyla mücadele eden resmi olarak kayıtlı 68 uluslararası kuruluş bulunuyor.

YİYECEK İSRAF ETMEMEK İÇİN...

1) Alışverişinizi bilinçli yapın: İhtiyaçlarınızın bir listesi olsun. Gereksiz alımlar yapmayın. Yabancılar gereksiz alımlara "impulse buys" (dürtü alımları) diyor. İç güdülerinize hakim olun.
2) Tam ihtiyacınız olan şeyleri alın: Bazen marketlerde alışveriş arabasını tıka basa doldurmuş insanlar görürsünüz. O arabadaki ürünlerin en az dörtte birinin tüketilmeden bozulup atılacağından emin olabilirsiniz. Öyle tüketiciler gibi olmayın.
3) Gerçekçi olun: Ürünlerden fazla alıp stok yapmaya çalışmayın. Çabuk bozulurlar. Üç dört kişilik bir aile iseniz, kilolarca elma almanın bir anlamı olmayacaktır.
4) Şekilsiz ürünleri de satın alın: Nedense şekli bozuk, rengi farklı, boyutu normalden küçük ürünleri almayız. Halbuki pişirdikten sonra o ürünlerin şeklini görmeyeceğiz. Marketler, alınmayan o ürünleri daha sonra çöpe atarlar.
5) Her zaman B planınız olsun: Kafanızdaki marka ya da ürünü bulamadıysanız, benzerini alın ya da vazgeçin. O ürünü bir misafiriniz için masaya getirmeyi planlamış olabilirsiniz. Ama misafiriniz nasıl olsa başka bir markaya "hayır" demeyecektir.
6) FIFO formülünü unutmayın: "First in First out" (İlk giren İlk çıkar) bir bilgisayar ve muhasebe terimidir ama mutfağa da uygulanabilir. Buzdolabında tarihi eski ürünleri önde tutun. Yeniler arkada kalsın. Böylece ürünün bozulmasını önlemiş olursunuz.
7) Attıklarınızı iyi gözlemleyin: Attığınız ürünlere dikkat edin ya da not alın. O ürünü fazla tüketmiyorsunuz demektir. Bir sonraki alışverişinizde o ürünü ya almayın ya da az miktarda alın.
8) Bozulmayan ürünlerden stok yapın: Son kullanma tarihi uzak olan ürünlerden stok yapabilirsiniz. Her ne kadar uzun süre bozulmayan ürünlerde koruyucu katkı maddeleri varsa da bazı ürünler, koruyucuya bile gerek olmadan uzun süre buzdolabınızda ya da kilerinizde kalabilir.
9) Haftanın bir gününü "kalan yemeklere" ayırın: Buzdolabınızda mutlaka önceden kalmış yiyecekler vardır. Haftanın bir günü bunları tüketerek tasarruf yapabilirsiniz. Yabancılar bu alışkanlığa "use it up" (tüket bitir) adını vermiş.
10) İşinizde ev yemekleri tüketin: Öğle yemeği verilmeyen işyerlerinde çalışıyor olabilirsiniz. Evden küçük bir paket içinde iş yerine götüreceğiniz yemekler, size hem para tasarruf ettirir hem de buzdolabında zamanla bozulmamış olur.
11) Ürünün tamamını kullanın: Yemek pişirme aşamasında aldığınız ürünün tamamını kullanın. Bazı bölümleri renk değiştirmiş, solmuş, sertleşmiş, kökü çıkmış diye atmayın. Hatta salatalığın, yeni patatesin kabuklarını soymanız bile gerekmeyebilir.
12) Ürünleri sağlıklı ortamlarda saklayın: Ürünü saklamanız gerekiyorsa onları hava geçirmez kaplar içine koyun. Uygun olanları, buzlukta da saklayabilirsiniz.
13) Artıkları değerlendirin: Aldığınız ürünlerden maksimum fayda sağlamaya çalışın. Örneğin yediğiniz portakalın kabuklarını atmayın. Reçel ya da kek yapımında kullanabilirsiniz.
14) Buzdolabınızı kontrol edin: Buzdolabınız, ürünlerinizi mümkün olan en uzun sürede saklayabilmelidir. İşlevini yerine getiremiyorsa, düğmesini daha soğuk ayarlara çevirin. Ürünleri naylon torbalarıyla buzdolabına koymayın. Dolap içinde soğuk havanın hareketlerini engeller.
15) Ürünlere dikkat edin: Ürünler, son kullanma tarihine ulaştığında hemen bozulmazlar. Bozulup bozulmadığına dikkat edin. Sağlamsa kullanın, atmayın.
16) Kullanmadıklarınızı bağışlayın: Ülkemizde yiyecek bankaları yok ama, kullanmadığımız ürünleri, aş evlerine, ihtiyacı olanlara bağışlayabilirsiniz.
17) Çiftliklere de bağış yapabilirsiniz: Yiyecek artıklarını, çiftliklere hayvan yemi olarak da bağışlayabilirsiniz. Ya da böyle bir imkanınız yoksa ve de bahçeniz varsa biriktirip gübre yapabilirsiniz.
18) Ürünlerinizin hafiyesi olun: Ürünlerinizi iyi gözlemleyin. Hangileri buzdolabında daha uzun süre dayanıyor, hangileri dayanıksız. Böylece çabuk tüketilecek ürünlere öncelik verebilirsiniz.
19) Konserve yapmayı öğrenin: Ürünleri uzun süre saklamanın en iyi yolu, konserve yapmaktır. Örneğin yazın domateslerden konserve yapar, kış boyu kullanabilirsiniz.
20) Turşu yapın: Turşu da konserve kadar etkili bir yoldur. Turşusu kurulmuş hiçbir ürün bozulmaz. Her üründen de turşu yapılabilir.
21) Attığınız şeyler aslında atık değildir: Her ürün, firesiz değerlendirilebilir. Örneğin patates kabukları bile. Kabuklar daha önceden iyice temizlenmişse, kabuklardan kızartma bile yapabilirsiniz. Avrupa'da bir restoranda, kızarmış patates kabukları biraz etle birlikte masanıza 20 euro'ya gelir.
22) Tabağınızı temizleyin: Eskiler buna "sünnetleme" derler. Tabağınızda hiçbir şey bırakmayın. Hele pilav yiyorsanız, bir kırıntı bile israf etmemelisiniz. Pirincin ne zorluklarla yetiştirildiğini unutmayın.
23) Kalanları paket ettirin: Restoranda yemek yiyorsanız ve yedikleriniz fazla geldiyse, garsondan geri kalanları paket ettirmesini söylemekten utanmayın. Eve getirdikleriniz daha sonra size bir öğün yemek olur.
24) Paylaşın: Yine restoranda yemek yediğinizi var sayıyoruz. Tabağınızda çok şey varsa, yemeğe başlamadan önce eşinizle, dostunuzla, çocuğunuzla paylaşma yoluna gidin.
25) Açık büfelerde tabağınızı küçük tutun: Açık büfeler, yiyeceklerin en çok israf edildiği masalardır. Açken her şeyi yiyeceğinizi düşünürsünüz. Tabağınızı doldurursunuz. Ama sonra tabağınızda ne kadar çok yenmemiş ürün kaldığını görürsünüz.
26) İnsanları eğitin: Besin maddelerinin çöpe atılmaması konusunda çocuklarınızı, arkadaşlarınızı, dostlarınızı eğitebilir, onlara yol gösterebilirsiniz.
27) Dikkatli olun: Bazı ülkelerde çöpe attığınız meyve-sebze yüzünden ağır bir para cezası bile alabilirsiniz. O ülkelerde yaşamanız gerekmiyor. Turist olmanız yeterli.
28) İyi düşünün: Yiyecek israf ederseniz, hem bir sonraki alışverişinizde daha çok ödeme yaparsınız hem de sera gazlarında yüzde 10 rolünüz olur.
Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
TÜRK TELEKOM REKLAM
DR REKLAM
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Gözaltına alınan spikerler: Hande Sarıoğlu, Ela Rümeysa Cebeci, Meltem Acet kimdir?
  • Cloudflare çöktü mü, sorun ne? Cloudflare nedir, ne işe yarar?
  • 5 Aralık TV yayın akışı: Bu akşam Taşacak Bu Deniz var mı, Eleni diziden ayrıldı mı?
  • ÖSYM duyurdu: YDS/2 sınav sonuçları açıklandı! İşte sonuç sorgulama ekranı
  • Hafta sonu hava ters köşe yapacak: 10 kente kar yağacak! 6 ilde sarı ve turuncu kodlu uyarı
  • "Selvi Boylum Al Yazmalım" adlı filmde Samet'i kim canlandırmıştır?
  • Dünyanın tarifeli en kısa uçuşu yaklaşık kaç kilometre uzunluğundadır?
  • Saray sofralarından şiir dizelerine: Türk kahvesinin gizli kalmış hikayesi
  • Türkiye'de Ramazan Bayramı en son hangi miladi yılda iki kere yaşanmıştır?
  • Lozan Barış Konferansı sırasında TBMM'nin hükûmet görevini yürüten icra vekilleri heyetinin başvekili kimdir?
  • Türkiye'nin kara sınırı komşusu 8 taneyken BM'ye üye 193 ülke arasında 8'den fazla kara sınırı komşusu olan kaç ülke vardır?
  • UEFA Şampiyonlar Ligi tarihinde en çok maç kaybeden ve en çok gol yiyen takım hangisidir?
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS