A Haber - Haberler, Son Dakika Haberleri, A Haber Canlı Yayın
12 Aralık 2025, Cuma
  • CANLI YAYIN
  • Ziraat Türkiye Kupasi
  • TÜM MANŞETLER
  • SON DAKİKA
  • ÖZEL HABER
  • VİDEO
      • Programlar
      • Gündem
      • Yaşam
      • Dünya
      • Spor
      • Ekonomi
      • Kültür Sanat
      • Teknoloji
      • Otomobil
      Özel Video Arşivden Çıkan Gerçek Haber Özel Melih Altınok ile Sebep Sonuç Satır Arası Memleket Meselesi Canan Barlas ile Gündem Toplumsal Hafıza 15 Temmuz Bir insan bir hikaye Belgesel Kuşağı Klipler Portre Erkan Tan İle Sabah Ajansı Unutma Hatırla Perde Arkası Arka Plan Banu El İle Ajans Haktan Uysal İle A Haber'de Bugün Aklın Yolu Dünya Atlası
  • GALERİ
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • ÖZEL HABER
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • ANALİZ
  • YAZARLAR
  • CANLI TV
    • Tv Yayınları
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
      Radyo Yayınları
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • CANLI TV
    • TV YAYINLARI
      • A Haber
      • A Spor
      • A Para
      • Vav TV
      • A News
      • ATV
      • A2TV
      • Minika Go
      • Minika Çocuk
    • RADYO YAYINLARI
      • A Haber Radyo
      • A Spor Radyo
      • A Para Radyo
      • A News Radio
      • Radyo Turkuvaz
      • Turkuvaz Romantik
      • Turkuvaz Efsane
      • Vav Radyo
      • Radyo Soft
      • Radyo Energy
      • Turkuvaz Anadolu
      • Turkuvaz Musiki
      • Turkuvaz Nostalji
  • RESMİ İLAN
  • KLİPLER
  • ÖZEL VİDEO
  • A HABER RADYO
  • NAMAZ VAKİTLERİ
  • DİZİLER
    • Eski Diziler
      • Gül Masalı
      • Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz
      • Adı Sevgi
      • Kalp Yarası
      • Hercai
      • Beni Bırakma
      • Canevim
      • Gel Dese Aşk
      • Gençliğim Eyvah
      • Sen Anlat Karadeniz
      • Kimse Bilmez
      • Akıncı
      • Baş Belası
      • Bozkır Arslanı Celaleddin
      • İkimizin Sırrı
      • Maraşlı
      • Hakim
      • Bir Zamanlar Çukurova
      Kuruluş Osman
      Bir Gece Masalı
      Can Borcu
      Zembilli
      Kardelenler
      Sustalı Ceylan
      Başka Bir Gün
  • atv PROGRAMLARI
    • Müge Anlı ile Tatlı Sert Esra Erol' da Kim Milyoner Olmak İster
  • DİĞER
    • Son Dakika Özel Haber Özel Video Memurlar Yaşam Eğitim Magazin Viral Sağlık Televizyon Teknoloji Otomobil Din Tarih Klipler Analiz Portre Yazarlar
      Galeri Gerçek ortaya çıktı! Mustafa Sandal’a eski eşinden 3 dava birden! Günün hava senaryosu belli oldu! MGM il il uyardı: Kar, sağanak, sis beklenen o bölgeler Güllü’nün ölümündeki sis perdesi aralandı! Bilirkişi raporu ortaya çıktı: İtme sonucu öldü Milyoner’de duygulandıran anlar! Tek öğrenci için kilometrelerce yol kat ediyor Başkan Erdoğan imzaladı! 9 üniversiteye rektör ataması Resmi Gazete’de Aynı aileden 3 kişinin öldürüldüğü davada flaş gelişme! Mirasa tek konmak için yapmış Gözden kaçırdığınız gizli kahraman! Kalp krizine karşı kalkan oluyor Resimli Cuma mesajları | Paylaşmalık en farklı, anlamlı ve içten cuma sözleri
      RSS Künye Frekanslar Arşiv Yayın Akışı Gizlilik Bildirimi Ziraat Türkiye Kupası Bize Ulaşın
  • BİZE ULAŞIN

A Haber’i
Sosyal Medyada Takip Edin

  • Apple iTunes
  • Google Play
  • Huawei App Gallery
  • Bize Ulaşın
  • Künye/İletişim
  • Veri Politikası
  • Gizlilik Bildirimi
Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Haberler Gündem Haberleri Avrupa'da din standart bir ders

Avrupa'da din standart bir ders

Giriş: 18.09.2014 00:00 Güncelleme: 18.09.2014 17:19

MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Köse, "Avrupa'nın birçok ülkesinde din dersi standart derstir. Bazı ülkelerde 16 yaşını dolduranlar, istememeleri durumunda muaf olur" dedi.

MÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Köse, "Avrupa'nın birçok ülkesinde din dersi standart derstir. Bazı ülkelerde 14, bazılarında 16 yaşını dolduranlar, istememeleri durumunda muaf olur" dedi.

Marmara Üniversitesi (MÜ) İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Köse, İngiltere ve Avrupa'nın birçok ülkesinde din dersinin fizik, kimya ve biyoloji gibi müfredat derslerden olduğunu belirterek, din dersi seçmeli olsa dahi, din kültürü derslerinin zorunlu olması gerektiğini söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), Türkiye'ye zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde, ailelerin inançlarına saygı duyulması konusunda yaptığı uyarıya ilişkin kararını, AA muhabirine değerlendiren Köse, İslam'da birçok mezhebin, çok farklı kültürel anlayışın, farklı bölgelerdeki farklı uygulamaların toplum tarafından yeni yeni anlaşılmaya başlandığını söyledi.

Köse, "Türkiye toplumunda din dersini, din kültürünü istemeyenler bile, 'bu ders olmasın' diyenlerin bile, 'bu ders olsun ki çocuklarımız, doğrusu nedir, gerçek İslam nedir, onu öğrensinler, dışarıda yanlış bildiğimiz akımlara kapılmasınlar' diye talep etmeleri gerekir" diye konuştu.

"Başvuranlar Alevileri temsil etmiyor"

Din dersi konusunda AİHM'e başvuranların Alevileri temsil etmediğini vurgulayan Köse, "Fazla ideolojik takıntısı olan, İslamiyetten, dinden çok da fazla haz etmeyen, Aleviliği ateizmin yan kolu olarak gören, daha çok sol eğilimli kişiler, olduğunu tahmin ediyorum. Onları suçlamak anlamında değil ama böyle bir farklılaşma da Aleviler içerisinde mevcut" dedi.

Köse, Yunanistan'da ve 1992'den itibaren de İngiltere'de din dersinin zorunlu olduğunu anlattı.

Veli ya da rüştünü dolduran öğrencinin istememesi durumunda din dersinden muafiyetin söz konusu olduğunu vurgulayan Köse, "İngiltere ve Avrupa'nın birçok ülkesinde din dersi standart derstir. Yani, fizik, kimya, biyoloji gibi müfredat içerisindedir. Bazı ülkelerde 14, bazılarında 16 yaşını dolduranlar, istememeleri durumunda muaf olur. Üçüncü uygulama da din dersi almak istediğini başından bildirildiği ülkeler vardır" diye konuştu.

Avrupa'da "verilen ders din dersi mi,din kültürü mü" olduğu yönünde tartışmalar yaşandığını ifade eden Köse, İngiltere'de kiliseye gitmenin dersin içinde olduğu, okullardaki kiliselerde ayinlerin öğretildiğini, öğrencilerin buna katılmak zorunda olduğunu söyledi.

Köse, uygulamalı din dersi olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

" Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğidir. Avrupa'daki trend de şudur: Artık yeni nesil dini kültüre çok yabancılaşıyor.Din dersi seçmeli olsa dahi, din kültürü bilgisini veren dersler zorunlu tutulmalıdır. Çünkü, Fransa'da bir müzeyi gezen öğrenci dini bir tabloyu Japonya'dan gelen bir turist gibi mi görecek. Dini kültürü öğretmezsek, o resmi, tarihini ve dini isimleri bilemez. Biz nasıl dini kültüre ait isimleri kullanıyorsak, Avurapa'dakilerin kullandığı da dini isimlerdir. Avrupa'da, 'kültürdeki dini olguları yeni neslin bilmesi için din bilgisine ihtiyaç vardır' tartışması yaşanıyor. Din bilgisinin okullarda mutlak suretle öğretilmesi yönünde eğilim var."

Türkiye'deki bazı kesimlerin din dersine yönelik argümanların Avrupa'daki temellerinin aslında sarsılmış vaziyette olduğunu ifade eden Köse, "Bizde, 'dinden uzaklaşalım, dine ait şeyleri fazlaca kültürel ortamda bulundurmalarına' derken Avrupa tam tersine bir mesafe kat etmektedir. Bu kesimin istediği şey Avrupa'daki eğilimin tersine bir şeydir" dedi.

Köse, bazı batı ülkelerinde ve Fransa'da da kilisenin ve cemaatlerin özerk bir yapıya sahip olduğunu, isteyen cemaatin istediği okulu açabildiğini, Türkiye'de ise böyle birşeyin söz konusu olmadığını anlattı.

"AİHM, 'din eğitimi kaldırılsın' demiyor"

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve Sosyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Talip Küçükcan da, AİHM kararının din eğitimi vedin özgürlükleri çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirtti.

Türkiye'de anayasa gereği din eğitimi ve öğretiminin zorunlu olduğunu ifade eden Küçükcan, "Bu karar Türkiye'dekidin eğitiminin kaldırılmasına ilişkin bir karar değil. ' Din eğitimini ve öğretimini kaldırın' demiyor, bunu 'seçmeli hale getirin' diyor. Bazıları istemeyebilir. Seçmeli hale getirilmesi pek çok ülkede uygulanıyor. Kararda 'Türkiyedin eğitimi ve öğretiminden vazgeçsin' denilmiyor. Mevcut din eğitimini, eğer bazı vatandaşlar almak istemiyorsa, onlara buradan bir çıkış yolunun gösterilmesi gerekir. 'Zorunlu olmaktan çıkarılsın, vatandaşlara seçme imkanı tanınsın' diyor. Bu da insan hak ve özgürlükleriyle doğru orantılıdır. Burada sıkıntı yok. Türkiye'nin de bunu karşılaması lazım" dedi.

İngiltere, Fransa gibi pek çok ülkede kiliselerin okullarında din eğitiminin zorunlu olduğunu, kilise okullarında bağlı olunan mezhebe göre eğitim verildiğini ifade eden Küçükcan, devlet okullarının çoğunluğunda ise din eğitiminin seçmeli verildiğini kaydetti.

"Laiklikle ve din özgürlükleriyle çelişmez"

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ülkelerinde din eğitimi konusunda tek bir uygulama olmadığını vurgulayan Küçükcan, şöyle devam etti:

"Her ülke kendi siyasal ve toplumsal gerçeklerine, tarihlerine, geleneklerine göre din eğitimini ve öğretimini düzenliyor. Bazıları zorunlu, bazıları seçmeli, bazılarının içeriği oldukça karşılaştırmalı din eğitim şeklinde. Çoğunluğunda ise din eğitiminin içeriği ülkenin sosyolojisini yansıtır. Bir ülkede din eğitimindeki müfredatın din, mezhep, inanç ağırlıklarına göre şekillendiğini görüyoruz. Din eğitiminde bütün dinler eşit şekilde verilemez. Din eğitimi ve öğretimi o ülkenin toplumsal eğilimini, sosyolojisini yansıtır. Hangidin ve mezhep ağırlıktaysa onun ağırlıklı olarak okutulmasını dünya normal karşılar. Bu 'diğerlerine yer verilmesin' demek değildir. Toplumdaki diğer inançların mutlaka okutulması lazım. İnsanların kendi ülkelerinde yaşayan din ve mezheplerle ilgili bilgiye sahip olması lazım. AİHM 'tüm dinleri aynı şekilde verin' demiyor. Diğerlerinin de yansıtılmasını söylüyor.

Okullarda, din ve inançla ilgili çok farklı bilgilerin verilmesi ne laiklikle çelişir, ne de din özgürlükleriyle çelişir. Önemli olan bunu insanlara zorla öğretmemektir. Seçmeli olması lazım. Dileyen alır, dileyen almaz."
Günün Manşetleri GÜNÜN MANŞETLERİ İÇİN TIKLAYIN
  • ABONE OL
DİĞER
Futbolda bir bomba daha! Abdülkerim Bardakçı ile Barış Alper Yılmaz’a bahis incelemesi
İDEFİX REKLAM
Finans
ahaber.com.tr
  • VİDEO
  • CANLI YAYIN
  • PROGRAMLAR
    • Düşünce Atlası
    • Yaz Boz
    • Kadraj
    • Toplumsal Hafıza
    • Canan Barlas ile Gündem
    • Arka Plan
    • Memleket Meselesi
    • Seyahatname
    • Belgesel Kuşağı
    • Diplomasi
    • Söz Teması
    • Medya Dünyası
    • İş'in sırrı
    • Dijital Çağ
    • Z Raporu
    • 1.Sayfa
  • Üye Girişi
  • Üye Ol
  • A HABER ÖZEL
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • SON DAKİKA
  • YAŞAM
  • DÜNYA
  • SPOR
  • MAGAZİN
  • VİRAL
  • TEKNOLOJİ
  • OTOMOBİL
  • DİN
  • TARİH
  • SAĞLIK
  • YAZARLAR
  • VİDEO
    • Programlar
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Spor
    • Ekonomi
    • Kültür Sanat
    • Teknoloji
    • Otomobil
  • GALERİ
    • En Yeniler
    • Gündem
    • Yaşam
    • Dünya
    • Ekonomi
    • Magazin
    • Viral
    • Spor
    • Otomobil
    • Teknoloji
  • İNTERNET REKLAM
  • RSS
  • BİZE ULAŞIN
  • KÜNYE/İLETİŞİM
  • VERİ POLİTİKASI
  • KARİYER
  • FREKANSLAR
  • ARŞİV
  • YAYIN AKIŞI
  • GİZLİLİK BİLDİRİMİ
Daha Fazla Gör
  • Son dakika video izle
  • Son dakika haberleri
  • A Haber analiz
  • Gündem haberleri
  • Ekonomi haberleri
  • Otomobil haberleri
  • Namaz vakitleri
  • Hava durumu
  • İstanbul Yol durumu
  • Atv canlı yayın izle
  • Spor haberleri
  • Foto galeri
  • Son dakika emekli haberleri
  • Teknoloji haberleri
  • A Haber programlar
  • Sabah – Takvim yazarları oku
  • Kuruluş Osman izle
  • Gazete manşetleri
  • Instagram dondurma
  • Günün hava senaryosu belli oldu! MGM il il uyardı: Kar, sağanak, sis beklenen o bölgeler
  • İtalya'nın en büyük yiyecek savaşı olan festivalde binlerce insan birbirine hangisinden tonlarca atar?
  • Hangisi "gurme" ile eş anlamlıdır?
  • Hangi Osmanlı padişahı İstanbul'u iki kez kuşatmıştır?
  • Hangisi sözlük tanımına göre "fihrist"in eş anlamlısıdır?
  • Hangisi ekim 2025'te Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili almıştır?
  • Hangisi midye, istiridye vb. deniz hayvanlarının kabuğunda bulunan bir maddedir?
  • Hangisi "karşısındakini susturmak amacıyla tartışmak" anlamına gelen bir kelime değildir?
  • Michel Vaujour'u hapishaneden kaçırmak için helikopter kullanmayı öğrenen ve kaçıran kişi kimdir?
  • Türkiye'de Konya'dan sonra yüz ölçümü en büyük olan il hangisidir?
  • Gözden kaçırdığınız gizli kahraman! Kalp krizine karşı kalkan oluyor
  • Resimli Cuma mesajları | Paylaşmalık en farklı, anlamlı ve içten cuma sözleri
  • A Haber
  • iPhone iPhone
  • Android Android
  • Facebook
  • X
  • Instagram
  • Flipboard Flipboard
  • Youtube
  • RSS