Temiz hava parayla satılıyor
Hava kirliliği nedeniyle geçen hafta kırmızı alarm verilen Çin'in doğusundaki Ciangsu eyaletinde bir restoran sahibinin, müşterilerinden "temiz hava ücreti" aldığı bildirildi.
South China Morning Post'un haberinde, Ciangsu'daki Cangciagang kentinde bir girişimcinin, restoranına hava temizleme cihazı aldığı ve bunun maliyetini müşterilerine her faturada 1 yüen ( 50 kuruş) olarak yansıttığı belirtildi. Gelen faturalarda hava temizleme ücreti olarak 1 yüen alındığını gören müşterilerin, olayı Tüketici Fiyatlandırma Birimine şikayet ettiği kaydedildi.
Tüketici Fiyatlandırma Biriminden yapılan açıklamada, bunun yasal bir masraf olmadığı vurgulandı. Müşterilerin şikayeti üzerine restoran sahibine soruşturma açıldığı ifade edildi.
ÇİN'DE KIRMIZI ALARM!
OKULLAR TATİL OLDU, FABRİKALARDA ÜRETİM DURDU
Pekin'deki yoğun hava kirliliği nedeniyle geçen perşembe günü öğlene kadar kırmızı alarm verilmişti. Alarm süresince okullarda eğitime ara verilirken, 3 bin 500 inşaat alanında çalışmalar askıya alınmış ve 2 binden fazla fabrikada üretim durdurulmuştu.
Çin hükümeti, özellikle geçen yılın başından beri çevre ve hava kirliliğiyle mücadele etmeye çalışıyor. Hızlı kalkınma ve sanayileşmenin bedeli olarak ülkedeki büyük şehirlerin çoğu, aynı zamanda dünyanın en kirli şehirleri arasında yer alıyor.