En ucuz pide İstanbul'da
Giriş:
23.06.2015
00:00
Güncelleme:
23.06.2015
11:43
Fırıncılar pideye bu yıl yüzde 20’ye varan oranlarda zam yaparken, belediyelerin ‘halk ekmek’leri fiyat artışına gitmedi. Yaşanan bu durum pideler arasındaki fiyat farkının ciddi oranda açılmasına yol açtı. 60 kuruşa da pide var, üç katına da
Ramazan pidesinde yeni fiyatlar tartışılırken, Halk Ekmek'ler, zam yoluna gitmedi. Büyükşehirlerde, üretim miktarlarına göre 60 kuruşla 1 lira arasında değişen fiyatlarla 'halk pide' satılmaya başlandı. Farklı bölgelerdeki pideler arasındaki fiyat farkının üç katına kadar ulaşması dikkat çekti.
Halk ekmekler arasındaki fiyat farklarında işçilik maliyeti ve üretim miktarının etkili olduğu belirtilirken, özel fırınlardan ucuz pideye tepki geldi.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, "Belediye pahalıya bile satıyor. Devletin benden aldığı vergiyle benimle rekabet etmesi kadar saçma bir şey olabilir mi? Devletin fırıncılığı bırakması lazım" dedi.
Günlük 150 bin pide üreten İstanbul Halk Ekmek, 350 gramlık pideyi 75 kuruştan satarken, 75 bin üreten Ankara Halk Ekmek 250 gramını 60 kuruşa, 15 bin üreten İzmir Kent Ekmek 300 gramını 1 liraya satmaya başladı. İstanbul'da pidenin kilosu halk ekmekte 2.15 TL, özel fırında 5.12 TL, Ankara'da halk ekmekte 2.40 TL, fırında 6 TL, ise halk ekmekte 3.3 TL, fırında 5.3 TL oldu.
Ucuz pideye rağbet
İstanbul Halk Ekmek, günde 2 milyon 700 bin ekmek üretiklerini ifade ederken, geçen yıl 350 gramı 75 kuruştan satılan pideyi, bu yıl da aynı fiyata vatandaşlara ulaştırdığı bildirdi. Ramazan ayında günde 150 bin pide üretildiği ifade edilen açıklamada, pidenin 75 kuruştan tüm Halk Ekmek istasyonlarında satışa sunulduğu, yoğun talep üzerine üretim miktarının artırılacağı kaydedildi.
'Avantajımız seri imalat'
Pideyi Türkiye genelinde bu yıl en ucuza satan Ankara'dan halk ekmek yetkilileri şunları söyledi: "Biz bir hizmet olarak görüyoruz. Aşırı kâr düşünülmüyor. Biz de seri imalat yapılıyor. Belki işçilik maliyetleri başka yerde maliyetleri yükseltiyordur. Bunun işçiliği var, tırnak atması var. Sayı da önemli. 5 bin pideyle 100 bin pide arasında maliyet farkı var." MİLLİYET
Halk ekmekler arasındaki fiyat farklarında işçilik maliyeti ve üretim miktarının etkili olduğu belirtilirken, özel fırınlardan ucuz pideye tepki geldi.
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Fahri Özer, "Belediye pahalıya bile satıyor. Devletin benden aldığı vergiyle benimle rekabet etmesi kadar saçma bir şey olabilir mi? Devletin fırıncılığı bırakması lazım" dedi.
Günlük 150 bin pide üreten İstanbul Halk Ekmek, 350 gramlık pideyi 75 kuruştan satarken, 75 bin üreten Ankara Halk Ekmek 250 gramını 60 kuruşa, 15 bin üreten İzmir Kent Ekmek 300 gramını 1 liraya satmaya başladı. İstanbul'da pidenin kilosu halk ekmekte 2.15 TL, özel fırında 5.12 TL, Ankara'da halk ekmekte 2.40 TL, fırında 6 TL, ise halk ekmekte 3.3 TL, fırında 5.3 TL oldu.
Ucuz pideye rağbet
İstanbul Halk Ekmek, günde 2 milyon 700 bin ekmek üretiklerini ifade ederken, geçen yıl 350 gramı 75 kuruştan satılan pideyi, bu yıl da aynı fiyata vatandaşlara ulaştırdığı bildirdi. Ramazan ayında günde 150 bin pide üretildiği ifade edilen açıklamada, pidenin 75 kuruştan tüm Halk Ekmek istasyonlarında satışa sunulduğu, yoğun talep üzerine üretim miktarının artırılacağı kaydedildi.
'Avantajımız seri imalat'
Pideyi Türkiye genelinde bu yıl en ucuza satan Ankara'dan halk ekmek yetkilileri şunları söyledi: "Biz bir hizmet olarak görüyoruz. Aşırı kâr düşünülmüyor. Biz de seri imalat yapılıyor. Belki işçilik maliyetleri başka yerde maliyetleri yükseltiyordur. Bunun işçiliği var, tırnak atması var. Sayı da önemli. 5 bin pideyle 100 bin pide arasında maliyet farkı var." MİLLİYET
GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN